Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil Vinnetoua uz pusobi lehce stereotypne. Hraje stale stejna hudba, mame tu stale stejnou prirodu a opet se resi uzemi indianu, ale zatimco v prvnim dile slo o zeleznici, tady de o naleziste petroleje. Navic nechapu, proc, kdyz sem ukecali Klause Kinskiho, tak nedostal hlavni zapornou roli, ale dela jen poskoka dost nevyraznymu zaporakovi. Naopak me potesil Terence Hill, kterej se objevuje v mayovce v tomhle filmu poprve. A je skoda, ze tu chybi plesoun. Dalsi problem je lehce nevyrovnanej dej, obcas jsou fajn prestrelky, sem tam nejaka docela zajimave natocena scena a oproti tomu obcas dlouhy ukecany zabery, kdy se nic nedeje a lehce to nudi. Ale porad se jedna o nadprumernej film. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

U Pokladu na stříbrném jezeře jsem hodnocením nad tři hvězdy pro jistotu ještě šetřil pro film uzavírající svatou Vinnetuovskou trojici: Rudého gentlemana. A to vyplatilo se. Byl to už můj třetí prázdninový večer s Vinnetuem a tak už jsem si na něj zvykl a vlastně se mi začíná i líbit. Pořád se neplánuju přidat k indiánům ale už se těším až zazní legendární hudba, Vinnetou s Oldem Shetrhandem se budou prohánět na koních a zase na všechny padouchy vyzrajou. Čím dál víc mi to příjde romantické a už s tím začínám pomalu i souznit. Zde navíc byla skutečná romantika mezi Vinnetuem a krásnou Rybannou, které se nakonec Apač vzdal za oběť vytouženého míru mezi bílými a indiány. I tato myšlenka mě v i coby spíše náročného diváka i  rámci naivního oddychového ale poetického dobrodružství zasáhla. A přestože bych ve filmu našel pořád velké limity, jestli mám někdy u Vinnetua jít nad průměrné hodnocení, tak právě tady. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Oba pokrevní bratři v plné síle, vždy připraveni, nepřemožitelní a nedostižitelní a k tomu láska po indiánsku. Skvělé obsazení, jednoduchý příběh, romatika a zábava. Vinnetou je ve skvělé formě, pořádně zatáhnout břicho, když se na plátně objeví "nahoře bez", mu dá docela zabrat :-) Letos již téměř půlstoletí od natočení, mnohokrát zhlédnuto, přesto stále láká k obrazovce. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru nejzdařilejší filmová mayovka. Šálek dobrodružné indiánky je po okraj plný děje, zajímavých zvratů plných emocí (Rybanin nečekaný sňatek), pevných charakterů (Olda bránící svého koně) a nefalšované jugoslávské romantiky. Rudý gentleman je pěknou ukázkou toho, že různé národy, lidé s různou barvou pleti, mluvící jinými jazyky, nikdy nezvládnou žít pohromadě na jednom území. Tento známí fakt je sice prezentován dětským, až naivním způsobem, ale je pochopitelný pro všechny. K plusu Rudého gentlemana je třeba připočíst ještě téměř žádný výskyt titulování se "bratře" a vůbec absenci kýčovitých dialogů. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po smrti svého otce stal se náčelníkem všech Apačů žijících na rozsáhlých lovištích mezi Texasem a novým Mexikem mladý Vinnetou. Dobyvatelé ze všech končin světa pronikali do dalších a dalších území a jejich bezohledný postup hrozil rozpoutat novou válku rudých proti bílým. Vinnetou považoval za své životní poslání zabránit těmto hrůzám, které mohly znamenat zánik všech indiánských kmenů. Chyba: Když jde Vinnetou s Rybannou do jeskyně, tak si můžeme všimnout (ještě předtím, než do ní vstoupí), že má šaty a "holé" nohy. V následujícím záběru uvnitř jeskyně už má nejen šaty, ale také kalhoty či tak něco (zkrátka už nemá holé nohy). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (37)

  • Jiné názvy filmu v různých zemích světa - Belgie: Winnetou - Le Trésor des montagnes bleues/Winnetou - De schat der blauwe bergen. Dánsko: Krigerhovdingen Winnetou. Francie: Le Trésor des montagnes bleues. Velká Británie: Last of the Renegades. Holandsko: Winnetou keert terug. Itálie: Giorni di fuoco. Jugoslávie: Vinetu II deo. Rakousko: Winnetou - 2. Teil. Polsko: Winnetou II: Ostatni renegaci. Portugalsko: Winnetou - Revolta dos Apaches. Švédsko: Västerns laglösa. Švýcarsko: Winnetou - 2. Teil. Španělsko: La Carabina De Plata. USA: Last of the Renegades. (hippyman)
  • Podle vzpomínek lidí ze štábu tehdy mezi Karin Dor (Ribanna) a Terencem Hillem (Merril) přeskočila jiskřička už při prvním seznámení a později spolu začali být vídáni stále častěji. Dokonce prý spolu párkrát odjeli i na oběd do Splitu, a když se natáčelo ve slovinské jeskyni Postojna, tak prý i do nedalekého italského Terstu, kam v přestávkách natáčení také rádi jezdívali Pierre Brice (Vinnetou) a Lex Barker (Old Shatterhand). (HawkeyP)
  • Ve filmu se sešlo několik válečných veteránů z různých stran. Lex Barker (Old Shatterhand) bojoval v řadách americké pěchoty v Africe a Itálii, Pierre Brice (Vinnetou) bojoval v Indočíně v řadách francouzských výsadkářů. Anthony Steel (Forrester) byl příslušníkem britských granátníků a sloužil na Středním východě. Eddi Arent (lord Castlepool) a Klaus Kinski (David Lucas) byli příslušníky wehrmachtu (Eddi prošel boji na východní frontě, Klaus padl do britského zajetí, kde předstíral, že se zbláznil). (Martyn.86)

Reklama

Reklama