Reklama

Reklama

Kosti a skalp

  • Česko Kostěný tomahawk (festivalový název) (více)
Trailer 1

Divoký západ. Městečko Bright Hope, stojící uprostřed ničeho, zatím vytrhávala z jeho ospalosti pouze loupežná přepadení. Tuto „idylu" ovšem velice rázně utnou příslušníci indiánského kmene, kteří unesou půvabnou Samanthu. Nejedná se totiž o kmen tradiční, nýbrž... kanibalský. A také notně vyhládlý. Místní muži dávají dohromady ne právě klasickou záchrannou výpravu v čele s šerifem Franklinem Huntem (Kurt Russell), která musí za každou cenu Samanthu vysvobodit dřív, než si na ní divoši začnou pochutnávat. Krutost jejich protivníků je však mnohem větší, než si kdo dokázal představit, a jejich mise je v čím dál větším ohrožení. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (734)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Celou hodinu filmu se jede pouští a stále to stoprocentně funguje. Tak se pozná dobrá režie i scénář. Zcela staromilský tvrdý westernový masomlýnek, těžící s parádně napsaných dialogových výměn (někdy ovšem působí možná až trochu moc knižně, film potřebuje trochu víc života, + jedna scéna trpěla celkovou nedůvěryhodností provedení) a správně rozmanité partičky kovbojů, jedoucích pro princeznu v nesnázích (Lili Simmons budu ještě dlouho brát kdekoliv, v čemkoliv, Banshee mě ovšem nepoznamenalo jen ní) krutou, nemilosrdnou divočinou, ve které někde, skrytí v horských průsmycích číhají degenerovaní potomci jeskynních lidí. A když v tomto filmu dojde na akci, není zde ani trochu stylovosti, hrdinských průpovídek a over-the-top výkonů, jen nekompromisní, brutální řezničina. Pomáhá tomuto pocitu i celkové audiovizuální ztvárnění, zcela civilní, skoro dokumentární kamera, mírný husí kůži navozující ambient a do toho kanibalové s kamennými kyji, vybíhající s travin. Mrazivé. Pár scén v závěru ale přece jen možná bylo zbytečně přehnaných. Jinak ale komorní, herecky zdatná prérijní výheň. Kurt Russel je pán! A Matthewa Foxe jsem skoro nepoznal, ale jeho arogantní pistolník je po Kurtovi nejzajímavější postava. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Drsné, syrové, surové i nekompromisní a přesto stavící především na postavách. O to více pak zamrzí nestylový a uspěchaný konec, kterému chybí pořádná tečka a který se právě od těch postav odvrací. Na to jak si to v úvodních třech čtvrtinách dávalo se vším (a s každým) na čas, je ten závěr prostě příliš hrrr. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To by byla jedna lidská noha nekrájená, mohu pěkně prosím nechat o dvě deka víc? Huh, to bylo teda, nejednou jsem odvracel zrak. Výborně napsané postavy (Russellův šerif byl ten správný klaďas jak má být), skvělé dialogy, napínavé celou dobu, i v první hodině, kdy se především putuje a rozpráví (a prohlubují se vztahy mezi čtveřicí zachránců). Líbilo se mi, že film moc neupozorňuje na situace "teď se něco stane", žádná hudba, pohyb kamery nebo střih nic takového neohlásí. Objeví-li se na scéně protivník, události proběhnou zhruba tak, jak by asi proběhly ve skutečnosti. Přidává to na uvěřitelnosti děje i na atmosféře. Přes všechnu syrovost a brutalitu jsem ovšem neměl nikdy dojem, že ty scény sklouzávají k samoúčelnosti. Bylo toho přesně akorát, aby to dodalo na vyznění a navodilo to pocit nebezpečí, proti kterému hrdinové stojí, případně se plazí. To je další pozitivum, nějaké hrdinské průpovídky nebo nepřirozené lidské výkony tu nenajdeme. Čili kdo má na začátku zlomenou nohu, bude se celý film belhat a plazit a plivat krev po zemi a podobně. Když o tom přemýšlím, vlastně není, co bych vytkl. Trochu to připomíná 13th Warrior aka Vikingy s Banderrasem podle Crichtonových Pojídačů mrtvých, ale mnohem naturalističtější. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No vida! Další povedený western! A jak povedený! Ten závěr člověk fakt nečeká i když v obsahu je toho vyslepičeno až až. Nejprve mne ve filmu zaujal nepřehlédnutelný Sid Haig. Netušil jsem, že se objevuje i v takto civilních filmech (i když to civilních by mělo být spíše v uvozovkách jak jsem později zjistil). Znám jej spíše z filmů Roba Zombie.. .:-) . Pak mé srdce plesalo stále více... starej Russell, Fox, kterého mám rád od LOST a Wilson a samozřejmě Jenkins... S takovouhle sestavou bude radost krávy značkovat či desperáty honit říkal jsem si. Jenže to co přišlo pak mi vzalo všechny mé představy jak vypadá western byť soudobý. Jediné co mně tam trochu štvalo byla ta road movie táhnoucí se středm filmu, kdy mne zejména poskakující Wilson vytáčel k nepříčetnosti... Jýá bych jej prostě zastřelil jako koně aby se netrápil :-) . Závěr filmu stál za to, úplně jsem zase dostal chuť zahrát si Far Cry Primal... Samozřejmě nesmí se u filmu moc přemýšlet, pochybuji, že by v době telegrafu bylo něco podobného možné, byť je prokázáno, že některé indiánské kmeny rituální kanibalismus považovali za věc zcela v pořádku. (zde je nutno podotknout, že když šlo do tuhého jedli lidské maso i první britští osadníci po roce 1600 jak nedávno zjistili vědci). Tady jsme ale přeci jen o pár stioletí dále. Film byl super, konec byl na mne moc rychlý. Dávám za 4 lebky jako znyčky posvátného území. * * * * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jedného dňa, nečakane z večera do rána, zmizne z budovy šerifa Hunta štvorica ľudí. Okrem jedného z väzňov sa medzi nezvestnými nachádza aj manželka pána Arthura O'Dwyera, ktorá je v malom mestečku Bright Hope jedinou lekárkou. Keď sa daná udalosť objasní, ako únos z radov kmeňa ľudožrútov, neostáva miestnemu mužovi zákona v doprovode O'Dwyera a dvoch spoločníkov nič iné, ako podniknúť záchrannú akciu. Vstúpiť však do teritória týchto bezcitných, ľudských tvorov za účelom splnenia svojej úlohy, bude náročnejšie ako sa pôvodne domnievali. Luxusné herecké obsadenie či vysoká kvalita spracovania snímku sľubuje divákovi zážitok na ktorý len tak ľahko nezabudne. Musím uznať, že sa mu to z časti vďaka jednoduchému príbehu aj darí. Jedinou vítkou sa tak môže stať pomerne dlhočizná stopáž, ktorá sa z môjho pohľadu nevyhla hluchým pasážam. "Bone Tomahawk" mohol byť kľudne o dvadsať minút kratší. Kto dúfa v krvavé jatka, môže zabudnúť. Veľa som si sľuboval od záverečných minút, ktoré v konečnom dôsledku v určitých momentoch vďaka dvom, trom gore záberom (obzvlášť jednému, ktorý sa bude fanúšikom hororu veľmi páčiť) vynahradili mnohé "zameškané", no taktiež musím jedným dychom dodať, že sa tvorcovia nevyhli určitému "kroku", kedy to mierne prepískli, takže celý tento výtvor z konečného hľadiska vidím niekde na úrovni - 65% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (16)

  • Matthew Fox prohásil, že natáčení se mu líbilo více než u kteréhokoliv svého předchozího filmu, jelikož si přál hrát ve westernu. (Dr Lizal)
  • Arthur O'Dwyer (Patrick Wilson) má celý film zraněnou pravou nohu. Avšak na konci filmu, kde opouští jeskyni a jde přes ornament z kamení, má zraněnou levou. (Mol)

Související novinky

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

Yorgos Lanthimos plánuje gotický horor

18.12.2019

Režisér Yorgos Lanthimos (Favoritka, Humr) oznámil svůj další projekt. Bude jím gotický horor The Hawkline Monster podle knihy Richarda Brautigana. Příběh se pak točí kolem dvou pistolníků, které si… (více)

Ridley Scott chystá drsný western

Ridley Scott chystá drsný western

12.05.2016

S. Craig Zahler proráží do Hollywoodu. Autor románu Bone Tomahawk napsal a natočil jeho loňskou adaptaci a očividně s ní zaujal Ridleyho Scotta. Legendární režisér Blade Runnera nebo Vetřelce totiž… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Star-Lord hledá tátu

Star-Lord hledá tátu

16.12.2015

Z loňských Strážců Galaxie se vyklubal obrovský hit, který se 4. května 2017 dočká pokračování. O čem bude? To režisér James Gunn tají, docela jistě ale víme, že se na plátně objeví otec hlavního… (více)

Reklama

Reklama