Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do pražských ulic se vrací vyřizování účtů mezi ruskojazyčnou mafií. Bohužel v rámci jejich boje přijde o život i zcela nevinný člověk. Mocní ve vedení mafiánských skupin jsou neúprosní a kdo nehraje podle jejich pravidel, musí z kola ven. Proniknout do těchto struktur vyžaduje vynikající úsudek, a ještě lepší kontakty. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyšetřování případů, v nichž figuruje některá z východních mafií, mě nikdy příliš nebralo, a ani tentokrát se můj názor na věc nezměnil. Víc než samotný případ mě zaujalo spíše dění na oddělení, a to asi není u kriminálního seriálu úplně dobře. Tvůrci mě navíc silně otrávili tím, že se vydali ve stopách některých našich sportovních komentátorů, a tak jsem se opět jednou dočkal používání vzorů Němec a Japonec, takže podezřelým nebyl Armén ale Arménec... Co bude dál? Slova jako Mongolec a Kazachstánec už znám z džudistických tatami, budou následovat i Angličanec, Francouzec a Italec? No, případ mě příliš nebral a násilí spáchané na naší rodné řeči mě úplně otrávilo. / Poučení: Uč se cizí jazyky, tím naším se za chvíli nedomluvíš ani doma. 3*- ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbí se mi, jak seriál poukazuje na různé způsoby, které k vyřešení vražd vedou, a že to ne vždy musejí být zrovna přesně a přísně korektní způsoby - ostatně ti zločinci taky nejedou zrovna podle příruček etikety a slušného chování. Pokud jde o chování šéfky, nejhorší je, že asi hodně z nás podobné namyšlené, arogantní a urážlivé, přitom v podstatě neschopné typy zná, že nejde o výmysl ani výjimku. Takoví dovedou zničit všechno, co druzí dlouho budovali, jen aby oni vypadali, jakože něco dělají nebo jsou nějak aktivní, jedno že mimo mísu. Otázkou, která mě zajímá, jestli donáší Korejs, Pražák nebo někdo jiný. Plíšek a Tůma skutečně hodně silná scéna - a přitom beze slov, zdálky a přes okno! Skvostné herectví i filmařina. ()

Reklama

MirkaP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finále Devadesátek v předposledním dílu P1O - za to jedna hvězda navíc. Dalo se to čekat, když byl Kozák tak sentimentální a na Tůmu zavzpomínal. Ovšem realizace opravdu potěšila, zejména ta závěrečná scéna z dálky přes okno, všeříkající a přitom beze slov. /// Samotný případ tentokrát poněkud zastínily šílenosti paní e-krávy ředitelky, kterou skvěle podala Lucie Štěpánková. Uff, co dodat, nejhorší je srážka s blbcem. Jen nechápu Kozáka, že si nestěžuje. Asi hrdost. Kde je doprčic Dušan? ()

Pepi74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ordinace v 1. oddělení. Tam byl nějaký případ? Jo vlastně, oni tam někoho zabili a pak druhýho zastřelili ale to není tak důležitý jako, že si vedoucí neumí dupnout o odměny pro své podřízené, že je šikanovaný a že ho nakonec vyhodí. Pardon, sám podá výpověď. Je to ještě krimi nebo potřebujeme vidět hysterickou dceru šéfa kriminálky s jejím veganským bistrem, kam její otec dovede kolegy aby se jí tam posmívali? Těsně tři *! ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Korejs je zpět, opět velmi potěšil jeho nadhledem a souhrnou větou kde to teda je :-). Paráda. Příběh fungoval, herci hráli, setkání s Plíškem potěšilo. Co mě ale nebaví je válka s nadřízenou, je to káva s r, ale koukat na to mě nebaví. Chápu ale, že to je těžký boj a sám bych ho už dávno vzdal, s volem se nemá smysl hádat ... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • V epizodě zazní slangové pojmenování „vor v zákoně“. Vory v zákoně neboli „zloději podle zákona“, pojmenování, pod nímž je také známá ruská mafie, se zrodili na počátku 20. století převážně v trestaneckých táborech a gulazích. Vor v zákoně je dnes označení pro šéfa ruské mafie. Bývá to velmi bohatý člověk, který má obrovský majetek, cestuje po celém světě na jednání špiček organizovaného zločinu. Vorů v zákoně je větší množství. Někdy to bývají i jiné národnosti z bývalého Sovětského svazu, například Azerové, Čečenci, Ukrajinci, Gruzínci, Arméni, Osetinci. (sator)
  • Závěrečná němá scéna ze setkání Kozáka (Ondřej Vetchý) a kriminalistů Plíška (Bolek Polívka) s Tůmou (Petr Štěpánek) se natáčela v restauraci U Zpěváčků. Právě tato restaurace sehrála významnou roli v reálném případu, kdy se sem na toalety přiběhli umýt pachatelé potřísnění krví. Provozovatelka restaurace podezřelé zakrvácené papírové utěrky z toalety pro jistotu zajistila a předala policii. Následně z nich genetici zjistili DNA jednoho ze spolupachatelů. (fallrock)
  • Vrahem byl Timur Treťjakov, veterán válek na Kavkaze a v Afghánistánu. V Praze pak zasáhl do mafiánské války mezi Čečenci a Armény. Svědci u soudu ze strachu před mafií vystupovali pod krycími jmény. Nakonec byl Treťjakov odsouzen za vraždu a pokus o ni na doživotí. Po odvolání mu byl trest zmírněn na 22 let. Spolu s Treťjakovem byli souzeni Tagir Tarsžojev a Muslim Asujev, kteří se podíleli na útoku na Václavském náměstí, šli za mříže na tři, respektive 3,5 roku za vydírání. Původně soud oba poslal za pokus o vraždu do vězení na deset let. Zadavatelem a organizátorem vraždy však byl „vor v zákoně“ – arménský mafián Andranik Soghojan. Ten obdržel 22 let za objednávku vraždy. Chycen byl v roce 2014 v Arménii. Tam byl nakonec propuštěn, Arménie totiž odmítla převzít rozsudek a vykonat ho. Soghojan se stal mezinárodně hledaným zločincem na útěku. Na jaře 2024 vrátil domů na Ukrajinu, kde se mu nabídla milost výměnou za podpis vojenského kontraktu v programu verbování vězňů do ukrajinské armády. (sator)

Reklama

Reklama