Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do pražských ulic se vrací vyřizování účtů mezi ruskojazyčnou mafií. Bohužel v rámci jejich boje přijde o život i zcela nevinný člověk. Mocní ve vedení mafiánských skupin jsou neúprosní a kdo nehraje podle jejich pravidel, musí z kola ven. Proniknout do těchto struktur vyžaduje vynikající úsudek, a ještě lepší kontakty. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyšetřování případů, v nichž figuruje některá z východních mafií, mě nikdy příliš nebralo, a ani tentokrát se můj názor na věc nezměnil. Víc než samotný případ mě zaujalo spíše dění na oddělení, a to asi není u kriminálního seriálu úplně dobře. Tvůrci mě navíc silně otrávili tím, že se vydali ve stopách některých našich sportovních komentátorů, a tak jsem se opět jednou dočkal používání vzorů Němec a Japonec, takže podezřelým nebyl Armén ale Arménec... Co bude dál? Slova jako Mongolec a Kazachstánec už znám z džudistických tatami, budou následovat i Angličanec, Francouzec a Italec? No, případ mě příliš nebral a násilí spáchané na naší rodné řeči mě úplně otrávilo. / Poučení: Uč se cizí jazyky, tím naším se za chvíli nedomluvíš ani doma. 3*- ()

PenelopaW

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krizová manažerka mne frustruje čím dál víc, i když jsem si říkala, že víc už to snad nejde, a i když vím, že je to jen v televizi. Kozák na rozdíl od ní vše řeší mezi čtyřma očima, věří vyřčenému a svoji nadřízenou nepodrazí. Ach jo, něco mi říká, že poslední epizoda bude ještě víc deprimující. Nechce se mi věřit, že by "zrádcem" byl vážně Pražák, i když vše na něj ukazuje. Že by byl Korejs až tak mstivý? Doufám, že novým vedoucím nebude Víťa Sršeň... ()

Reklama

Dawe2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Korejs je zpět, opět velmi potěšil jeho nadhledem a souhrnou větou kde to teda je :-). Paráda. Příběh fungoval, herci hráli, setkání s Plíškem potěšilo. Co mě ale nebaví je válka s nadřízenou, je to káva s r, ale koukat na to mě nebaví. Chápu ale, že to je těžký boj a sám bych ho už dávno vzdal, s volem se nemá smysl hádat ... ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finále Devadesátek v předposledním dílu P1O - za to jedna hvězda navíc. Dalo se to čekat, když byl Kozák tak sentimentální a na Tůmu zavzpomínal. Ovšem realizace opravdu potěšila, zejména ta závěrečná scéna z dálky přes okno, všeříkající a přitom beze slov. /// Samotný případ tentokrát poněkud zastínily šílenosti paní e-krávy ředitelky, kterou skvěle podala Lucie Štěpánková. Uff, co dodat, nejhorší je srážka s blbcem. Jen nechápu Kozáka, že si nestěžuje. Asi hrdost. Kde je doprčic Dušan? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No teda to byla lavina emocí, tu ani tak nespustil případ, který tentokrát řešilo první oddělení, ale interní vývoj v samotném první oddělení, to mě dává zabrat, taková míra arogance se opravdu nevidí příliš často. Jsem zvědav kdo Kozákovi meje schody i když to vypadá jasně, radši si to nechám vyložit od tvůrců. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Na epizodní roli se s tehdejším moderátorem České televize Jakubem Železným dohodli tvůrci spontánně během živého vysílání Událostí, komentářů (1990), kam byli pozváni jako hosté. V epizodě vystupuje v cameo roli moderátora. (fallrock)
  • Vrahem byl Timur Treťjakov, veterán válek na Kavkaze a v Afghánistánu. V Praze pak zasáhl do mafiánské války mezi Čečenci a Armény. Svědci u soudu ze strachu před mafií vystupovali pod krycími jmény. Nakonec byl Treťjakov odsouzen za vraždu a pokus o ni na doživotí. Po odvolání mu byl trest zmírněn na 22 let. Spolu s Treťjakovem byli souzeni Tagir Tarsžojev a Muslim Asujev, kteří se podíleli na útoku na Václavském náměstí, šli za mříže na tři, respektive 3,5 roku za vydírání. Původně soud oba poslal za pokus o vraždu do vězení na deset let. Zadavatelem a organizátorem vraždy však byl „vor v zákoně“ – arménský mafián Andranik Soghojan. Ten obdržel 22 let za objednávku vraždy. Chycen byl v roce 2014 v Arménii. Tam byl nakonec propuštěn, Arménie totiž odmítla převzít rozsudek a vykonat ho. Soghojan se stal mezinárodně hledaným zločincem na útěku. Na jaře 2024 vrátil domů na Ukrajinu, kde se mu nabídla milost výměnou za podpis vojenského kontraktu v programu verbování vězňů do ukrajinské armády. (sator)
  • Tvůrci uvažovali o variantě, že by vyšetřovatele Tůmu z Devadesátek (od r. 2022) hrál také zde Ondřej Sokol. Sokol byl pro a navrhl, aby ho o třicet let „ostaršil“ umělecký maskér David Šesták, se kterým se znal z natáčení pořadu Tvoje tvář má známý hlas (od r. 2016) a také z divadelní spolupráce na hře „Ujetá ruka“. Vytváření masky starého Tůmy by ale zabralo několik hodin času, což bylo časově neslučitelné se Sokolovým nabitým harmonogramem. Hledal se tudíž jiný herec ve věku sedmdesátníka. Byl osloven Jan Kanyza, který ovšem odmítl s argumentem, že už s herectvím skončil. Na roli nakonec kývl Petr Štěpánek. (fallrock)

Reklama

Reklama