Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zavražděná dívka v přízemním bytě nájemního domu. Operativci pražského 1. oddělení pátrají, který z mužů v jejím okolí má na její smrti podíl. (Česká televize)

Zajímavosti (9)

  • Vrahovi v této epizodě dali scenáristé jméno Libor Kohout. Udělali si tak jako v dalších případech legraci ze skutečného pachatelova jména – jmenoval se Pavel Kapoun a kapoun je vykastrovaný kohout chovaný na výkrm. (melica)
  • Skutečný objednavatel vraždy, Zdeněk Bruthans (v seriálu jako Mrha), byl v roce 2009 (po deseti letech trestu) podmínečně propuštěn z vězení. Dodnes veřejně svůj podíl viny odmítá. (Gaspaccho)
  • Podezřelý Mrha (Michal Gulyáš) má v pracovně totožný obraz, jako má v pokoji na zdi zavražděná Monika Čiháková z 9. dílu Totožnost. (Šéfik)

Případy 1. oddělení (2014) (seriál)

  • Scenáristé recyklovali některá příjmení postav. Zavražděná žena v epizodě Rozčtvrcená (2014) se jmenuje Alžběta Vránová. Ve 2. sérii (2016) nastoupí k mordpartě nový vyšetřovatel Dušan Vrána (Igor Chmela). V epizodě Hodinka k dobru (2014) je obětí vraždy Lenka Šindelářová, v díle Súdánský student (2016) se pachatel vraždy jmenuje Jakub Šindelář (Štěpán Kozub). Josef Mareš v knize „Moje případy z 1. oddělení“ uvedl, že někteří jeho známí si vysloveně přáli, aby se jejich příjmení v seriálu objevilo. Když ale postava dostala na přání druhého scenáristy Jana Malindy příjmení Javůrek, které měl shodou okolností Marešův kolega z kriminálky, dotyčný se urazil. (melica)

Reklama

Reklama