Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden mrtvý a jeden těžce zraněný student na pražských kolejích. Šlo o vzájemnou potyčku, nebo rasový zločin? Známý případ z konce devadesátých let ukazuje, jak zásadní může být rozdíl mezi pohledem veřejnosti na zločin a skutečnými příčinami toho, co se stalo. Epizoda druhé série kriminálního seriálu Případy 1. oddělení popisuje vyšetřování vraždy s rasovým podtextem, která rozpoutala mnohatisícové demonstrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

milwaukee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrchol všeho hnusu, ale božsky zahranej. Kozub teda fakt umí a Korejs je na uškrcení. To by mohl být další díl v sérii ;-) Chápu, že ve většině týmů musí být šéf totální ultra kokot, protože potom je dílo opravdu jako ze života. A k tomu ještě PRESSTITUT Železný, který tomu nasadil uměleckou korunu. Za toho blba hvězda dolů. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rasistická téma sa v krimi dá spracovať aj bez prehnaného pátosu, naviac s dobre padnúcimi narážkami, ktoré nemajú uraziť, ale triafajú klinec po hlavičke. Príbeh nie je nijak komplikovaný, dôraz filmu je v tímovej práci, len tých náhod mohlo byť trochu menej. Iróniou zaváňa, že protiextrémistickému oddeleniu šéfuje Landa. –––– Tak kolik je tam vlastně pokojů? Dva baráky po pěti patrech, v každém patře 30 pokojů...? – Hele, nech to bejt. –––– V třetině vražd figurují cizinci. A to nemluvím o těch našich menšinách. Tak nám ty naše drobné předsudky nech. My díky nim objasňujeme vraždy. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak z malého prostoru udělat velkou roli ukázal v tomto díle ještě tehdy bláznovinami ze Tří tygrů nepoznamenaný Štěpán Kozub, a vytvořil tu určitě jednoho z nejzapamatovalnějších pachatelů celého seriálu. Tenhle díl je pěkná ukázka naší společnosti. Jednu dobu byli tyhle pravicové demonstrace docela časté, a dovedu si představit, že značná část naší populace by nad takovouto vraždou prostě mávla rukou. Celého případu tady mistrně využil i Korejs, a dovedl svůj boj s Kozákem ke svému největšímí vítězství. Je třeba říct, že tohle se mu taky opravdu povedlo. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutečný zločin se odehrál v sobotu 8. listopadu 1997. Příslušníci skinheads Jan S. a Petr Z. napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce dva súdánské studenty, z nichž jeden útok nepřežil.  Petr Z. dostal trest odnětí svobody na 13,5 roku ve věznici s ostrahou. Jan S. podmíněný trest. Štěpán Kozub u výslechu zaválel ....😮 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tu zas máme jeden s rasistickým podtextem. Jsou pobodáni dva černí zahraniční studenti a všechno ukazuje na to, že si vyřizovali účty mezi sebou – ovšem jen do chvíle, než je nalezen zakrvácený nůž, který vyšetřovatele přivede na stopu nácků…Jo chlapec byl hrdina, ale jen do doby než se ocitl u výslechu. Pak už z něj byla jen obyčejná plačka. Ten Korejs (coby postava) je čím dál tím větší zmrd a já myslel, že už to snad ani nejde. Chmelova postava se mi taky nelíbí – njn když donáší, nemůže být oblíbený… ()

Galerie (39)

Zajímavosti (5)

  • Skutečný zločin se odehrál v sobotu 8. listopadu 1997. Příslušníci skinheads Jan S. a Petr Z. napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce dva súdánské studenty, z nichž jeden útok nepřežil. Petr Z. dostal trest odnětí svobody na 13,5 roku ve věznici s ostrahou. Jan S. dostal podmíněný trest. (sator)
  • Vyšetřovatelé od začátku popírají, že by mohlo jít o vraždu s rasovým podtextem, argumentují tím, že oba účastnici jsou černoši. Jenže definice rasismus má daleko širší význam: „Za rasismus se považuje diskriminace na základě rasy, barvy pleti, jazyka, náboženství, národnosti  k osobě nebo skupině osob.“ (sator)
  • Člen policejní složky, která za zaobírá extremismem, Landa (Martin Hofmann), je narážkou tvůrců na rasistické období muzikanta Dana Landy. (sator)

Reklama

Reklama