Reklama

Reklama

Epizody(12)

Obsahy(1)

Čtvrtá hvězda vypráví příběh mladého Štěpána (Václav Neužil), který získal místo jako druhý noční recepční v tříhvězdičkovém hotelu Meteor na periferii Prahy. Štěpána zajímá Pavlínka (Martha Issová), která zde pracuje jako denní recepční. Pavlínku ovšem nezajímá Štěpán, ale agresivní hotelový údržbář David (David Novotný), který se snaží uniknout vyčerpávajícímu erotickému zájmu své nadřízené, hotelové manažerky Terezy (Lenka Krobotová). Ta se kromě Davida snaží i o ziskání čtvrté hvězdy, jež by zvýšila prestiž a úroveň hotelu. Její snahy ovšem naráží na sobectví, pohodlnost, lenost a zištnost podřízených. Vysněná čtvrtá hvězda ze všech zaměstnanců hotelu zajímá nejméně bývalého manžela Terezy a ředitele hotelu Teodora (Martin Myšička). Jeho jediným zájmem je zdokonalit se v hraní čínské hry mahjong. Terezino úsilí maří osobní zájmy i dalších podřízených: ambiciózní a záludný kuchař Smutný (Jaroslav Plesl) dychtí po místu šéfkuchaře, melancholický šéfkuchař Tichý (Miroslav Krobot) bojuje s trvalými následky po úrazu, denní recepční František (Ivan Trojan) kšeftuje s podsvětím a paktuje se s nebezpečným zločincem Majorem (Pavel Šimčík), hotelová prostitutka Libuška (Klára Melíšková) trénuje oddíl mladších dorostenců lakrosu, hotelový taxikář Jindra (Marek Taclík) je asi gay se silným mateřským pudem a barmanka Jiřina (Simona Babčáková) má manko. (Česká televize)

(více)

Videa (19)

TV spot 1

Recenze (632)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv herce z Dejvického divadla příliš nemusím, jsou tu spíše jednotlivci, které můžu, duo Kolečko - Prušinovský je tak silný tahák, že jsem se k tomu po letech musel vrátit. A ačkoliv to trvalo třeba 5 dílů, než jsem se naplno chytl (možná je to úmyslná gradace situační komedie), v druhé půlce mě to začalo fakt hodně bavit a jsem moc rád, že tady tu Českou máme, jež tyhle typy projektů odklepává. PS : Trojana jsem nikdy moc nevyhledával, ale tady je boží. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká televize využila situace a dohodla se na spolupráci s Prušinovským. S člověkem, co vytvořil dost možná nejlepší postkomunistický seriál vůbec, který je upřímný a vtipný, což tady je ve většině případů zázrak. Většinou se totiž jedná o trapné a smutné pokusy, které nemají hlavu, ani patu a zaplňují jinak docela dobré časy na nějaké ty pořádnější pořady. Čtvrtá hvězda nicméně na mě vybafla během okamžiku. Nevěděl jsem o ní a najednou jsem oněměl, jaký že to Česká televize pustila za seriál do světa. Výsledkem je naprosto poctivý sitcom. Ano, přesně takový ten komediální styl, jehož vrcholem tady byl Ozzák, kterej byl pro mnohé zjevením, ale časem upadl do brutálního stereotypu. Nebojím se ale, aby se se Čtvrtou hvězdou stalo něco podobnýho. Prušinovskej je dost chytrej na to, aby v tom nejlepším pořad utnul. I když na druhou stranu si myslím, že by byla škoda, aby v případu Čtvrté hvězdy něco takového dělal. Tenhle typ seriálů musí být bezbřehá studnice nápadů, do kterých se dá narážet ze všech stran. No, a super na tom seriálu je, že představuje českou náturu v té nejlepší podobě. Také se odehrává v Praze a nejlepší na tom všem je, že s těmi herci z Dejvického divadla je fakt legrace. Je jich sice dost, ale každý má v nějakém díle svůj prostor. Jednou Trojan, pak Novotnej a příště třeba zase Krobot. No paráda, konečně se mám zase na co těšit do budoucna. Prušinovský by s tímhle mohl prorazit klidně i v cizině. Co by ne. Konečně někdo pochopil, že se nám ty britcomy nelíbí bezdůvodně. P.S. Pane Novotný, to že jste můj jmenovec a narodil jste se ve stejném městě jako já, pořád neznamená, že si tak vehementně budete prosazovat svou Spartičku. Jsou tu i tací, kteří by takovou tíhu nemuseli unést :-) ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda České televize je zdaleka nejzdařilejším seriálovým počinem vzniklým na našem území za poslední roky. Výborné herecké obsazení pod vedením jednoho z největších talentů současné české režie Jana Prušinovského to nandavá všem rádoby vtipným srancům konkurenčních televizí. Čtvrtá hvězda dlabe na laciné vtípky, dlabe na konvenci. Nebojí se dělat si srandu absolutně ze všeho, nebojí se používat prvky tradičního britského suchého komunikačního humor (Krobot naprosto exceluje), ví kdy použít luxusní černý humor, který si neklade zábrany. Zároveň ale autoři dbají na to, aby se ze seriálu nestala řada skečů, ale umě propojují celkem zajímavý děj a všemožně rozličné charaktery, od těch populárních klaďasů a záporáků až po málokdy používané těžce neutrální postavy, které nemá v oblibě nikdo. A přesně v tom tkví síla Čtvrté hvězdy. V Česku vzniklo za posledních 20 let pár výborných sitcomů (Hospoda, Comeback...) ale Čtvrtá hvězda figuruje někde trochu bokem. A přesně v té linii, kterou absolutně zbožňuju a troufám si tvrdit, že Čtvrtá hvězda je po právu první český kultovní britcom! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně je Čtvrtá hvězda nejlepším českým i československým komediálním seriálem. Kvalitní scénář i režie byly podpořeny zřejmě nejlepším možným obsazením, humor byl prudce inteligentní, takže jediné, co mě mohlo rozhodit, byl evidentní příklon k vládnímu fotbalovému klubu, ale fanoušci Celticu to dali Davímu pěkně vyžrat, čímž se vše vyrovnalo. Rád bych některého z herců vyzvedl, ale mistrovská, plebsácká i dámská šatna Dejvického divadla ze sebe vydaly to nejlepší, takže musím pochválit všechny bez výjimky a dodat, že jsem se výborně bavil. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zjevení z jiného světa, které si jako hlavní trumf svého snažení vybralo to, co podobných českým žánrovým souputníkům bez milosti vyčítáme – trapnost. Skvělé herecké obsazení a režisérský cit pro timing se skloubily v jedinečnou podívanou, které pravda může být vyčítáno, že to má dějově své výkyvy a ne každá zápletka je na papíře dohrána do konce, ale ty upřímné salvy smíchu kombinované s „feel good“ úsměvem prostě beru jako neklamné znamení, že jsme konečně našli cestu. Včetně toho, že tvůrci suverénně testují, kam až můžou zajít – pornem prudérnost, fotbalem národní omezenost. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (69)

  • Když host Benál (Jan Kašpar) říká, že má sraz se spolužáky v Malostranské besedě, je to odkaz na Divadlo Járy Cimrmana, jehož členem Jan Kašpar byl, a které v Malostranské besedě začínalo. (BrMikes)
  • Při natáčení epizody "Zítra točíme v Aši", kdy se v hotelu Meteor odehrává natáčení porna, se paradoxně ve vedlejším ateliéru natáčel pořad pro děti Studio Kamarád (od r. 1980). (MTHRFCKR)
  • František Koláček (Ivan Trojan) v celém seriálu 53x pronese sousloví "ty vole" v různých variantách. Dále často používá pozdrav "nazdar", který řekl 29x, a větu "jdu se převlíct", jež zazněla 9x. (Šéfik)

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama