Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I s duchem se dá letět vzduchem za štěstím! Viktor Preiss jako tajemný duch ve výpravné pohádce o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta (F. Skopal) v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně (V. Kubařová), která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha (V. Preiss), který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní okamžitě zamiluje. Chce být stále s ní. Duch mu v tom s radostí pomáhá. Mezitím si totiž hodného Vojtu oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že příběh směřuje ke šťastnému konci, když všechno zkomplikuje hamižná dvorní dáma (J. Bohdalová), která odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ke všemu, aby ho získala… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (352)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Nuuuudaaaaaa! Bohužel opět nová česká pohádka bez překvapení, napětí i bez vtipu. Absolutně nechápu, když režisér považuje vtipné = nablblé. Zde vycpaný Hrušínský stále stejný, Bohdalová také a už je jí všude až moc, hlavní představitel naprosto nevýrazný. Výborný pan Preiss / baron Prášil mě také napadl viz D.Moore / to celé utáhnout fakt nemůže. Andersen by asi nadšený nebyl. Ještě štěstí, že nás doma časově nové štědrovečerní pohádky nikdy neomezují, vždy je nahrajeme a taky většinou rychle smažeme. Jediného Anděla Páně jsme si již párkrát rádi zopákli. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Duch nad zlato se řadí do armády naprosto předvídatelných a rutinních vánočních zářezů České televize typu loňských Dvanácti měsíčků, jimž chybí dostatek tvůrčí fantazie a až příliš spoléhají na dětské publikum. Humor nefunguje, zápletka je nezajímavá a herci se většinou pitvoří přesně tak, jak jsme u českých pohádek zvyklí. O naprosto otřesně a nesnesitelné Bohdalové ani nemluvě. Jediným hereckým tahounem a vlastně opravdovým pozitivem celého filmu tedy zůstává neselhávající Viktor Preiss, jenž svého ducha Arnolda zahrál s grácií, krade si pro sebe každou minutku a objeví se zde díky němu i nějaký ten povedený vtípek. Takhle se na pohádkové klasiky rozhodně navazovat nedá. 50% ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Finanční krize dostihla i české pohádky. Šetřilo se všude - na počtu herců, na kostýmech i na interiérech. Sporou výpravu bych odpustila, čeští tvůrci nejednou dokázali, že umí pracovat s málem. Ale s nedostatkem nápadů už je to horší. Napsat novou pohádku s vlastním příběhem nebo natočit podle známých autorů? Držet se věrně předlohy nebo zcela přepracovat? Ubrat nebo přidat? Pro děti možná příjemná podívaná, na těch svých už testovat nemohu, ale dospělý divák si moc na své nepřišel. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem mnohem horší slátaninu. Preiss má na pohádkové role talent a celý film rozhodně táhne právě jeho postava. Verunka Kubařová je velice sympatická princezna (takových tady v Rakovníku máme! :)) a Hrušínský je v roli krále přímo roztomilý. Velkým problémem je ovšem Jiřina, která svou kultovní Závist neskutečně vykrádá, a bohužel také představitel Vojty. Ten se rozhodně nepotatil a dost mi vadil. Nemám ale problém si o příštích Vánocích tuhle podívanou zopakovat. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

* Preiss + Kubařová, ostatní je totální sračka. A to i s ohledem na český subžánr "štědrovečerních sraček"... ehm, pohádek. To i to Peklo s Mádlem dřív odpoledne byla lepší věc. Chjo. Natočte už konečně nějakou štědrovečerní pohádku, která bude plnit svůj účel i bez toho, že by prachsprostě kopírovala, kradla, držela se jakýchsi zaběhnutých kolejí, pospíchala do finále a zabíjela přítomný herecký ansámbl. Chjo, pane Zelenko, co jste to napsal? Co jste to natočil? Průjemnou štědrovečerní věc, na kterou si za patnáct minut už nikdo raději nevzpomene. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (6)

  • Role byly napsány přímo na tělo hlavním hvězdám Viktoru Preissovi, Janu Hrušínskému, Jiřině bohdalové a Martinu Dejdarovi. (Cucina_Rc)
  • Natáčení probíhalo na zámku v Ploskovicích, na zámku v Telči, v ateliérech Kavčích Hory, v klášterním komplexu areálu zámku Mnichovo Hradiště, ve skanzenu Přerov nad Labem a v lokalitách Valečov a Mužský, a to od 27. května 2013 celkem 25 dní. (AnčaRambo)
  • Viktor Preiss, který hraje ducha, přišel sám s nápadem, že by mohl duch mluvit italským přízvukem. (Aknah)

Reklama

Reklama