Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (Cinemart)

(více)

Recenze (657)

Yardie 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání, po hodnoceních a komentářích zde. Natočeno celkem pěkně, tak poeticky, pěkná kamera, resp. obraz jako takový. Ale obsah, děj filmu, to bylo takové slabší. Až je mi to trošku blbé takto mluvit o filmu, který pojednává, o čem pojednává. Ale strašně se to táhlo, nic moc se nedělo, bylo to takové bez atmosféry, nedokázalo mě to vtáhnout do dějem, udělat si vztah k postavám. Druhá polovina byla trošku lepší, na chvilku se dostavilo i napětí, bylo to takové "akčnější" - prostě se něco dělo. Ale celkově prostě takové vláčné. Viděl jsem už nějaké filmy podobného zaměření a musím říct, že ty mě vzaly více. Tohle se moc nepovedlo, fakt jsem občas kontroloval čas. Za zmínku a velkou pochvalu stojí výkon hlavní hrdinky, který byl opravdu na ten věk výborný. A Geoffrey předvedl taky velmi příjemný výkon. Ale to na celkovém hodnocení nemůže nic změnit. Film na jeden kuk, člověk se zamyslí a připomene si hrůzy války, ale to je tak vše. Howgh! ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, takže jsem moc nevěděl, co mě čeká. Samozřejmě vidíte trailer a už víte, že to nebude žádná komedie. The Book Thief je nicméně velmi příjemný, až pohádkový film propletený vyprávění o válce a útrapami, které s válkou přichází. Často se přistihnete smát, aby vám v dalším okamžiku slzeli oči, ale neřekl bych, že to je klasická citová vydíračka, už právě kvůli tomu kouzelnému zpracování a také, že film zas až tolik na pilu netlačí. Liesel a její knihy a dobrosrdečnost vám přirostou k srdci stejně tak, jako Rudy a jeho fotbalový balón, či Max, který se skrývá u nich před nacisty. Výborně obsazené a skvěle zahrané. Příběh vás jednoduše pohltí a nezbývá než soucítit s postavami a cítit se štastně, že žijeme v téhle době, at si každej říká co chce. Velké plus za netradičního vypravěče a dobře zvládnutý konec. ()

Neonka007 

všechny recenze uživatele

Emocionální bomba! Takhle moc mě dlouho nic tak nerozslzelo! Kontrast lidskosti (Liesel, Hans) a nelidskosti (Hitler, 2. světová válka) zde byl opravdu zřejmý. (Je opravdu šílené, že něco takového se opravdu stalo.) Film perfektně vykreslil válečnou situaci a náladu, která v období války panovala. Opravdu se mi líbila postava Liesel, která byla symbolem čisté lásky, přátelství a lidskosti, dávala mi celý film jakousi naději v lepší zítřky. Filmu nemohu nic vytknout, jeho děj mě maximálně pohltil a celý film nepustil. -5* ()

Vendo86 

všechny recenze uživatele

Narrator...asi najfascinujucejsia "postava" celeho filmu, ktora svojim ciastocne ironickym hlasom vzdy dostala moje napatie, zaujem do najvyssieho stupna, velmi pekny prehlad historie nastupu nacionalizmu v Rakusku, cez Anschlusz, pana Fuhrera, a vsetky dolezite fakty pred zaciatkom vojny...mam rad vojnove filmy, trosku tazky film, no stal za to, parada ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracovaný, avšak zcela nazáživný film bez nějaké silnější stavby děje a gradace. Přítelkyně četla a kniha to samé.. "Čekání na Godota". 7/10 ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

"Lovely" Vizuální stránka je podmanivá. Sophie Nélisse je naprosto k sežrání. Příběh je ale tak nějak nenapínavý, strohý sled událostí, ke všemu zakončený běžným emocionálním vydíráním. Člověk každopádně dostane spoustu podnětů o kterých může přemýšlet. Aneb, když obyčejné téma začíná být zvláštní. Aneb, co to je lidské chování. 7.5/10 ()

Shagrath19 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné válečné drama v čele s nadanou mladou herečkou Sophií Nélisse.I v hrůze války mohou vznikat krásné příběhy,které pohladí a zahřejí duši. ()

majo_svk 

všechny recenze uživatele

Je dobrý film s pekným príbehom zobrazujúci klasické protipóly vojnových čias. Na jednej strane hrôzy vojny, nacistické príšernosti páchané na ľuďoch a ničenie kultúry a národov. Na strane druhej otvorené srdcia, starostlivosť, rodinné a priateľské hodnoty. Celé je to zabalené do sentimentálneho obalu a nádhernej hudby. Krásne prostredie, súcitiace pocity, detská nevinnosť, odhodlanosť a dobrosrdečnosť ľudí môžu pri citlivých divákoch vyvolať slzičky na tvári. Necítite tam však krutú dobovú atmosféru, nevidíte ľudské ohavnosti navonok a to niekomu naozaj chýba. Celkový dojem je fajn, taký obrázkový, ale silný zásah som necítil. Všetko sme už mnohokrát videli. ()

Teringer 

všechny recenze uživatele

Nádherný, silný a sakra hodně smutný příběh poukazující na absurditu války, která díky pohledu bezprostředního dítěte na věc o to víc vyniká. Mám tyto filmy z válečné doby (ale nesoustřeďující se čistě na válku) ráda, ačkoliv z toho mrazí, jelikož takhle věci prostě opravdu byly. A na to spousta z nás dnes zapomíná... A vypravěč jakožto Smrt sama je naprostou třešničkou na dortu. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Nějak mi ve filmu nedává smysl sklepní slovník anglicky, když se to odehrává v Německu... knížka bude nepochybně lepší, aspoň mě film namotivoval si ji přečíst. ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

Patříte k lidem co milují šustění stránek při listování knihou? A při hudbě pana Williamse cítíte šimrání až v prstech u nohou? Nebo v každém filmu zasazeném ve válce hledáte špetku lidství? V tom případě tento filmový zážitek jen doporučuji. Od přidání hvězdy mě odradil po celou stopáž vnucující se pocit, že celý příběh musí lépe fungovat na papíře. ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Příběhy o dětech, odehrávající se během války, jsou vždycky o citovém vydírání, s tím člověk musí počítat. Angličtina s německým přízvukem je prazvláštní řešení, zřejmě vycházející z toho, že divák je debil a nepochopí, že v Německu žijí převážně Němci. Posledních cca 20 minut je ještě větší kýč než zbytek filmu. Tohle všechno vypadá tak na dvě, možná na tři, ale je tu i spousta hezkých věcí a hlavně - Geoffrey Rush a Emily Watson jsou tak dokonalí.. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Rush natočil v roce 2013 dva dobré filmy. Tenhle je pro mě ovšem ten "horší". Nějak sem hlavně nechápala, proč se tam mluví německo-anglicky. Tak buď jedno nebo druhý, ne? Proč to motat dohromady...nechápu. I když má jít především o kouzlo knih a slov, nějak sem se nemohla ubránit dojmu, že jde o něco jinýho. Mě to prostě hlavně připomínalo Musíme si pomáhat. Herecky dobré, ale celkově mě to moc nechytlo. A ani komentáře hlavního "vypravěče" mě moc neoslovily...asi mi to připadlo zbytečné. Vzhledem k tomu, že ústředním tématem jsou knihy, myslím, že i knižní předloha bude snad lepší než filmové zpracování. ()

Tred2 

všechny recenze uživatele

Velmi podmanivý audiovizuál, skvělí herci a trošku jiný způsob vyprávění. Ta ona "smrt", která měla působit jakožto zvláštní prvek, mně spíš rušila. A vzhledem k tomu, jak málo prostoru dostala, jsem ji ani nebral na vědomí. Celkově jsem to pak vnímal pouze jako snahu o citové vydírání diváka. Příběh samotný je taky docela zapeklitý, mnoho důležtých postav dostává prostor jen v určitých částech filmu, jejich nepřitomnost pak vyvolává spíš až seriálový dojem. Musím přiznat, že ten trošku podivný děj mi chvílemi vadil. Přestože se na to dívám trošku přes prsty, kvůli čisté snaze o dostání nějaké té slzy, nemůžu jít pod 4. Finále docela brutální, docela mě překvapil ten chladný způsob, kterým to bylo podané. Jako kritika se to dá přijmout určitě, i když v dnešním roce to nepusí až tak důležitě. Pravdou ale je, že když děti u jezera křicí "I hate Hitler!", tak mi strnulo, jestli je někdo neuslyší. 80% ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Večná šablona podľa ktorej sa tieto gýčovité a ultra sentimentálne filmy točené,je žiaľ stále v kurze..... ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Vynikající film s klasickou filmovou strukturou v perfektním profesionálním provedení. Příběh, kterému nic nechybí. Možná nepřekvapí, ale určitě vyvolá silné emoce a nikdy se nemůže opakovat, takových nikdy není dost. Skvostné herecké ztvárnění, excelují všichni, výjimečně ale zaujme zejména Sophie Nélisse, jejíž výkon je pro roli nenahraditelný. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama