Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (656)

chrispe 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné zpracování příběhu od Markuse Zusaka. Hlavní představitelka Liesel na mě byla až příliš líbezná :-), za to Geoffrey Rush a představitel Rudyho mě doopravdy okouzlili (a to i přesto, že když jsem knihu četla, tak jsem jako Hanse viděla typově spíše někoho, jako byl například pan Plachta). Kdo by nechtěl mít tak laskavého tátu a být milován tak správných chlapcem, jako byl Rudy. Příběh je to naléhavý a přesto stravitelný pro povahy, jako jsem já. Výborné. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Takové americko-německé Musíme si pomáhat, jen poněkud tragičtější a Hřebejkův snímek má na můj vkus takové přirozenější podání, zde jde Hollywood cítit. Ale každopádně je to silný příběh. ()

feryk 

všechny recenze uživatele

Nudný a předvídatelný film plný klišé. Takový dětský a naivní pohled na svět tu přímo tryská z obrazovky. Neni tam nic navíc, čím by dokázal vyniknout nad jiné podobné filmy, takže průměrné tři hvězdičky. ()

milaneg 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, ale po zhlédnutí je mi jasné, že to musím brzo napravit...! Filmové zpracování je totiž hodně dobré!! ()

Loxias 

všechny recenze uživatele

Tu němgličtinu jsem vůbec nepochopil a pozastavoval jsem se nad ní v průběhu celého filmu, ale co už. Dál mi trochu vadil vypravěč, který mi tam přišel prostě zbytečne navíc (možná kdyby to nebyl Smrť, tak by to tolik nevadilo). Ale když pominu tyhle drobnosti, tak to bylo docela příjemné, nenáročné pokoukání a z kina si odnáším docela příjemný zážitek. ()

teddinka1 

všechny recenze uživatele

Uvítala bych to v němčině, mělo by to naturálnější šmrnc, ale chápu, že film by se tolik "neprodával". Dobře obsazené, neokoukané tváře, silný příběh dle knižní předlohy. ()

Margarettka 

všechny recenze uživatele

Dojemně hřejivý film z pohledu devítileté holčičky o lidskosti a malých všedních radostech vyvažujících všudypřítomný strach, nepochopení, nejistotu a bezmoc života na předměstí Mnichova za druhé světové války. Knihu jsem četla, film jí poměrně odpovídá, ale přesto mi tam něco chybělo - snad věrnější znázornění emocí a hlubší vykreslení charakteru postav. Poněkud na hraně mi přišla angličtina se silným neměckým přízvukem a zcela nedoceněn byl hlavní vypravěč - Smrt. Z toho se dalo vytřískat mnohem, mnohem víc. Také byl film místy až příliš "cheesy", to si kniha nezasloužila. Těšila jsem se na takový ten "malý velký film", ale dostalo se mi jen mainstreamového zpracování. Bylo to dobré, nikoli však vynikající. Škoda! ()

Anayka 

všechny recenze uživatele

Všechno je to moc pěkný a dobře se na to kouká, finále mě i rozbrečelo, ale stejně... je to hrozně utahaný a na jazyk se mi skoro dere slovo nuda. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Možná naivní - to ovšem neznamená horší; takový už dětský náhled obvykle bývá. Navíc, čím jsem starší, tím víc sentimentálním..... zkrátka já si pobrečela (byť přiznávám, i pod vlivem jiných faktorů). A pokud bych si měla vybrat, jestli tuzemskou Musíme si pomáhat nebo Zlodějku..., pak jednoznačně vítězí Zlodějka. P.S. Předlohu jsem nečetla. ()

pasty 

všechny recenze uživatele

To čo človeka robí človekom je byť Človekom. Ukázať na skutočnosť že ísť proti prúdu a zachovať si zdravý rozum aj v ťažkých časoch sa dá.. A že v každej situácii sa dá nájsť dôvod prečo a pre koho žiť.. Film ktorý ukazuje na dôležitosť týchto faktov a ktorý je veľkým povzbudením k osobnému rozvoju nášho človečenstva. :) ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Asi vážně měknu, kdo to kdy viděl, abych dal tolika filmům v tak krátkém období 5*? Každopádně Zlodějka knih je svým způsobem velmi laskavým příběhem o válce očima malé slečny. Přesně jsem si dokázal vybavovat, co asi dítě v tehdejší době cítilo a čím se zabívalo. Hlavní představitelka byla velmi milá a já si nedokážu pomoci 5*. ()

Eventyrer 

všechny recenze uživatele

Príjemný, citový film, ktorý je postavený na dialógoch, ktoré sú viac ako podarené. Obdivujem a milujem ho vždy, keď si naň spomeniem. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Působivý výlet do nacistického Německa plný dobrých úmyslů, roztomilých dětí, navíc s mimořádným hereckým projevem Geoffreye Rushe a hudby Johna Williamse, který tak po 8 letech dělal hudbu pro někoho jiného než Spielberga... ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Emocionální nakládačka, jakou jsem dlouho nezažil. Skvěle vymyšlené i natočené. Film který ukazuje hrůznost války a nacismu přesvědčivěji, než skoro všechny ostatní a přitom to vlastně není vůbec válečný film. Jenom se odehrává za války. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Drama není moje nejoblíbenější téma, ale jestli to nevyzní blbě, tak tohle drama pohladí (po duši). Jsem rád, že jsem viděl na velkém plátně a určitě se ještě k filmu někdy vrátím. ()

Rawar 

všechny recenze uživatele

Knížka byla perfektní, film mě zklamal. A stalo by se tak i kdybych nesrovnával. Protože to nebyl příběh o nejsilnějším poutu mezi malou Liesel a Rudym, ale byl to příběh o hrůzách totality. A na to jsem se dívat nechtěl. Chtěl jsem vidět loupeživé nájezdy na ovocné sady a fotbalové turnaje. A bez chladného ale uklidňujícího výkladu smrti samotné, to také hodně tratilo na kouzlu. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama