Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (657)

psychohippo 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem nečekal nic moc, spíš sladkobolnou podívanou, takovou tu americkou technikolorovou představu života ve válečné Evropě. A právě to jsem našel, ale v jaké podobě! Knižní předlohu jsem nečetl, ale rozhodně už chci. Pro mě je základem každého filmu, ostatně každého uměleckého díla, jakož i života lidí, dobrý příběh. Tady byl. Ano, pohádkový. Přesně tohle potřebujeme. Zrovna v dnešní době, která se době filmu začíná přibližovat. Ne, už nás neoblbuje ani tak politická propaganda jednoho Vůdce, ale i tak pozbýváme lidství, přestáváme číst a sdílet příběhy, mimo těch z palcových titulků (což je už skoro stejné jako volání Sieg Heil na náměstí u pálení knih). Takže příběh sedl. Když k tomu přidáte naprosto skvělé obsazení, herci svým charismatem přesně padli do rolí (Geoffrey Rush a Emily Watson zejména), v lidském rozměru těch postav se mi vybavily vzpomínky na Kachyňův Vlak dětství a naděje, což beru jako poctu. Slečna Sophie Nélisse byla tedy výtečná! I jeji kamád Rory - Nico Liersch, který film obohatil o kouzelnou postavu typicky árijského kluka, který chce být černý sprinter. Pro všechny naše dospívající děti a jejich rodiče by měl být film povinností: Číst! Vidět svět kolem jak příběhy a ty příběhy sdílet. Až do smrti i se smrtí (která je vlastně taky takový vyprávěč, jak nás naučil tenhle příběh). ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Skvely dej a pribeh, ktery jak plyne, zacnete s figurami zit a bojite se, aby to jen tak neskoncilo. A tohle umi malo ktery film. Ja byl smutny, ze film skoncil. Oblibil jsem si styl vypraveni, kameru, herce, proste kde co. Hlavni predstavitelka je talent, jak ma byt a o to to bylo lepsi, kdyz mela vedle sebe tak skvele herce (Rush, Watson). Skvele, skvele. Dlouho me zustane tenhle snimek v hlave. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Půjčuje si knihy a nenápadně i srdce diváka. Aspoň v mým případě to tak bylo. Důležitý je slovo "nenápadně". Tenhle film jsem nejdřív po patnácti minutách vypnul, protože mě začínal pekelně nudit. Druhej den jsem Zlodějku knih dotáh do konce a musím konstatovat, že si mě pomalu, ale jistě omotávala kolem filmovýho kotouče, abych v závěru byl nalomenej na nějakou tu slzu. Pravděpodobně mi chybělo víc prostoru pro vypravěče v podobě smrti, ale na druhou stranu o to víc vyniklo každý jeho-její slovo. K tomu nechyběla hodně reálná atmosféra, výborný herecký výkony a "nenásilnej" děj. Přestože tady někdo zmiňoval vtipnost některých okamžiků, tak to za mě ani náhodou. Spíš jenom lehká úsměvnost, kterou dokáže vykouzlit jen opravdovej a hodně lidskej film, kterej divák dokáže dostatečně prožít ... a já si tenhle film prožil na plný pecky. ()

AdrianaLarman 

všechny recenze uživatele

Dojemný snímek plný malých nedokonalostí, které ho ale naopak dělají o to kouzelnějším. Geoffrey Rush je výborný a Sophie Nélisse je pro mě největším překvapením, věřila jsem jí každé slovo. :) ()

lulu37 

všechny recenze uživatele

Koniec (nechcem napísať, že záverečné bláboly) v podaní rozprávača znižíl hodnotu dvoch hodín napätia, citlivosti a veľkej myslienky. ()

natalie15 

všechny recenze uživatele

Nemôžem inak, než dať Zlodejke kníh plné hodnotenie. Čím to vlastne je? Prekrásnym vizuálom, nádhernou hudbou? Vynikajúcimi, reálnymi hereckými výkonmi, tak ako dospelých, i detských predstaviteľov? Príbehom, scenériou? Skvelo napísanými postavami? Áno, pravdepodobne, no najmä však láskavosťou, ktorá z celého filmu srší. Zlodejka nie je len filmom o vojne, je najmä filmom o ľudskosti. O tom, že všetko čo vykonáme má zmysel, hoci si toho v danej chvíli nemusíme byť vedomí. O tom, že spolupatričnosť a ľudskosť môžeme vyjadriť jediným slovom, a to jediné slovo môže zmeniť mnoho - srdcia ľudí. Geoffrey Rush a Emily Watson boli vynikajúci pár, a Sophie Nelisse rozkošná a nevinná. No a zabudla som, smrť v podobe rozprávača, to som ešte nikde nevidela. Jej záverečný príhovor o ľuďoch, a o tom, ako sa čuduje, ako môže dobro a zlo existovať dokopy, v každom jednom z nás, bol skutočne na zamyslenie. Už dávno som nevidela taký krásny film, ľudský, a láskavý. 90%. ()

danny.79 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě zajímalo, jak sami, prostí obyvatelé Německa, chápali 2. Světovou válku (chtěli ji? Ne? Proč?) a tento film mi dal celkem jasnou odpověď. Krásně mi také ukázal, kdo všechno se v této době bál, co všechno bylo postihováno a jak si tento politický režim moc vychovával mládež. Velmi silný příběh, příjemná hudba a skvěle zahrána hlavní role. Díky Emily Watson! Přesto nemůžu hodnotit plným počtem, a to ze dvou důvodů. 1. Postava vypravěče (smrti) působí v tomto filmu a v tomto provedení velmi kýčovitě a spíš mi připomíná úvod v trilogii Pána prstenů. 2. Ten slaďácký předvidatelný americký konec, ve kterém je dopředu jasné, že jeden z dvojice Max, Rudy musí zemřít, aby byla Liesel s tím druhým do konce života šťastná – kdyby film skončil o 5 minut dřív ve chvíli, kdy Liesel leží na ulici, a divák netuší, zda přežije, bylo by to 5*. ()

Zoidbeeland 

všechny recenze uživatele

Krásný film, parádní film a silný zážitek...jen si myslím, že pro dokreslení té nejvěrohodnější atmosféy chyběla němčina. Za mě 8,1/10. ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Zlodějka knih (Book Thief, The) - Zajímavý film pojednává o dvanáctileté Liesel (Sophie Nélisseová), která je odebrána své matce (protože tato je komunistka) a poslána na druhý konec Německa k náhradním rodičům (Geoffrey Rush, Emily Watsonová). S nimi prožije asi 7 let (do konce války), naučí se číst, krást knihy a opatrovat uprchlého žida.Film režíroval Brian Percival, který měl dosud zkušenosti především s televizní tvorbou ("Panství Downton") a nemá problém patřičně vést herce a sestavit scény do celovečerního filmu. Film vypadá příjemně výpravně a soundtrack je od samotného Johna Williamse Film má ale mnoho problémů, které - zdá se - pramení především z nevhodných rozhodnutí scenáristy, případně z nezfilmovatelnosti předlohy. K velmi bizarním rozhodnutím patří to, jak filmové postavy mluví. Film se odehrává v Německu a všichni jeho hrdinové jsou Němci. Jde o americký film, natočený v angličtině, tudíž by mi připadalo logické, kdyby spolu všichni mluvili normální angličtinou. Ovšem není tomu tak a všichni mluví sice anglicky, ale s extrémním německým přízvukem a s občasným "ja", "nein" nebo "und" místo "ano", "ne" nebo "a". A když se někdo naštve, začne nadávat stoprocentní němčinou. V některých chvílích to působí až legračně a připomínalo mi to mluvu "národních bocialistů" v této slavné scénce z britského venkova.... Uděluji 3*. ()

Celup 

všechny recenze uživatele

Jakmile jsem zhlédla trailer na Book Thief, věděla jsem, že nejdřív musím stihnout přečíst knížku, než na to půjdu do kina. Měla jsem velká očekávání a jak to tak většinou v takových případech bývá, nebyla naplněna. Ačkoliv film zdařile vykresluje poměry v Německu během 2. světové války, čekala jsem něco víc. Hudba Johna Williamse, která bývá většinou zdařilá, nepřinášela očekávané emoce. Nejlepší herecký výkon podal Geoffrey Rush, a to bez debat. Mladičká Sophie Nélisse celkem obstojně ztvárnila Liesel Memingerovou, ale mojí nejoblíbenější postavou je Rudy Steiner a Nico Liersch ho převedl na filmové plátno velmi věrně a "THE BOY WHOSE HAIR REMAINED THE COLOUR OF LEMONS FOREVER" ukradl mé srdce. Ne-čtenáře knižní předlohy čekal na konci filmu šok a čtenáře zase dvojitý šok (kdo ví, ten ví). ()

mArtinko5MB 

všechny recenze uživatele

Nesmierne vyčerpaná téma, žiadne očakávania a ono to aj dopadlo podľa predstáv. Musím sa však priznať, väčšinu času som sa nudil, film ma vôbec nezaujal, hodnotím ho však objektívne (je kvantum horších :) ) 55% ()

walmezak 

všechny recenze uživatele

Někomu by se tento námět mohl zdát jako takové filmové klišé: Nacisté, 2. světová válka, holocaust. Ano, opravdu na první pohled se tak jeví. Ovšem tenhle film má v sobě něco mnohem víc a tím je krásná poenta. Vypravěčem je zde samotná Smrt, která čeká na každého a nikdo jí neuteče. Ať je to nacista, komunista, žid, ti všichni skončí v její náruči. Někdy se však najdou i takové duše, nad jejichž životem se i samostatná Smrt pozastaví a vyslechne si jejich příběh. - Originální zpracování filmu je dále umocněno neuvěřitelnými hereckými výkony snad všech postav ve filmu( obvzlášť pak Sophie Nélisse). Co mi ve filmu nejvíce vadilo? Snad jen občasné, ne příliš dokonalé, filmové efekty. Ty však v žádném případě nemohou zkazit nádherné a velice kladné dojmy z toho filmu. /95%/ ()

nana071 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jeden z tých lepších filmov zachytávajúci obraz doby pred začiatkom 2. Svetovej vojny. Film v divákovi nevyvoláva pocit odporu voči všetkým Nemcom, naopak vykresľuje beznádejný stav ktorý vojna a akékoľvek nepokoje prinášajú. Nie každý nemecký občan totiž sympatizoval s politickou ideológiou, ktorá vtedy panovala. Myslím že film by znel ešte dokonalejšie, keby bol v nemčine, i keď miestami som pochybovala, pretože to aj napriek tomu znelo dosť autenticky. A to že je hlavnou hrdinkou 13 ročná malá slečna už len dokonalo umocňuje dojímavý zážitok z filmu. ()

Valkyra 

všechny recenze uživatele

Příběh o malé zlodějce knih, které nechybí odvaha. Nenechá si od nikoho nic líbit. Na venek působí jako "malá potvůrka". Její skutečnou tvář odhalí její nový přítel Rudy. Jeho vzorem je (Jesse Owens) americký černošský sprinter, účastník letních olympijských her v Berlíně v roce 1936. Toto nadšení však nesdílí někteří straničtí stoupenci. Rudy nerozumí tomu : "Proč by nemohl chodit kolem přebarven za černocha "? Atmosféra "Křištálové noci " v listopadu 1938. Plamenné ideologické projevy o úsilí a cestě ke svobodě. Vzájemná sounáležitost pouze s němci a ne s židy aj. Nadšení z klamné interpretace slov propagandy se pomalu vytrácí s přibývajícími nálety. Ve vzpomínkách zůstává jen melodie z německé hymny („Deutschland, Deutschland über alles“ - Wikipedie) ()

terezka.zav. 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu strhávám, protože mi téma 2. sv. v. přijde už otřepané a řešené ze všech možných úhlů. Musím říct, že herečka, která ztvárnila Liesel se do příběhu náramně hodí. Už si brousím zuby na knihu. ()

veroniiiiika 

všechny recenze uživatele

Musela jsem zapátrat po předloze tohoto filmu a o to víc jsem byla zklamaná - závěr filmu mi přišel, tak moc "šťastný", že jsem uvažovala a dokonce sebe sama přesvědčila o tom, že se jedná o biografii holčičky/paní Liesel. Upřímně jsem toho očekávala víc, tedy alespoň nějakou pořádnou zápletku o krádeži knih, jak už název filmu sliboval. 3* ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Jeden z top filmov z druhej svetovej vojny za posledné obdobie. Citlivý príbeh dievčatka (skvelá Sophie Nélisse) a jej pestúnskych rodičov (rovnako skvelí Rush a Watson) na pozadí blížiacej sa katastrofy. Napriek tomu, že filmom sa nesie pozitívna atmosféra, stále je cítiť, že sa stane niečo zlé. Príjemná, emotívna rodinná dráma... 75% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Mám asi slabosť na podobné filmy, ale Zlodejka kníh je nádhernou ukážkou toho, ako sa dá spraviť film aj bez toho, aby sa kládol dôraz na krv a akciu, čo sa v mnohých vojnových filmoch stáva. Krásne a realisticky zobrazené Nemecko z čias bojov druhej svetovej vojny s dôrazom na hodnoty ľudí, ktorých v tom čase bolo málo. Sophie Nelisse to zahrala na svoj vek neskutočne a mnohé terajšie herecké stálice sa môžu len diviť. A okrem toho oplýva veľkou charizmou. Skrátka rodí sa nová hviezda filmového plátna. Až na pár nedostatkov veľmi kvalitný film. Oplatí sa pozrieť. 85 % ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama