Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Určitě velmi povedené psychologické hudební drama. Masivní dynamika, velmi dobré herecké výkony, fajná jazzová hudba. Já byl s filmem velmi spokojen. Čekal jsem sice větší psycho jako u Černé labutě, ale ve finále to bylo celkem komorní. Ale po řemeslnické stránce není moc co vytýkat :) 80% ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Jít si tvrdě za svým cílem, kvůli němu doslova zbourat veškeré možné hranice, sebe sama mnohokrát překonat a své původní já zapomenout. Když je motivace v podobě Fletchera, jehož učební metody jako vystřižené z Olověné vesty umí vyzvat na souboj, jde to všechno mnohem "snáz". Andrew výzvu přijme a neváhá jít v tomhle souboji na krev. Může však mít něco takového vítěze? Hudebně sportovní, nebo sportovně hudební film, v němž se sympatie přelévají ze strany na stranu, aby v závěru zmizely? Ne tak úplně, něco přeci jen zůstane. Má to výborný scénář, kameru a zvuk. Taktéž Milese Tellera a přímo démonického J.K. Simmonse. Děj nenechá vydechnout a graduje ve famózní závěrečnou pasáž, ve které pohledy a hudba promlouvají zdaleka nejhlasitěji, aby to celé končilo přesně tam, kde mělo a aby vítěz, pokud vůbec je, nebyl jednoznačný. 85% ()

Strike 

všechny recenze uživatele

Fantastický J.K. Simmons, který ční nad všechny a všechno, včetně výborného finále. Jinak jsem tam našel bohužel pár hluchých míst a nesedl mi ani hlavní představitel. Proto pouze čtyři hvězdy... ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Povedený temný snímek z prostředí jazzových bigbandů - především se zaměřením na bubeníka. Ačkoliv se většina filmu odehrává v temné zkušebně s kamerovými střihy mezi žákem, učitelem a bubny, má film několik silných světlých momentů. Skoro až minimalistický snímek s opakující se muzikou, která se vám dostane pod kůži. Tímto výběrem určitě nešáhnete vedle. Především strhující atmosférou a tak trochu jinou tématikou a zpracováním. 8/10 ()

kaljakopa 

všechny recenze uživatele

* Jonathan Kimble Simmons se dotýká absolutního hereckého stropu a s výrazem trýznitele duší diriguje galapředstavení svých uměleckých schopností před plátnem. And the Oscar goes to? ** Miles Teller navzdory hlavní roli pouze zdatně sekunduje, nicméně jeho hudební nadání a především uvěřitelné a fyzicky vyčerpávající ztvárnění Andrewa přiměje diváka uvěřit autenticitě vzájemné polohy obou představitelů. Jeden bez druhého by se v celku neobešli. *** Dialog mezi oběma aktéry je veden hrubou, zvrácenou až nelidskou, zato nesmírně poutavou formou a stíhá neustále překvapovat svými zvraty ve vzájemném souboji o pomyslný pocit satisfakce. **** Jazzová hudba je pro mě španělská vesnice, ačkoliv teď se mi chce spíše říci byla. Jakmile bicí zazněly napoprvé a zbytek ansámblu se neméně zdatně ujal své úlohy, táhlo mě to hlouběji a hlouběji. A vy najednou víte, že tuhle věc zahrají opravdu jen ti prvotřídní muzikanti. ***** Finále filmu uchopuje veškeré dosavadní prvky a graduje je do maxima, přičemž neobyčejným způsobem završuje emoční bitvu hrdiny i diváka. Touha, odhodlání, strach, obětování, pomsta a uznání. Zážitek. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Wauu, tak to byl nekompromisní nářez. U Birdmana jsem si říkal, dobrý, ale nechápu jejich problémy, tak mě to nějak nevtáhlo. Nechápu ani problémy mladých nadějných bubeníků, ale tohle byla jiná liga. Emocionální ždímačka od začátku do konce, parádní hudba, uvěřitelnej scénář, akorát stopáž. Prostě radost pokoukat. Naposledy jsem byl takhle našponovanej na Gravitaci a to je co říct. Doporučuju všem. PS: V titulkách bylo pod názvem - Nejlepší bubeník na světě. To jsem hodně nepochopil. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

smutná věc, ale jak jsem už tak brutálně zvyklej na americký happyendy, čekal jsem nějakej pořádnější doslov. Nějaký totální završení...ten kdo viděl, snad ví co myslím. Každopádně když tu někteří psali, že je to "náročný film" už sem skoro zapomněl co si pod tím představit, ale u Whiplashe jsem prozřel. To napětí v kterém vás ten film po celou dobu udržuje...bylo skoro až nesnesitelné. Fantastický střih...už dlouho jsem neviděl tak výbornou práci s kamerou a stavbou snímku vůbec. A J. K. Simmons mne jen utvrdil v tom, že role padouchů mu jdou nejlíp, čehož jsem si všiml už před 10-ti lety ve Spider-Manovi ;) Snímek by byl perfektní nebýt jediného, trochu přehnaného kiksu. Ale i přesto mu za jeho hloubku, dynamiku a dokonalé ztvárnění souboje mezi EGY dávám 5. ()

Florfila 

všechny recenze uživatele

Tohle byly dvě herecký sóla na jednom plátně. Hrály proti sobě, spolu, vedle sebe... A to s takovou vervou až se krev v žilách vařila. Neuvěřitelný!!! Doslova se mi zastavil dech a v prstech mi brnělo. ()

jerenymo 

všechny recenze uživatele

No netušil jsem že mě takhle může zaujmout drama z Jazzového prostředí. Oba hlavní herecké výkony byly nadmíru parádní. Po grand pianu vítaná změna. ()

Kucndo 

všechny recenze uživatele

Budu opakovat po ostatních - J.K. Simmons to zabil! V jeho případě je Oscar zcela samozřejmý. Výborná spolupráce kamery a střihu, prostě geniální. Zvažuju, zda si to nezasunout do Top10. Slabina filmu je, že mě to nedonutilo jít na ten film dřív. :/ ()

B_EyE 

všechny recenze uživatele

Whiplash je jeden z mála filmů, které mě dokázaly naprosto dokonale vtáhnout. Příběh o střetnutí dvou cílevědomých tvrdohlavých maniaků stojí na třech pilířích – na hereckých výkonech, na práci s kamerou a (samozřejmě) na práci se zvukem. Kouzlo Whiplashe je v tom, že všechny tyhle pilíře jsou stoprocentní. Být jeden z nich slabší, pořád bychom se bavili o skvělém filmu. Jenže není. Nedovedu si představit, co by se dalo filmu vytknout, co by šlo ještě zlepšit … co by jej mohlo posunout dál … Chemie mezi Tellerem a Simmonsem je neuvěřitelná, jejich vzájemná rivalita chvílema jakoby trhala plátno, zatímco hypnotický rytmus bicích k němu Váš pohled doslova přikovává. Se zatajeným dechem sledujete gradující záběry a žaludek se Vám svírá v očekávání Simmonsova známého gesta. Zdvihnuté, zaťaté pěsti – utni to, stojíš za hovno. Celé to graduje až k finálnímu sólu, které sledujete takřka v transu bez schopnosti vpustit dovnitř do hlavy jakoukoliv další myšlenku… A pak jen sedíte s hubou dokořán, čučíte na titulky a říkáte si jen WOW… V historii kinematografie byla spousta snímků, které měly hlubší příběh, epičtější záběry, emotivnější prožitek … přesto se však Whiplash dokázal vyšvihnout na můj (a doufám, že nejen můj) pomyslný filmový Olymp a zařadil se mezi jedny z nejlepších filmů, které jsem kdy viděl … pro mě 100% ()

Dejvi21 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s velmi dobrou ústřední dvojicí a kvalitním scénářem, který se nebojí pohybovat na hraně. Občas jsem měl ale pocit, že už to trochu přepískává viz poslední scéna, které by prospělo zkrácení. Vzhledem k příjemné stopáži doporučuji. 4.5* ()

Erik7595 

všechny recenze uživatele

Hoci jazz nie je absolútne moja parketa, film sa mi rozhodne dostal pod kožu. Silný, intenzívny zážitok odoznieval ešte nejakú ten čas po pozretí tohto snímku. Brilantná kombinácia strihu a zvuku vytvárala kombináciu audio-vizuálnych vnemov, ktoré najmä ku koncu snímku vytvorili sakra silné finále. Tak napínavé a intenzívne, že som ani neveril, že takýto druh filmu ma dokáže dostať do podobných pocitov, aké mávam pri sledovaní najnapínavejších thriilerov alebo akčných filmov. Okrem skvelého strihu a zvuku ide samozrejme o veľmi dobrý príbeh s dvojicou hercov, ktorý predviedli skutočne veľmi silné herecké výkony. J. K. Simmons si svojho Oskara odniesol zaslúžene, z jeho role ide skutočne až nesmierny rešpekt a strach. Na prekvapenie sa ale vo veľmi dobrom svetle predviedol aj pre mňa zatiaľ nie príliš známy Milles Teller, ktorý na rozdiel od Divergencie by sa mal zamerať radšej na podobne kvalitné a ambiciózne projekty, ako je tento film. 9/10 ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Překvapujcí jak po stránce herecké, tak po stránce hudební...a jakožto hudebník jsem často nemohl uvěřit tomu, co Miles Teller předváděl. Ty Oscary jsou zasloužené. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Brilantné spojenie témy, obrazu a hudby. Whiplash je jednoducho fascinujúci a to nepíšem len ako fanúšik bicích nástrojov. Jednoznačne najlepší dramatický počin minulého roka! ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama