Reklama

Reklama

Salamandr

(seriál)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Jedna obyčejná poklidná neděle, ve které je vykradena soukromá banka Jonkhere. Z 800 schránek bylo vyloupeno pouze 66 přesně vybraných schránek. Ostatní schránky zůstaly nedotčeny. Zmizely osobní věci, tajnosti, peníze v hotovosti a šperky. Vlastníky schránek jsou významní politici, magistrátní úředníci, obchodníci, a dokonce i vysocí armádní důstojníci. Majitel banky Jonkhere krádež policii neohlásí, a naopak zametá stopy po vloupání. Mezitím detektiv Paul Gerardi dostává tip od dávno zapomenutého informátora na zločin v bance Jonkhere, který se vlastně „nestal".
Vysoce hodnocený belgický dvanáctidílný seriál Salamandr je o prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater politiky, obchodu, justice a dokonce i armády. Účast v seriálu přijali renomovaní belgičtí a holandští herci. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (25)

Salamandr (2012) 

První sérii jsem vnímal jako průměrnou až lehce nadprůměrnou, druhá řada už to tak vysoko nedotáhla. Zatímco příběh vystavěný kolem banky Jonkhere mě ještě dokázal zaujmout, belgicko- africké dobrodružství mě už často nudilo, hlavní hrdina na mě působil stále více jalově a logika s postupem času slábla až do ztracena a s ní i celý příběh. Seriál mě jako celek neoslovil, z mého pohledu šlo hlavně o ztrátu času. ()

Série 1 (2012) (S01) 

Belgičtí filmaři mě první sérií Salamandra hodně zklamali, těšil jsem se na pořádnou kriminálku s propracovanou atmosférou, napětím a akcí a dostal jsem místo toho něco, co se chvílemi podobalo frašce. Hlavní hrdina, inspektor Paul Gerardi, se vlastně ani nemusel obtěžovat s nějakým vyšetřováním, protože ho k cíli od samého počátku vedl provázaný řetěz naprostých náhod. Navíc mi velmi vadilo neustálé připomínání předchozího děje drobnými flashbacky, měl jsem pocit, že cílovou skupinou pro seriál měli být lidé trpící stařeckou demencí nebo těžkou sklerózou. 3*- ()

Epizoda 1 (2012) (S01E01) 

První epizoda byla klasickým úvodem do seriálu (divák se seznamuje s postavami a s hlavním tématem), docela na mě fungovalo napětí a atmosféra, zároveň jsem měl ale pocit, že už jsem film nebo seriál s podobným námětem párkrát viděl, takže tři kousky budou muset stačit. ()

Epizoda 2 (2013) (S01E02) 

Snižuji hodnocení proti úvodnímu dílu na dvojku, protože mě druhá epizoda příliš nenadchla. Od prakticky soukromého vyšetřování v bance jsem sledoval děj s hodně nevěřícným výrazem v obličeji, protože to na mě působilo všechno příliš amatérsky, vrchol přišel v momentě, kdy se zkušený kriminalista vybavil sebevrahovou pistolí, aby pak velmi přesvědčivě tvrdil, že to byla sebevražda. Chyběla už jen věta: "Není to tak, jak to vypadá." ()

Epizoda 3 (2013) (S01E03) 

Původně jsem chtěl třetí epizodu ohodnotit třemi kousky, protože mě celkem bavila, jenže pak mě zkušený kriminální inspektor Paul Gerardi znovu zklamal, když neudržel nervy na uzdě a přímo před policejním vozem radostně porušil hned několik předpisů. Policista by mu ubral body, já mu beru hvězdičku. ()

Epizoda 4 (2013) (S01E04) 

Nad některými situacemi by se dalo dlouze polemizovat, ale rozhodl jsem se přimhouřit oko, protože Gerardi sice dělá blbosti, ale zase ten strach o dceru... Myslím, že si tvůrci troufli na něco, na co prostě neměli. Hlavně scénář není z nejlepších a s tím se veze všechno ostatní. ()

Epizoda 5 (2013) (S01E05) 

Až na krajně nerealistické začlenění Paula Gerardiho do organizace P 9 mě pátá epizoda ničím neotrávila a docela mě bavila- hezky to uteklo. Nevadilo mi ani rovnoměrné rozložení děje mezi vyšetřování a partnerskou krizi, takže z toho nakonec vyšla pohodová tříhvězdičkovka. ()

Epizoda 6 (2013) (S01E06) 

Opět jsem epizodu ohodnotil třemi hvězdičkami, protože si nezasloužila lepší ani horší známku, byl to zase takový průměrný kousek, který nenadchne, ani neurazí. Je docela škoda, že se tvůrcům nedaří vytvořit pořádnou paranoidní atmosféru, téma seriálu si o ni přímo říká. ()

Epizoda 7 (2013) (S01E07) 

Tentokrát bych si už třetí hvězdičku nedokázal obhájit. Epizoda byla taková nijaká, příliš mnoho času zabralo dojímání se nad smrtí manželky, následná Gerardiho cesta pomsty se velmi rychle zvrhla ve frašku- když už někomu mířím na hlavu pistolí a chci po něm informaci, nemělo by to skončit tak, že se nic nedozvím, ale zato se všem přítomným svěřím se svým životním traumatem. ()

Epizoda 8 (2013) (S01E08) 

Osmá epizoda byla o hvězdičku lepší než předchozí díl, i když je pravdou, že nejvíc mě bavil návrat v čase. Zároveň už je mi ale jasné, kdo stojí za vybráním bezpečnostních schránek, je mi také jasný motiv, takže scénárista opravdu selhal, teď už musím jen čekat, až ke stejnému závěru dojde Paul Gerardi. Šanci k tomu má, protože opět šťastnou náhodou narazil na osobu, která ho může posunout vpřed. Není už těch náhod trochu moc? Asi ne. ()

Epizoda 9 (2013) (S01E09) 

Při politických intrikách mocné organizace Salamandr jsem se celkem slušně bavil a byl jsem připraven udělit epizodě silnou trojku, v závěru ale scénář znovu zkolaboval a s ním spadlo i mé hodnocení. Číhat na někoho v záloze, pak počkat až se cíl vzdálí a zmizí za nějakou překážkou, a teprve pak začít střílet, to bylo jako co? Chápu, Paul Gerardi musí přežít, ale nebylo by prostě jednodušší žádného střelce neposílat? ()

Epizoda 10 (2013) (S01E10) 

Stejný výsledek jako u předchozí epizody, stejné důvody. Buď není scénárista schopný napsat ty scény lépe, nebo na to kašle, protože plebs se s tím spokojí. Ať už je to, jak chce, mě tím štve. Základ přitom vůbec nebyl špatný, bavil mě sirotčinec i smyčka, která se stahovala kolem Persigala, jenže po zaklepání na dveře vyděšené asistentky se začaly dít věci jako v céčkovém hororu a nakonec jsem musel "ocenit" i výměnu zásobníku po jediném výstřelu v úvodu dílu. ()

Epizoda 11 (2013) (S01E11) 

Paul Gerardi se po naprosto neuvěřitelné souhře náhod dostal přesně na místo, kam by ho mělo přivést pořádné vyšetřování, a to mi přišlo tak mile nablblé, že jsem hodnotil třemi hvězdičkami. Docela mě baví události z Wolfsova mládí, ale způsob, jak se před nimi pokaždé zasní, mi vždycky znovu připomene hru DJC Němý Bobeš. ()

Epizoda 12 (2013) (S01E12) 

Že si ze mě dělá celou dobu srandu scénárista, na to už jsem si zvykl, tentokrát se k němu přidali i ostatní, a to už bylo přece jen příliš. Případ skončil přesně tak, jak jsem očekával (scénář to dal jasně najevo už v půlce série), ale některým nápadům tvůrců už se nedalo ani smát. Emile Jonkhere předstíral přepadení tak, že si na čelo přilepil náplast (asi byl do čela bodnut špendlíkem), Wolfs si jezdil po městě s prostřelenou levou stranou hrudníku (ani nezachrčel, tvrďák), ale vrcholným zážitkem bylo zastřelení "Klause" (ve dveřích 3 otvory po střelách v trojúhelníku a on se vypotácí ven se třemi vstřely v přímce přes hrudník). Za běžných okolností bych se tomu i zasmál, tady už mě fakt naštvalo, že si s tím tvůrci prostě odmítli dát práci. ()

Série 2 (2018) (S02) 

Druhá série Salamandra mě opravdu nepotěšila. Pravda, nemohla mě ani zklamat, protože jsem po zkušenostech s první řadou nic kvalitního nečekal, jen mě překvapilo, jak tvůrci rezignovali na jakoukoli snahu o funkční příběh. Vzali vlastně jen to, co podle nich minule fungovalo a aplikovali stejné postupy i do druhé série, tím mě hned zpočátku otrávili a už nepřišli na to, jak situaci zlepšit. Celkem jsem se nudil, postavy jednaly často nelogicky a byl jsem velmi rád, když jsem se dočkal úplného konce. ()

Epizoda 1 (2018) (S02E01) 

Belgická verze Války s Mloky se vrátila druhou sérií, a přestože jsem neočekával výrazné (ani jiné) zlepšení proti první řadě, dokázala mě úvodní epizoda nepříjemně překvapit. Část děje se totiž odehrávala v zemi nějakých budoucích spoluevropanů a já mám velice nepříjemnou předtuchu, že by mohlo jít o sérii natočenou s pomocí dotací EU, takže by si mohli v závěru Belgičané sypat popel na hlavu a vítat spoustu nových vědeckých pracovníků s obrovskou chutí do práce. Pevně doufám, že se mýlím. ()

Epizoda 2 (2018) (S02E02) 

Ani po druhé epizodě mi belgičtí tvůrci nedokázali zlepšit náladu, protože to vypadá, že druhá série výrazně kopíruje tu první. Když si odmyslím africkou dějovou linii, vrací se všechno do starých kolejí- mocný Mlok opět výhružně zvedá hlavu, nová Gerardiho rodina se znovu dostává do ohrožení atd. ()

Epizoda 3 (2018) (S02E03) 

Konečně jsem se dočkal epizody, kterou mohu ohodnotit jako mírný (velmi mírný) nadprůměr. Když nechám stranou někdy velmi zvláštní chování hlavního hrdiny, přijde mi, že se v této řadě Paul Gerardi dokonce rozhodl případ vyšetřovat, zatímco v předchozí sezóně se spoléhal jen na náhodu. ()

Epizoda 4 (2018) (S02E04) 

Čtvrtá epizoda se opět vrátila k tradičnímu podprůměru, většinu dílu věnovali tvůrci prchání Paula Gerardiho před P 9, službou tajnější než tajnou, a to mě hrubě nebavilo, protože Paul neprojevil ani základní představivost, takže sledovat jeho pokus o únik bylo čirým utrpením. ()

Epizoda 5 (2018) (S02E05) 

Sice oceňuji to. že se tvůrci pokusili oživit děj humornou postavičkou brusiče Rudyho, přesto musím hodnotit už tradičními dvěma hvězdičkami, protože Jacky. Chápu, že se lidé mohou chovat vrcholně nelogicky, ale utíkat z Belgie, protože se bojím o holý život, abych si pak dal v hotelovém pokoji spicha s lidmi, kterým chci prodat diamanty, to je fakt divné. Taky nechápu, proč ti dva dělali finty jako tmavočeši ve večerce, kdyby ty kameny prostě sebrali, co by asi udělala? Scénárista dlouhodobě nestíhá. ()

Reklama

Reklama