Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Diskuze

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

Celkový obraz vyplyne z jednotlivostí. Morava a Čechy jsou české země, Morava neleží na druhé straně zeměkoule, aby kontext kumánských vpádů na Moravu nesouvisel s Čechami. Na konkrétní otázku nechceš odpovědět, místo toho napíšeš blábol o vpádu na Slovensko.

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

Celou dobu se tu bavím o Kumánech, ty citace jsou jediné konkrétní věci, co jsi k nim napsal, zbytek tvého textu okolo nich je jenom balast a guláš, který s nimi absolutně nesouvisí a do žádného kontextu Kumány nestaví. Jenom mě napadáš a podsouváš mi, že tě považuju za někoho podřadného. 

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

ScythianAres

Tvl, já mluvím o Čechách, ty o Moravě. Tady vidíš kontext s filmem.  Byli Uhry, Slezsko, Morava, Čechy atd atd… Příště plácáš a mícháš prostředí vs doba. Ještě napiš vpád na Slovensko, které neexistovalo a bylo součástí Uher. Konec. Najdi sinhěkoho jiného.

na příspěvěk reagoval ScythianAres

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

ScythianAres

Tvl, co to tu meleš o psychologii. Naštěstí se neznáme a tvoje výtahy z mých přízpěvků a jejich poskládání a vytržení z kontextů mé nezajímají. Navíc se nebudeš bavit s někým podřadným tobě. 😂 Užívej chlape. V jednom máš pravdu, dnes opravdu vyblije člověk na Net cokoliv. Tvůj komplex mě nezajímá. Fandím ti.

na příspěvěk reagoval ScythianAres

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

Na to navazuje otázka, odkud byli Kumáni, kteří provedli svoje nájezdy na Moravu roku 1252, 1253, 1271, 1273 a 1304?

na příspěvěk reagoval Gig

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

Citace:

Je Kumán a Kumán a ti se v době staletí měnili a jsou proudy od Černého moře atd. Je třeba to brát v kontextu s dobou a místem pobytu

O Kumánech jsem ti ro psal už dřív. Ty začal u nás využívat Zikmund. Ale až v době Husitských válek. Sám je začal používat  dřív. Ale tito Kumáni byli ásijského-tatarského vzezření

Ano popsal jsem jednoduše Kumány, kteří byli u nás, ne obecně v Uhrách (jak píšeš v Maďarsku) nebo jinde po světě.

 

Odkud byli Kumáni, které Zikmund začal využívat?

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

Jestli diskusi o Kumánech považuješ za poměřování pér, to je tvoje věc. Psychologické analýzy diskutujících do žádné diskuse taky nepatří, jenom to vypovídá víc o tobě, než o mě. Mimochodem tohle je výtah všech tvých citací o kontextu Kumánů. Jsou to jenom nic neříkající fráze:

 

 je Kumán a Kumán a ti se v době staletí měnili a jsou proudy od Černého moře atd. Je třeba to brát v kontextu s dobou a místem pobytu

 

O Kumánech jsem ti ro psal už dřív. Ty začal u nás využívat Zikmund. Ale až v době Husitských válek. Sám je začal používat  dřív. Ale tito Kumáni byli ásijského-tatarského vzezření

 

Přečti si něco o Kumánech třeba na www.husitstvi.cz http://www.husitstvi.cz/forum/viewtopic.php?f=16&t=2443&p=19955&hilit=kumán%2A#p19955

Vývoj Kumánů je zavádějící, protože pod pojem Kumán se zahrnuje mnohé. Použil je v roce 1421 u nás. Mohl bych ti psát vše co i vygooglíš. To je zbytečné. Zikmund je začal použilvat hromadně pro levný boj a začal o nich vyjednávat s Uherskými vládci. Atd atd. Doporučuji ti diskuze na husitstvi.cz a pochopit slovo Kumán a Kumán a spojení Kumská jízda, kterou Zikmund stihl využít.

 

pod pojem Kumán se v oné době dábschovat mnohé.

 

znalosti "o všech možných Kumánech", kteří kdy žili. Ale v souvislosti z Čechy, o které jsi mě požádal, to nemá žádnou vypovídající schopnost. Mě osobně je jedno, jaké kmeny existovali. Dělám tu rozbor v kontextu Čech. Já ti popsal Kumány u nás, které dotáhl Zikmund.

 

vzhled, tak byli - opakuji azijského vzezření, nečti Číňaňi apd, měli copy, měli dloihéuzké kníry - podobné Tatarům. 

 

já se snažím analyzovat film v kontextu doby a místa, o které to pojednává. Ano popsal jsem jednoduše Kumány, kteří byli u nás, ne obecně v Uhrách (jak píšeš v Maďarsku) nebo jinde po světě.

na příspěvěk reagoval Gig

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

ScythianAres

Jsi opravdu vztahovačný. Vůbec na tebe neútočím, že to tak bereš je jen tvůj komplex. Ano, diskuze s tebou je někdy jak s mateřské školky. Sem tam se s tebou dá diskutovat. Ale mě už to vůbec ani nezajímá. Pomysli si o mě co chceš, to je tvé právo. Nehodlám  tu vést vědeckou disputaci ve formě otázky o odpovědí, ještě když to nedokážeš číst a vnímáš jen slovo analýza, kontext. Pro takové věci jsou lepší diskuze ústní, aby nedošlo k nedorozumění. Když se ztotožníš s pseudohistorickým snímkem Medieval, to ti neberu. Tvůj úhel pohledu. Já mám ten svůj. Třeba si ho opravím, až uvidím celý film. Kdo ví. Ano v tvém univerzu tam mohou být i Plavci, Polovci a exoti s tváří Beníka :) A pro všechny, co argumentují větou, není to dokument. Ano, není. Je to jen historický film :)

na příspěvěk reagoval ScythianAres, ScythianAres, ScythianAres

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

Píšu u Kumánech a proč se jim říkalo Plavci. Stručně a jednoduše jejich vývoj, plus pár odkazů na odborné studie. Ty tu pořád omíláš jednu frázi a tvrdíš, že to je nějaká analýza. Nechci po tobě sáhodlouhou vědeckou práci, jenom abys mi stručně napsal proč podle tebe nemůžeme považovat Zikmundovy Kumány za Plavce, Polovce a Valwen, jak se jim také říkalo. Nejdřív posměšky typu CTR+C, teď útoky typu Jáklův právník nebo že si chci přeměřovat péro. Tohle je jak z mateřské školky...

na příspěvěk reagoval Gig

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

ScythianAres

Mě by zajímalo o co ti vlastně jde. Jsi právník Jákla nebo si umíš dát dvě a dvě dohromady a pobavit se o chystaném filmu? Nebo chceš vědeckou práci, nebo si dokazuješ jaké máš péro. Já myslel, že jsi inteligentní vzdělaný a aspoň trochu kulturně vzdělaný. Já se snažím analyzovat film v kontextu doby a místa, o které to pojednává. Ano popsal jsem jednoduše Kumány, kteří byli u nás, ne obecně v Uhrách (jak píšeš v Maďarsku) nebo jinde po světě. Napíšu, co chceš a ty si jedeš svou. Problém toho filmu je, že to není otázka černých kumánů, ale mnoha dalších věcí, psal níže a mišmaš celého světa v univeru zvaném středověk. Všichni se přesvědčíme za týden. Chápu, že chceš dát filmu šanci, to i já. Každý máme jiný práh vnímání dějin. Já ti ten tvůj neberu. Pokud nepíšeš recenze, tvoje věc. Je pravda, že každý vyblije na papír, co chce. Já si rád přečtu úsudek lidí, co mají k tématu co říct. Každého nečtu a čtu pozitivní i negativní recenze. Jen z toho se dá poučit. Ano, vždy budou lidi, co z principu nebo zaujetí napíšou plivance nebo zaujatě psát jen superlativy. Ale člověk musí umět číst. Přeju krásný den :)

na příspěvěk reagoval ScythianAres

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

ScythianAres

Anp, Všechnopárty je zábava, ale i tam se dozvíš dost, když chceš. A to je to umění vytáhnout ty informace a dát si je dokupy. To je jako kdybys řekl, to je jen zábava všichni si dělají prdel a nic tam nezazní dle pravdy. Je třeba poslouchat a dát si 1 plus 1. 

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

BTW: píšeš že je ti jedno, jaké kmeny kdy existovali. Chyba. Jestliže Jasové byli zcela jasně europoidního vzhledu, to znamená také blonďatí, zrzaví a modroocí (samozřejmě ne jenom), a přimíchali se ke Kumánům v Uhrách, tak svůj podíl na dalším vývoji uherských Kumánů měli. Jo já vím, to přece nemá vypovídací hodnotu...

na příspěvěk reagoval Gig

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

Cituji: "Dělám tu rozbor v kontextu Čech".

A kde ho děláš? Žádný rozbor Kumánů v kontextu Čech jsi tu nepřednesl a jediný popis Kumánů, kterého jsem se od tebe dočkal je, že byli asijského vzhledu a tečka. To myslíš vážně? 

 

Celou dobu ti tu předkládám jejich vývoj, co bylo kolem jejich příchodu do Uher a jejich usazení a proč se jim ve vrcholném středověku říkalo Plavci, a jedinou odpovědí, které se dočkám je, že to nemá žádnou vypovídací schopnost v souvislosti s Čechami. Jaké Kumány podle tebe Zikmund přitáhl. Ty, co žili v uherské Kumánii ne? On pro ně poslal do stepi k Donu? A když už se bavíme o Kumánech, nemotej sem ten "guláš" všeho ostatního, protože tím tvůj rozbor Kumánů rozhodně vypovídací schopnost mít nebude. Chlape, s tebou se předtím dalo slušně diskutovat, ale nějak jsi se zasekl v bludným kruhu. 

 

K těm copům a dlouhým knírům jako měli tataři. Ano Kumáni je nosili, písemné prameny to potvrzují. To nepopírám. Jenže... to měli i Kozáci a byli snad tataři? Kozáci byli smíšeného původu - slovanského, kumánského, turkického a tatarského a kdovíjakého ještě. A kozáci, kteří byli slovanského původu, taky nosili úzké kníry a copy, ale to z nich tatary nedělalo. 

 

Recenze se ode mě nedočkáš. Já si rád podiskutuju o čemkoli, co mě zajímá, ale recenze nepíšu, páč je to podle mého názoru (a ten nikomu nevnucuju) mor dnešní internetové doby, psát všude hodnocení každého prdu. 

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

ScythianAres

Než něco vyplodíš, zamysli se, případně víckrát přečti. Je krásné, že tu píšeš buď svoje nebo jiných znalosti "o všech možných Kumánech", kteří kdy žili. Ale v souvislosti z Čechy, o které jsi mě požádal, to nemá žádnou vypovídající schopnost. Mě osobně je jedno, jaké kmeny existovali. Dělám tu rozbor v kontextu Čech. Já ti popsal Kumány u nás, které dotáhl Zikmund.A jako vědec bys měl vědět, že pokud doplňuješ fakt, tak dáš zdroj nebo odkaz. Sám to děláš někdy a je to tak správně. Takže o failu neůže být řeč. Pokud chceš vzhled, tak byli - opakuji azijského vzezření, nečti Číňaňi apd, měli copy, měli dloihéuzké kníry - podobné Tatarům. 

Problém Jáklova filmu bude onen guláš všeho možného, co se někde ve světě vyskytlo, sám to taky Jákl nepopírá a dá do do Čech počátku 15.století. Ono to není o tom, že kus brnění je z Finska, kus z Němecja, kus z Anglie, smícháme to a řekneme, že to mohlo tak být i u nás. V globále to musí vypadat, že se jedná o Čechy (z pohledu vzezření) a sem tam tam může být něco "exotického". A tak to je i s Kumány, národnostmi u nás. Prostě guláš. 

Obdobně podle mně psal celý film i Jákl - něco si našel na googlu nebo něco vyčetl z knih, zjistil, že to mohlo být, tak to tam došrouboval do děje. To je jako s tím okem. otřeboval pro film ukázat, jak přišel Žižka o oko, tak v materálech tvrdí, že helmy se nenosili tak často (nesmysl - obvzlášť u profi žoldáků) a tak našel prostor, jak seknout Žižku do oka. Potřeboval černochy - tak našel příležitost v Kumánech. Jako černého krále by ho Češi ukamenovali a Kumáni byli nejmíň bolestiví. Potřebovat teplé lidi ve filmu, tak vytáhl "historický buvár"- ano, i pánové, králové, církev si platila v oné době pisálky, kteří psali, co je potřeba. Král neměl děti, a potřebovali si plivnout, tak zneužili jeho neštěstí. Potřeboval něco pro ženy, dočetl se o ženách Žižky a o Kateřině, tak to propojil i s Rožmberkem. Aby toho bylo víc než spory o panství. Navíc s ní udělal ochránkyni "občanů". A takhle bych mohl pokračovat.  Prostě guláš. Rád si upravím úsudek po vzhlédnutí filmu. Ale bude to pohádka. Ještě jsem zvědav, co provede s bratrem Jaroslavem, který stál celý život po boku Žižky a by výborný bojovník.

Ale pořád se motáme v kruhu. Jsem zvědav, co napíšeš po uvedení filmu. Rád si tvou nezávislou a odbornou recenzi přečtu.Jen opakuji na historii  je třeba koukat očima tehdejších lidí, koukat na to kdo to psal, proč to psal, jaký měl vztah k osobě - byl zaujatý nebo se jedná o zápis úřední, kdy to bylo napsáno - po smrti v době dění.

na příspěvěk reagoval ScythianAres, ScythianAres, CANNIBAL

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Bynk

Jazygové sice byli usazení v Karpatské kotlině už za časů Římanů a vedli s nimi války, ale Jaszové nemohli být jejich potomky odtud. Zbytky Sarmatů, k nimž Jazygové patřili, se v Karpatském "kotli" rozmělnili s příchodem Hunů, po nich Avarů a Slovanů a v dobách Uhrů tam už žádní Jazygové nebyli. Tahle teorie je už dávno vyvrácená. Veškeré zmínky o Jazygech mizí z pramenů kolem poloviny 4. století a nahrazují je na všech frontách Alani. 

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

ScythianAres

Ak máš namysli Jasov tak tu prepáč ale Jazygovia tam (v Strede Madarska medzi Tisou a Dunajom) boli usadení ešte z čias rímskej ríše. 

na příspěvěk reagoval ScythianAres

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

https://www.academia.edu/5037485/I_V%C3%A1s%C3%A1ry_Cumans_and_Tatars_Oriental_Military_in_the_Pre_Ottoman_Balkans_1186_1365_Cambridge_University_Press_Cambridge_2005

Polovci (= Kumáni) byli pro Rusy jasně identifikovatelní a byla to pro ně synonyma. Někdy ve 12. století došlo ke vzniku Kumánsko-Kipčacké konfederace, kde se Kumáni spojili s turkickými Kipčaky, kteří byli klasického turkického vzhledu, něco jako dejme tomu Kazaši (dnešní Turci mají s původníma Turkama společné jen jméno a jazyk, vzhled ani DNA už dávno ne). Začalo tak jejich mísení, které ani já nepopírám, ostatně psal jsem, že antropologické expertizy to dokládají. Kumánský etnický element ale převládl, ačkoli přejali turkický jazyk. Kdyby převládl kipčacký element, neříkalo by se jim Kumáni a Plavci. A s tím, jak se usadili v Uhrách, tak ty europoidní znaky mísením s Uhry (= pomaďarštěnými Slovany, Avary, Germány a římsko-provinciální obyvatelstvo Panonských provincií) ještě víc posílily.

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

cyphercz

akých slovákov?:) V 15. storočie žiadní slováci neexistovali, boli ste obyčajní maďari:)

že niekdo neovláda históriu je tvoj problém, nie slovákov. :-) 

ale dobre dostaneš na budku ty aj tvoj žižka od tvojich neexistujúcich slovákov, ešte že na to máme čechov a ich záznamy. :-) 

Jednoznačný tvar Slovák sa podľa jeho informácií po prvý raz vyskytuje v roku 1439, keď sa v jednom po nemecky písanom liste nachádza podpis Hinko Slowak. Ďalší doklad je v tzv. Velešínovom slovníku z roku 1458 - sclavus slowak, ktorý je podľa A. Pražáka pozoruhodný tým, že neoznačuje osobu ale národ. 

Odvodeniny slova Slovák sú doložené zo 14. storočia
Literárny vedec Albert Pražák datuje najstarší známy písomný dôkaz o existencii slova Slovák do roku 1375, keď sa v súdnych aktoch pražského konzistória nachádza osobné meno Slowaczka. Tvar podľa neho svedčí o existencii pôvodného slova Slovák, od ktorého malo byť meno odvodené.

Jednoznačne je tvar Slovák doložený z 15. storočia
Jednoznačný tvar Slovák sa podľa jeho informácií po prvý raz vyskytuje v roku 1439, keď sa v jednom po nemecky písanom liste nachádza podpis Hinko Slowak. Ďalší doklad je v tzv. Velešínovom slovníku z roku 1458 - sclavus slowak, ktorý je podľa A. Pražáka pozoruhodný tým, že neoznačuje osobu ale národ.

J. Doruľa: Je to formálna zmena staršieho pomenovania
Jazykovedec Ján Doruľa v súvislosti s výskytom názvu Slovák až od 14. storočia píše, že „tu išlo vlastne iba o formálnu zmenu, lebo novšia podoba Slovák označovala spočiatku to isté čo staršia podoba Sloven, resp. Slovenin". Ako jeden z dôkazov uvádza úryvok z tzv . Prešporského slovníka z konca 14. storočia: „czech Bohemus, Rutenus rusyenyn, Ungarus Uher, slovyenyn Sclavus, moravecz Moravus".


Najstarší výskyt slova "slowensky" je písomne zaznamenaný z roku 1217 (listina kláštora Hronský Beňadik) a z r. 1294 "slowenski breza" (listina Kláštor pod Znievom). Neskôr žilinská kniha 1473 a spišská kázeň 1480.

na příspěvěk reagoval ScythianAres

ScythianAres

ScythianAres (hodnocení, recenze)

Gig

Já se tě neprosil o odkazy na web, který znám moc dobře. Pan Motyčka, který ho vede, mi ostatně kdysi revidoval jednu moji práci. V té diskusi, která je mimochodem hodně kraťoučká, je taky odkaz na jednu diplomku, která se sice Kumány zabývá, ale jejich názvu Polovci/Plavci se alibisticky vyhýbá. Já se tě ptal na tvůj kontext pojmenování Plavci pro Kumány a proč to podle tebe nesedí na přelom 14/15 století. Místo abys to rozvedl, tak sem hodíš klasický argumentační faul, že je zbytečné psát něco, co si můžu vygooglit. Já tu jednu z teorií vysvětlující původ těch názvů napsal, ty mi místo toho podsouváš, že jsem vztahovačný. Že mi nevadí černý Kumán, takže schvaluju aktivistické nesmysly? To je jako když někdo napíše, že nepodporuje Ukrajince, tak druhej ho automaticky onálepkuje jako Kremlobota a Putinofila. Svatá dobroto... buď jsi s náma, anebo proti nám, na to zvysoka kašlu. Pokud jsi to blbě pochopil, tak to zkusím polopaticky - Kdyby byl černej jak bota, tak by to byla jasná hovadina. Jákl ho tam dal, protože nevypadá jako typický Čech. Jo mohl si zaplatit nějaký Mongoly, kterých v ČR žije docela dost a mohlo to vypadat trochu jinak, ale byla by to stejná blbost, jako trochu víc exoticky vyhlížející Ben. Jaký je rozdíl mezi Kumánem a Kumánskou jízdou? Jednoduchý - Kumán je označení příslušníka daného etnika, Kumánská jízda je jednotka, která v uherském vojsku používala klasický styl stepních národů zaútoč, uteč, zaútoč znova, uteč znova a jejím členem se teoreticky mohl stát kdokoli, koho Kumáni mezi sebe přijali. Tyhle stepní národy to měly posunuté trochu jinam než evropská nobilita - mezi evropskou šlechtu ses mohl dostat výjimečně pokud jsi se narodil jako poddaný (výjimky samozřejmě byly) ale stepní národy, které samy o sobě byly slepencem různých etnik, upřednostňovaly víc schopnosti než původ, přestože samozřejmě nějaké klanové a pokrevní vazby taky fungovaly.

A propos, Zikmund s žádnými uherskými vládci o Kumánech nevyjednával. Zikmund byl uherský král a Kumáni byli jeho poddaní. Pokud s někým vyjednával tak přímo s Kumány, kteří měli v Uhrách celkem slušnou autonomii. 

na příspěvěk reagoval Gig

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

Bluntman

To je mi jasné. Jen Jákl v každém rozhovoru kecá, co se mu líbí a už se ani neuhlídá, že si často odporuje. Jen jsem jo citoval. V každém případě s historii to bude mít společné jen pár jmen. A že je přilbě vymyšlený, to beru jako uměleckou licenci. Ale to nebude milt společné nic ani z dobou. Ani nevíš, jak rád bych se mýlil.

Nicméně pokud člověk čte mezi řádky Jaklové komentáře a rozhovory. Tak Žižku má jen jako pojítko do světa se známých lidí, aby mohl produkovat se známými lidmi a cinkalo to. Což je byznys. Žižka je takový “vedlejší produkt”. A tak je třeba chápat samotný film. Prostě se objeví v kině a zmizí. Jákl má teď otevřenější dveře do LA a o to šlo. 

Gig

Gig (hodnocení, recenze)

ScythianAres

Přečti si něco o Kumánech třeba na www.husitstvi.cz http://www.husitstvi.cz/forum/viewtopic.php?f=16&t=2443&p=19955&hilit=kumán%2A#p19955

Vývoj Kumánů je zavádějící, protože pod pojem Kumán se zahrnuje mnohé. Použil je v roce 1421 u nás. Mohl bych ti psát vše co i vygooglíš. To je zbytečné. Zikmund je začal použilvat hromadně pro levný boj a začal o nich vyjednávat s Uherskými vládci. Atd atd.

No a zkus se naučit pochopit text. Píšu o tom, že schvaluješ aktivistické nesmysly, protože ti černí “Kumáni” nevadí, protože mi píšeš o vývoji Kumánů apd. Jenže pod pojem Kumán se v oné době dábschovat mnohé. Jsi opravdu vztahovačný. Kdybych byl ty, tak už to ani nekomentuji, když tu piošeš o hulení. Ještě, že to berounské nadsázkou.

Doporučuji ti diskuze na husitstvi.cz a pochopit slovo Kumán a Kumán a spojení Kumská jízda, kterou Zikmund stihl využít.

na příspěvěk reagoval ScythianAres, ScythianAres, ScythianAres

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama