Reklama

Reklama

Spotlight

  • Česko Světelný bod (více)
Trailer 1

Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber v hlavních rolích skutečného příběhu, ve kterém reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Případ neměl dopad pouze na pár obviněných duchovních, ale otřásl celou katolickou církví. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (780)

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi silné a vážne skvelé. Asi po pol hodinke mi filmárska uzemnenosť a absencia osobných príbehov prestala prekážať a nakoniec so bol skoro úplne nadšený. Vynikajúci scenár a herci. Zaslúžený Oscar za najlepší film nie ani tak kvôli výsledku ale kvôli tomu, že na ten film sa až tak rýchlo nezabudne. Dôležitosť výpovede je občas silnejšia než progresívna filmárčina. Silných 9/10 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Strhujúca procedurálna detektívka, akurát za vyšetrovateľov sú tu novinári. Brilantne vystavaná vec bez tlačenia na emócie, postavená na faktoch a plná úsporne napísaných a pritom perfektne plastických postáv (osobné roviny sú zámerne iba stručne nahodené). Vynikajúce herecké výkony, hlavne Keaton, Ruffalo a Schreiber. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kněžské svatouškovství, podané na příkladu převážně evangelické země historických evropských disidentů USA, se zdaleka nevztahuje jen na tuto zemi. Úsporný střih, důkladný ponor do námětu, kvalitní herecké obsazení, snaha o věcnost a konkrétnost, brilantní dialogy, to všechno vytváří obraz dynamické struktury té lepší - bohužel současně i té méně vábivé - stránky americké demokracie. Nevýznamná není ani problematizace (více na místě by byl ostřejší výraz zpochybňování seriozního novinářství) bulvárního novinářství a hold seriozní žurnalistice, kterou ve filmu dělají chybující - a chyby přiznávající - lidé z masa a kostí. Nepřímo dotčen tu je i Vatikán a svatý papež Jan Pavel I. Kardinál, který se na kněžské pedofílii přímo spolupodílel, byl vykopnut svou církví nahoru do Říma (Vatikánu). Úděsná jsou i dostupná, v závěrečných titulcích uváděná čísla: na pedofílii se podílelo zhruba 16% kněží v obvodu působnosti bostonské církevní provincie (skutečné číslo mohlo být ještě větší). K tomu všemu není co dodat. Svatouškovství není doplňkem, ale protikladem svatosti. Nevoní po myrze, ale po fekáliích a síře. Není boží, ale ďábelské. Hlavním ďáblovým nástrojem je - a není to náhoda - rovněž svatouškovský, nelidský celibát. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Ruffalo, Keaton a McAdams veľký palec hore. Spotlight je silný nielen svojou výpovednou hodnotou, ale taktiež výraznou atmosférou a napínavým prevedením vyšetrovania, pri ktorom som investigatívnym novinárom držal poriadne palce. Je však smutné, že nešlo o fikciu, ale o príbeh podľa skutočných udalostí. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nedoufal, že by mohl Spootlight být můj šálek kávy. Mýlil jsem se, protože téma je hodně zajímavé a diváka nenechá chladným. Práce novinářů a jejich zapálenost do případu je neuvěřitelná a skvěle to doplňují herecké výkony. Můj názor na církev je odjakživa NEGATIVNÍ a tohle je jen další příběh, který si zapamatuji. Až mi někdo bude zase vyprávět o bohu, jak církev je užitečná a jsou tam jen hodní lidé. Věřím, že i v této době by se našlo takové špíny na tu pakáž, že by se věřící ještě divili. Ke Spootlight bych dodal už jen poslední věc a to je hudba. Hudba složil Howard Shore a i díky tomu vše funguje do posledního detailu. Vadí mi trochu utahaný děj, ale to je tím, že nejsem zvyklý na takový typ filmu .. 8/10 = 88% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (23)

  • Všichni novináři používají ve filmu modrá pera, šéfredaktor černé a editor červené. (MLazi)
  • Když si Michael (Mark Ruffalo) a Mitchell (Stanley Tucci) povídají před budovou soudu, projde kolem nich dvakrát jedna a tatáž žena v šedém kostýmku s blond vlasy, a to pokaždé ze stejného směru. (hansel97)

Související novinky

Z La La Landu na Měsíc

Z La La Landu na Měsíc

24.06.2017

Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) se letos stal nejmladším režisérem, který má doma na poličce Oscara. Jeho další film tak doprovází astronomická očekávání, před nimiž by se kdekdo schoval k… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno