Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 9
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 9

Recenze (327)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku mi ani moc nevadilo, že Oliver Stone svého hrdinu zcela neskrývaně glorifikuje a opět (jako ale téměř pokaždé) se ostře vymezuje vůči zlovolné americké administrativě. Ten film totiž stojí na vcelku pevné půdě a s ohledem na Stonovu obvyklou tendenčnost je v rámci možností umírněný. Ano, je to mnohem více politický statement než „příběh opravdového člověka“, ale starého Olivera zkrátka novým kouskům nenaučíš. Sluší se ale zmínit, že po filmařské stránce je to opět extratřída a ten Stonův poutavý vizuální styl mě pořád hodně baví. Neskutečná práce s kamerovými filtry. Pěkné 4*. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch, som extrémne rád, že OLIVER STONE JE VO FORME, ako už dávno nie !!! Film, ktoré si nezobralo pod čepiec žiadne vplyvné štúdio, ale podieľalo sa na ňom množstvo zaujímavých ľudí. Kontroverzný tvorca skúma život okolo amerického WHISTLE - BLOWERA, čiže EDWARDA SNOWDENA, ktorý vytáral novinárom prísne tajné informácie o sledovacích aktivitách americkej NSA či britskej Government Communications Headquarters, čím sa to dostalo do všetkých televízii a novín na SVETE. To znamená, že sledovanie a odpočúvanie ľudí po celej Zemeguli bolo v plnom prúde, a ešte aj stále funguje. Snímok začína príchodom novinárky Laury Poitras do Hong - Kongu, na hotel, kde je ubytovaný Snowden, ktorý ide s pravdou von. Rozpráva vo flashbackoch o svojej kariére a súkromnom živote s priateľkou Lindsay Mills, a to od rokov 2004 - 2013, keď sprvoti začínal klasicky v armáde. Snowdena si zahral Joseph Gordon - Levitt, ktorý si s režisérom ROZUMIE, majú na to rovnaké názory. Nepodobá sa naň, ale čo chválim, je to, ako sa parádne ZHOSTIL tejto, nie príliš „prospešnej filmovej úlohy” , na ktorú nestáli určite dlhé fronty na castingu. Človek, ktorý mal všetko, výborný, ale stresový život s epilepsiami, priateľku, peniaze... Mal aj SVEDOMIE, ktoré mu nedovoľovalo, aby sa na tomto podieľal i naďalej. „Tajne stiahol tieto dokumenty, aby s nimi v rubikovej kocke vyšiel nenápadne von”... V snímku je vydávať fotografiu amerického prezidenta Kennedyho, zaujímavé, že som videl FILM PRESNE po 53. rokoch od dallaského atentátu. Inak, vyskytuje sa tu dynamická kamera, a taktiež vždy osožný STRIH, na ktorý si Oliver extrémne potrpí. Zaujala ma aj samotná výprava, kde Snowden všade pôsobil... Stone je tým typom filmára, ktorého je tu POTREBA. Výborné, výpovedné, s minimálnym pátosom prevedené, ukážkové, skvelé načasované DIELO, odborníka na túto PROBLEMATIKU, fakt si neviem predstaviť, kto iný by sa venoval tomuto projektu, s tak otvoreným zápalom po veci, ak nie Stone. Odporúčam, je to síce ukecané, s množstvom termínov, ktorým nerozumiem, ale zároveň geniálne prehľadné. Teším sa. Už aby sa opäť vrátil režisér s niečim zaujímavým... PS : EDWARD SNOWDEN je rozporuplná POSTAVA najnovších dejín. Ale treba si položiť otázku : „Urobil správne, to, čo urobil” ? „Na to si musí každý odpovedať sám, najlepšie podľa vlastného vedomia a svedomia. Ale komu by sa toto páčilo ? Ja to rešpektujem. Jeho rozhodnutie bolo správne” ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na mě Snowden zafungoval dokonale. Je to prastarý humorný paradox, že občas vás dostane něco, čemu vlastně ani tak moc nerozumíte. Ať už mám na mysli politiku, CIA, FBI, hackery anebo fakt, že jako jeden z nejlepších filmů poslední doby krčí se Snowden v malých kinech na seniorských projekcích. Keců měl sice jako Ovčáček, ale na rozdíl od našeho experta na letový provoz byl Snowden srozumitelný a jasný. Samotné jádro pudla, tedy šmírování lidí kvůli korytům, mě navíc ani trochu neštvalo, ba naopak. Jestli někdo utrácí svůj čas sledováním cizích životů, má u mě tutéž doporučenku na návštěvu psychiatra jako ten, který čas utrácí zveřejňováním života svého. Takže ať si tady kluci a holky dál hrají na Hvězdné války, já z toho všeho mám jeden z nejlepších kinozážitků tohoto roku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Inu, paranoidní vidění světa nelze vyloučit. 1)  Zrádci, hrdinovi, whistleblowerovi, disidentu, vlasteneci (nehodící se škrtni) Edwardu Snowdenovi režisér Oliver Stone nepokrytě fandí. Nic jiného ani nelze od tohoto tvůrce očekávat. Nelze však říci, že by volba strany měla nějaké výrazné mravní konotace. V podstatě si nevybereme - tak či tak je to špatná volba._____ 2)  Úvaha o morálce._____ Na jedné straně lze Snowdenův čin vnímat jako zradu vlastní země. Nepochybně vyzrazením ohrozil životy mnoha lidí. Nakonec žije v Rusku (jaká to ironie), v zemi, která očividně dělá totéž co USA._____ Na druhé straně je zřejmé, že nějakým formálním odporem by ničeho nedosáhl a rychle by byl umlčen. Aby bylo jeho vystoupení účinné, musel své poznatky zveřejnit. Tím, že je zveřejnil, však současně ohrozil bezpečnost a životy mnoha lidí._____ Takže kde je chyba? Odpověď se nabízí sama - v systému, který takovouto volbu - nevolbu jako jedinou variantu poskytuje._____ 3)  Ať už důvodem neúspěšných žádostí o azyl (k roku 2021 údajně 27 zemí odmítlo, mezi nimi Francie, Polsko, Brazílie, Německo, Indie) byl strach z reakce Spojených států anebo nesouhlas se Snowdenovým konáním, je faktem, že nakonec zůstal v Rusku. Americký odvolací soud rozhodl v létě 2020, že program masového sbírání dat o telefonních hovorech Američanů nebyl v souladu se zákonem. Co bude dál?_____ 4)  Postupně jsem opět jako i v jiných filmech podlehl nenápadnému kouzlu osobnosti 34letého (film natáčeli v roce 2015) Josepha Gordon-Levitta (Snowden). Zaujali mě i 38letý gay Zachary Quinto (novinář Glenn Greenwald), 25letý Ben Schnetzer (Snowdenův kolega Gabriel Sol) či bohémský 47letý (!) Timothy Olyphant (agent CIA Geneva). 5)  Závěrečný song "The Veil" filmu napsal Peter Gabriel._____ 6)  Zábavný koment: RedAK****. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám rád tenhle druh filmů a mám rád Stonea,takže přepoklad že Snowden nezklame tu byl...a nezklamal.Je otázkou do jaké míry tomu všemu lze věřit na 100% a hodně záleží na postoji diváka k celé kauze.Já v tomhle sympatizuji spíš se Snowdenem,takže mi vyznění filmu nijak nevadilo.Navíc jsem rád,že se vše obešlo bez dávky patosu a vlastně celý film byť je točený jasně ve Snowdenův prospěch,kde se snaží vysvětlit jeho pohnutky k tomu proč udělal co udělal,vyznívá tak,že divákovi nic vyloženě necpe a nenutí ho si vybrat,nebo hlavnímu "hrdinovi" fandit...80% ()

Galerie (70)

Zajímavosti (14)

  • Predlohy k scenáru boli vytvorené pomocou materiálov, ktoré vydal Snowdenov mediálny spriaznenec Luke Harding a ruský advokát Anatoli Kucherena. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno