Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

baribal 

všechny recenze uživatele

Slušný film, trochu zdlouhavý, ale je podle skutečné události a také důležitý. Režisér paradoxně lépe natočil násilné scény než ty, kde je psychologické týrání. Od chvíle, kdy dozoroci přistoupí k násilnostem a vše se vymkne kontrole se stal film velmi emotivní, kdy jsem zatínal ruce v pěst. Na americký remake se pravdepodobne nepodivám. ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Dneska nam to pustili ve skole, probirame psychologii takze tohle do toho krasne zapadlo. Opravdu doporucuju a hlavne psycholgum, tem se to bude urcite libit. A mimochodem, temer vse v tomto filmu je smyslene, puvodni je pouze myslenka experimentu. Jediny co se v puvodnim experimentu delo, tak bylo ze vezni delali kliky. A jeden vezen se z toho psychicky slozil a skoncil v nemocnici, ale jinak to slo celkem hladce, tak se po shlednuti nedivte, co to bylo za zvrhlej epxeriment, jako vetsina devcat ze tridy :-D ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Ucházející thriller o mechanismech šikany. Svižně a stylově natočené, dobře typově obsazené a Moritz Bleibtreu válí. Je mi jasné, že bylo potřeba celý konflikt trochu zhustit, ale stejně na mě jeho vývoj působil mnohdy násilně a nepříliš věrohodně. Mimochodem skutečný vězeňský experiment se studenty ve Stanfordu také skončil už po několika dnech místo po plánovaných 2 týdnech, ale nikdo při něm nezemřel. Stejně jako později ve filmu při něm ale dozorci uklidňovali vězně minimaxy nebo je nutili pucovat záchody holýma rukama. Jinak film o filmu uvedený jako bonus na DVD je dost ubohý, doufal jsem, že se dozvím něco víc o Stanfordském experimentu, který filmaře inspiroval, ale čekal mě jen krátký, nezáživný záznam z natáčení. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

takové psychologické thrillery mám rád, které jsou uvěřitelní a ukazují nám naše skryté pudy, jenž v běžném životě jen občas nenápadně vykukují. A jak málo stačí, aby nás ovládli ... Natočené dokonale to nebylo, ale i tak se mi líbil a v napětí mě udržel až do konce a naštěstí ani ten nezkazili. Proto si mé 4* zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Psychologický překvapivě prázdné a obsahově také. Partička lidí se nechá zavřít a podstoupí experiment, který je rozdělí na dva nemilosrdně se nenávidějící skupiny dozorců a vězňů. Kdo by čekal pokojný průběh je na omylu, protože "když dáš člověku moc nad jiným člověkem, vždycky jí zneužije...". Herci tu nejsi nijak kvalitní, ale lehce to napomáhá mírné snaze reálného experimentu. Bohužel délka zabíjí obsahově velmi řídký scénář, v kterém pouze čekáte, kdy konečně vězni pochopí, že jediná možnost, jak přežít je útěk. Tempo je pomalé, i když film ze začátku působí jako malý dokument postupem času se změní v obyčejný film, který vás ničím nepřekvapí. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama