Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Experiment od rezisera Hirschbiegela je vybornou dramou z prostredia vaznic, kde prebieha isty experiment. Vyborne zvladnuta prepracovana psychologia hercov, k tomu aj stiesnena atmosfera a nad tym vsetkym vanie dost znepokojujuci pocit, zeby sa take nieco mohlo stat. Moritz Bleibtreu je vyborny herec. 84 % ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony, veľmi dobrá kamera aj réžia a keďže film je založený na skutočnom experimente, ktorý sa vymkol spod kontroly, nie je núdza ani o akciu. Táto psychologická dráma núti diváka zamyslieť sa nad sebou i správaním okolia a to je jeho obrovské pozitívum. Mnohé súčasné filmy sa totižto tomu bránia. Táto snímka je sociálnou štúdiou toho, ako sa mení správanie ľudí, keď sa zmení ich životná situácia. Či už znenazdania získajú moc, alebo sa jej musia podriaďovať. Je i o tom, ako rôzne dokážeme reagovať v extrémnych situáciách a pod stresom. Nesnažme sa hovoriť, že my by sme sa správali inak. To nikdy nemôžeme povedať dopredu. Je rozdiel, ako sa správa človek, keď sa kontroluje a keď sa kontrolovať nemusí. Psychológovia sa s podobnými experimentmi zaoberali aj neskôr a ľudia, na ktorých sa robili pokusy reagovali podobne. Stačí si pozrieť dokumentárny seriál Ľudská ZOO. Jedna hviezdička dolu za akčný záver, ktorý bol dosť podobný mnohým iným filmom točeným podľa osvedčeného vzorca. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý psychologický thriller natočený na motivy skutečných událostí při Stanfordském vězeňském experimentu. Zajímavý nápad, rozdělit 20 náhodně vybraných mužů do dvou skupin na dozorce a vězně s jediným úkolem. Zajistit řád a pořádek bez použití fyzického násilí na vězních. Po počátečním " oťukávání " a idilce " začíná znatelně přituhávat a na konci snímku člověka řádně mrazí.Ikdyž samotný závěr je již hodně vyumělkovaný ( vystřižený jak z klasického thrilleru) a vůbec se nehodí k celkovému vyznění snímku. Experiment je velice zdařilá studie charakterů jednotlivých postav, příběh o tom, co to s člověkem udělá, když dostane MOC rozhodovat nad druhými a naopak chování člověka vystaveného extrémním situacím. Pouze se mi nechce věřit, že by samotný experiment mohl zajít tak daleko....nicméně pro atraktivitu snímku zřejmě tvůrci museli maličko přitvrdit a to se jim opravdu povedlo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně udělaný thriller o jednom experimentu, který se zvrhne. Po psychologické stránce je to slabší záležitost, po stránce průběhové je to mnohem kvalitnější a po stránce dějové je to děsivě strhující. Kam až se může dostat lidské chování lze pozorovat na nepovedeném experimentu, který simuluje vězeňské prostředí. Experiment se zvrhává celkem brzy. Představitelé dozorců se vžívají do svých rolí tak silně, že je jen otázkou času, kdy přijde otřesný skutek. Dozorci jsou provokováni nejagilnějším představitelem vězně číslo 77 Tarekem Fahdem (Moritz Bleibtreu), který chce podrobnosti experimentu prodat médiím. Ale do obranného mechanismu dozorců se promítají jejich přílišné vžití do rolí, jejich osobní životní frustrace a opojný pocit nadřazenosti moci. Ve svém zapojení do projektu promítají své jinak nenaplněné ambice a pro představitele vězňů nastává postupné omezování základních lidských práv a očistec nedůstojným ponižováním. Z vězňů: číslo 38 Steinhoff (Christian Berkel), profesionální voják rozhodných činů, číslo 82 Schütte (Oliver Stokowski), pomalu vykrvácí po připoutání k židli, číslo 69 Joe (Wotan Wilke Möhring), vzdávající experiment po psychickém zhroucení a dalších osm (Stephan Szasz, Polat Dal, Danny Richter, Ralf Müller, Markus Rudolf, Peter Fieseler, Thorsten Dersch a Sven Grefer). Z dozorců: agilní a ambiciózní Berus (Justus von Dohnányi), nejvíce se vyžívající v ponižování druhých, imitátor Elvise Eckert (Timo Dierkes), muž nízkých pudů, nešťastný Bosch (Antoine Monot Jr.), násilně přiřazený k vězňům pro jeho lidskost, a dalších pět (Nicki von Tempelhoff, Lars Gärtner, Jacek Klimontko, Markus Klauk a Ralph Püttmann). Z dalších rolí: profesor Klaus Thon (Edgar Selge), snažící se experiment vyhrotit, doktorka Jutta Grimm (Andrea Sawatzki), snažící se upozornit na vzrůstající nebezpečnost experimentu, a Dora (Maren Eggert), nová spřízněná duše Tareka. Kam až může dospět lidské chování? Navíc pokud je mu dána určitá úloha a možnosti a v jeho činech se promítají i jeho osobní frustrace? Až do velmi krutého zacházení a pošlapávání lidskosti. Bohužel je to obraz lidské společnosti a jejich činů. Lidé dokáží být velmi krutí k ostatním, často se nechávají strhnout hrubou silou a jako stádo ovcí se podílejí na zvěrstvech. A v tom je ta největší nebezpečnost lidstva, která se pak často mění ve válečnou rozepří. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Chápu že tento film není pro všechny, ale přesto mi hodnocení přijde poměrně nízké... Film na mě neuvěřitelným způsobem zapůsobil... Vím že se slavným Stanfordským experimentem pouze inspirovali a většina filmu je tedy uměleckou licencí, ovšem myslím, že podobná věc by se stát mohla... Velice silná výpověď o tom, že sociologové mají pravdu když říkají, že ať už je člověk jakkoliv slušný, za "správných" podmínek jsme schopni téměř všeho... P. S.: Moritz Bleibtreu je vynikající a stejně tak jeho filmový protipól, ztvárněný neskutečně slizkým a fašistickým Justusem von Dohnanyiem, kterého, jakmile se rozjede, musí každý divák z duše nenávidět... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama