Reklama

Reklama

Staršinovi Vaskovi, veliteli oddílu protiletadlové obrany v Karelijské pustině, je přidělena jednotka dobrovolníků skládající se z mladých žen. Když přijde zpráva, že v zázemí seskočili dva němečtí parašutisté, musí staršina reagovat. Vybere pět děvčat a s touto „jednotkou" se vydá Němce zajmout. Brzy však zjistí, že zde neseskočili dva parašutisté, ale šestnáct těžce vyzbrojených komandos... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ukážkový naturalizmus! Priznám sa, že originál z 1972 som nevidel, takže nemôžem porovnávať. Ale toto tak či tak rozhodne predčilo očakávania. Malo to všetko, čo by som od filmu tohto žánru očakával - reálny historický podklad, charizmatické postavy seržanta i statočných žien, strastiplná zápletka, napínavý dej, trefné dialógy, emócie, no a samozrejme spomínaný dominantný naturalizmus. To všetko zaobalené do pôsobivých kulís ruských lesov, jazier a močiarov. Výborné herecké výkony! Tento film je dôkazom, že aj Rusi vedia natočiť úžasný film, ktorý sa človeku dostane pod kožu. V podstate niet nič, čo by som tomuto filmu vytkol - takže posielam 5*. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má dvě zásadní slabiny. První, že působí strašně papundeklově, lacině a nerealisticky. Německý tank vjíždí do vesnice a je naleštěný, jako by byl na přehlídce. Celou dobu mají všichni - Němci i Rusové - perfektně čisté a vyžehlené uniformy. Fakt to působilo rušivě. Druhá věc je, že mě moc nebavil děj. Prostě žijou v chajdě a pak přijdou nepřátelé. V Rusku umějí točit dobré válečné filmy, ale tenhle mezi ně nepatří. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že ten Hollywood zničil už i ty Rusy. Už taky točí v americkém stylu. Přesto ve filmu možno vidět ruský přístup k věci, což je na tom rozhodně to nejhezčí. Ta Amerika je zmáknutá tak napůl plynu, takže paradoxně akční scény jsou špatně natočené a silné jsou hlavně ty Vaskovy monology a ruská klišé ("za ródinu...). Je vidět, že je to film pro jinou generaci, než jsem já, viděl jsem už příliš syrovějších válečných filmů. Přesto to stojí alespoň za jednu projekci. 70% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Sovětská   jitra znám jen z doslechu a tato ruská mi dlouho tiše ležela na disku.  Mentalita našich východních bratří na mě vyskočila hned od prvních minut a jen jsem čekal, kdy se objeví rozjařený Ivánek s písní Před naší, za naší, a tak mi chvíli trvalo než jsem se na ruskou notu naladil. Nicméně jakmile přijechaly děvušky a začaly se odvíjet jejich minulé a současné příběhy,  už jsem si zpíval s nimi. Po příchodu zlých nazivlků mě hned napadlo Nu pogodi! , už se blíží mela.  A skutečně, mladý staršina vybral pět švarných děvčat a už si to všichni štrádovali přes hory,  doly a zejména bažiny za plížícím se germánským zlem.  A nebylo ho málo, poměr 6:16, a tak cirka v průměru z jednoho spoileru zmírala jedna děvočka  na 1,3 nacisty a v závěru  geroj staršina vypořádal a za(u)jal zbytek. Čekal jsem větší nálož patosu než jakou jsem nakonec dostal , v sovětské verzi by to bylo počítám přesně naopak, a tak vlastně milé překvapení.  Rozhodně se ale nedá říct, že to naši bratia nemají trochu všechno jinak a možná i díky tomu bych trochu v duchu oxymóronu jitra označil za pohodový a oddechový válečný film. A to přes pohnuté osudy hrdinných děvčat, protože život jde dál. To totiž taky napsal Vasiljev. четыре, товарищ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Režijně spíše průměrný, ale jinak námětem zajímavý válečný film o rotě ženských bojovnic. Zpracování je spíše televizního rázu, dějově jde o jednoduchou pobíhačku a vyvražďovačku v hustém lese, ale na rusáky to je překvapivě velmi reálně působící (pokud pominu občas stupidní chování postav a neexistující taktiku) a co víc, k mému překvapení i bez výraznějšího patosu. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (10)

  • V záběru, kdy Němci popravují zajatce u zdi kulometem MG 42, je vidět, že v nábojovém pásu kulometu nejsou „dobové“ ostré náboje se špičatými kulkami. (montywalsh)
  • Tento film se nachází i v prodloužené verzi jako čtyřdílný seriál. (ČSFD)

Reklama

Reklama