Reklama

Reklama

Staršinovi Vaskovi, veliteli oddílu protiletadlové obrany v Karelijské pustině, je přidělena jednotka dobrovolníků skládající se z mladých žen. Když přijde zpráva, že v zázemí seskočili dva němečtí parašutisté, musí staršina reagovat. Vybere pět děvčat a s touto „jednotkou" se vydá Němce zajmout. Brzy však zjistí, že zde neseskočili dva parašutisté, ale šestnáct těžce vyzbrojených komandos... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Prapodivnej kočkopes, u nějž jsem dlouho váhal, nakolik se bere vážně - a ono to ve finále není na škodu. Tichá jitra jsou totiž ve svým celku tak nějak nepodlejzavě bezelstný, na emoce si dávaj bacha, nenudí ani chvíli a - možná SPOILER - je strašně sympatický, jak neslavně nechá všechny skončit. O tom byla celá řádka silných historických okamžiků - hrdinové totiž často neumírali v okázalých a důstojných pozicích. Sílu měl až dopad jejich činu. "Pět děvčat, jen pět děvčat! A neprošli jste. Nikam jste nedošli a teď zdechnete!" ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Celkom obstojné dielo z ruskej produkcie. Mne ale trošku vadí, že tie ruské mená ženských postáv idu ťažko do uší a počas filmu neviem ktorá je ktorá. Proste nie sú to tak zaužívané mená ako je to u filmov z USA, ktoré zaplavujú TV, net, kiná a nadabujú každú sračku z poza mora aj keď film nie je hodný ani 5 centov. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Technicky velmi dobře zvládnutý film, s dobře natočenou akcí, jehož další velkou předností je krajina v které se odehrává. Příběh ve druhé půlce nabídne několik dobře natočených momentů (zpáteční cesta močálem). Bohužel, větší hodnocení znemožňuje místy opravdu velmi toporný scénář, kdy se ve filmu vyskytují opravdu neskutečné a vážně míněné dialogy ("No jo vlastně, oni jsou taky lidi, to mě nedošlo") ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Klíčová slova pro snadnější vyhledání HOMOcensorským vypičipávačem v dnešním zvratku budou: Kundín, pičí, prdelky, pichna a šukání. Intenzivně se tedy pomodlíme za duševní zdraví našich školáků a jdeme na to. *** Tak nám jitra zase utichla. A bylo to po všem tom řevu v posledních týdnech dost příjemné a osvěžující. Z originální verze vykuchali převážnou část komunistického patosu, původní odulé komsomolky se špatně oholenými kníry, přitažlivé pouze ze zoologického hlediska, nahradilo pár modelek, které se rozhodně nebály ukázat, jak ruská vojenská uniforma vzor 43 dokáže umně skrýt perfektní kozy a katalogové prdelky, načež zůstal jen výborně natočený, dobře odsejpající, napínavý a nijak neurážející akčňák. V něm navíc němečtí záškodníci berou ohledy na estetické cítění diváka, neboť kosí tu pičí soldatesku pěkně od těch nejhnusnějších a nejlepší pichny vydrží až do konce. Krása. Už od původního filmu mi však vrtá hlavou jedna věc! Opírá se to údajně o autentické příhody, proto si myslím, že náš hrdinný staršina, soustruh Fedot Impotentovič Nemrdin, jenž si tam po večerech v březovém háji raději zádumčivě leštil bajonet a ofukoval kulky, místo aby soudružsky ulevoval svým spolubojovnicím od urputného svrbění, patrně ve skutečnosti tajil před marxisticky HOMOfobním politrukem svou orientaci. Velet totiž tomu Kundínu (ano, ta karelijská zašívárna skutečně místy připomínala Hobitín) nějaký heterák, dává si každý den po večeři sendviče a tak do čtrnácti dnů oslovuje všechny přítomné „Vagíno Ivánovno“, protože by se z toho věčného šukání pomát. Ale to už by asi bylo kapku jiné válečné drama, třeba s názvem „A zori zděs svingrovije“. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Moderné vojnové filmy z ruskej produkcie mám v posledných rokoch čím ďalej radšej, pričom tentoraz sa dokonca rozhodli urobiť remake k filmu, ktorý ma zo všetkých klasických ruských vojnových filmov bavil najviac a s výsledkom som teda nadmieru spokojný. Síce tu musím vytknúť, že po príbehovej stránke remake neponúkne vôbec nič navyše, takmer všetko dôležité zostalo takmer totožné, ale mňa to aj tak veľmi bavilo a dokonca ešte viac, než originál. Ten len predsa bol zbytočne dlhý a síce som sa pri ňom nenudil, ale skrátenie by mu neuškodilo a to som získal práve teraz, táto verzia je podstatne dynamickejšia, ale aj tak všetko dostane svoj priestor. Prvá polovica je očakávane pokojnejšia, ale mňa si to úplne získalo, nesie sa to v perfektnej atmosfére a všetky dôležité postavy dostanú svoj priestor a aj dlhší flashback, z ktorých viaceré sú výborné a tak som si k nim vytvoril vzťah. A následne sa to rozbehne, tu sa už neustále niečo deje, pričom všetky tie problémy s Nemcami sú výborne zvládnuté a miestami som bol z toho úplne nadšený. No sklamal ma koniec, tie posledné akčné minúty nepriniesli dostatočný pocit zadosťučinenia a aj úplný záver bol v origináli pôsobivejší, takže ten mohli kľudne nechať. Po akčnej stránke som tiež veľmi spokojný, tá hlavná akcia je očakávane komornejšia a síce mohla byť trochu nápaditejšia a aj realistickejšia, o čo sa film síce celkom snaží, ale predsa len scén, kde niekoľko nemeckých samopalov strieľa na nie až tak vzdialeného utekajúceho protivníka, pričom samozrejme ten je nanajvýš škrabnutý je tu celkom dosť. Ale inak ma všetky tie prestrelky v lesoch bavili, pričom občas poteší aj nejaké to tiché zlikvidovanie, čoho tu kľudne mohlo byť aj viac, celkovo je to výborne natočené a hlavne dosť napínavé. O hlavné postavy som sa tu skutočne obával a každá ich smrť ma zasiahla. No a tých pár flashbackov ponúkne aj trochu tej veľkolepejšej akcie a tá je výborná. Obsadeniu tu nemôžem nič vytknúť, hlavné postavy sú totožné s originálom, dokonca na moje prekvapenie sú si ešte aj vzhľadovo veľmi podobné, no dôležité je, že všetci si ma získali, aby som im prial šťastný koniec, no to sa samozrejme väčšinou nestalo. Režijne a technicky je to vynikajúce, vizuálna stránka je skvelá, rovnako atmosféra, atraktívne prostredie, funguje napätie a emócie, tu nemám žiadnych výhrad. A ani hudba nesklame. Takže keby bola záverečná fáza pôsobivejšia a akcia ešte trochu doladená, s plným hodnotením by som asi neváhal, ale aj tak som veľmi milo prekvapený, za tie posledné dva, tri roky rozhodne najlepší vojnový film, aký som videl. 82% ()

Galerie (86)

Zajímavosti (10)

  • Při první bojové scéně zaútočí na ženské osádky protiletadlových děl kulometnou palbou německý transportní letoun Junkers Ju-52/3m, který ale neměl ve výzbroji žádné vpřed střílející zbraně, jak je vyobrazeno ve filmu. (bejkovec)
  • Tento film se nachází i v prodloužené verzi jako čtyřdílný seriál. (ČSFD)
  • V čase 18:45 je vidět PzKpfw 38(t). LT vz. 38 (nebo TNHP, německy PzKpfw 38(t) či SdKfz 140) byl lehký tank československé konstrukce (vyroben společně ČKD a Škodou) převzatý Wehrmachtem po obsazení Československa v roce 1939 a používaný jím během druhé světové války. [Zdroj: Wikipedia.cz] (Horryx)

Reklama

Reklama