Reklama

Reklama

Smrtonosná past 2

  • USA Die Hard 2 (více)
Trailer

Policista John McClane čeká na letišti ve Washingtonu, až přiletí jeho žena. Ve stejnou dobu je v jiné zemi za přísných bezpečnostních opatření do letadla naložen svržený diktátor generál Esperanza, který má být předán k soudu do USA. Nedaleko washingtonského letiště přijedou ke starému kostelu ozbrojení muži, zabijí správce a vysílačkou dají někomu zprávu, že vše probíhá podle plánu. V letištní hale se pohybuje několik mužů jednajících podle stejného plánu. Dvou z nich si všimne John a začne je sledovat až do zázemí pro personál. Když po nich chce doklady, dojde k přestřelce, při které John jednoho z mužů zabije. Když pronásleduje druhého, je zatčen letištní policií a muž uprchne. Přidá se ke zbytku skupiny, kterou vede plukovník Stuart a která si základnu vybudovala ve starém kostele... John jde za kapitánem letištní policie, aby pořádně místo činu vyšetřili, ale ten si je jistý, že jen někdo kradl kufry, a případem se odmítá zabývat. John si provizorně sejme otisky mrtvého muže a pošle je faxem Alu Powellovi, aby mu je prověřil. Powell zjistí, že muž je podle záznamů mrtvý už dva roky a pravděpodobně se jedná o žoldáka. John předpokládá, že má něco společného s příletem Esperanzy, největšího drogového obchodníka...  Venku se zatím strhne silná bouřka, hlavní letiště je uzavřeno a letadla čekají na přistání. Stuart se svými muži zřídili v kostele řídící letové centrum, odpojí celou řídící věž a zhasnou všechny přistávací dráhy. Pak Stuart zavolá řídící věž a oznámí jim, že když nechají Esperanzovo letadlo přistát dle jeho pokynů a dají mu letadlo s plnou nádrží, odletí a vrátí jim řízení letiště. Technik Barnes přijde na způsob, jak lze zprovoznit komunikaci na letišti z nového terminálu ve výstavbě, a spolu se zásahovou jednotkou se tam vydává. I tam však čekají teroristé a celou jednotku postřílí. Barnese zachrání John McClane, který se zde objeví. Uvědomí si, že vše byla jen návnada k odvedení pozornosti a k tomu, aby letiště obětovalo své nejlepší muže. Stuart zavolá velení řídící věže a oznámí jim, že svým pokusem o obnovení komunikace nedodrželi jeho podmínky. Jako trest nechá spadnout jedno letadlo tak, že mu překalibruje výšku, kterou ukazují pilotovi přístroje. John se pokusí letadlo varovat světlicemi, ale marně... Vláda posílá na letiště speciální protiteroristickou jednotku vedenou majorem Grantem. Barnes dostane nápad, že by mohli ke komunikaci s letadly využít navigačních majáků a teroristé to nezjistí. Opravdu se to povede, a tak o situaci na letišti mohou informovat všechny piloty. V letadle, ve kterém je McClaneova manželka je ale ambiciózní reportér Thornburg, který frekvenci odposlouchává také a chce to pro sebe využít... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (738)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tahle letištní past je snad ještě smrtonosnější, než ta první v mrakodrapu. Nepřibylo jen množství mrtvol na metr čtvereční, ale hlavně krvavých chuťovek jako jsou třeba ukousnuté prsty nebo rampouchy v oku. John McClane zkrátka miluje Vánoce. Nejkrásnější svátky v roce si totiž neumí představit bez hromady rvaček a přestřelek a hlavně bez vánočního stromku ověšeného mrtvolami teroristů. Není divu, že pokračování osudů největšího smolaře akčního filmu se nese v klasickém balení "všeho víc", bohužel už ztrácí tu nezaměnitelnou klaustrofobickou příchuť. Pořád ale skvělá pecka. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Prvá Smrtonosná pasca nastavila úroveň poriadne vysoko a o to príjemnejšie prekvapenie je, že toto pokračovanie je takmer po všetkých stránkach ešte o trochu lepšie. Je to síce typický štýl pokračovania, teda všetko, čo fungovalo predtým je tu ešte vo väčšej miere, ale na rozdiel od väčšiny ostatných prípadov je to tu len ku prospechu. Umiestniť dej do prostredia letiska je perfektný nápad, už nie je tak obmedzené, ako mrakodrap, ale toto prostredie mi príde podstatne atraktívnejšie, interiéry sú zaujímavejšie a dostatočný priestor dostanú aj pekné exteriéry. Teroristi majú opäť veľkolepý plán, pred ktorého uskutočnením sa nezastavia pred ničím, ale veľmi sa mi páčil ten ich profesionálny prístup, nikdy sa nenechajú vyprovokovať a ani nelikvidujú tých, čo chybovali, stále fungujú ako správny tím. Ale aj o to ťažšie to má samotný John McClane, ktorý tu už nepôsobí ako jediné ohrozenie plánu terorostov, ale skôr tu väčšinu času plní len úlohu takého menšieho škodcu, ktorý sa vždy objaví na správnom mieste a urobí teroristom nejaké straty, ale vlastne je to pre nich len také zanedbateľné zdržanie a všetko funguje podľa plánu. Práve v tomto mi to príde trochu realistickejšie, ale hlavne opäť perfektne dejovo zvládnuté a podporené skvelou vianočnou atmosférou, tentoraz už aj so snehom, takže toto je radosť pozerať od prvej do poslednej minúty. Obsadeniu sa nedá nič vytknúť, Bruce Willis je tu stále perfektný, síce má menej hlášok, ale inak ma tu bavil ešte o trochu viac, vrátilo sa viacero vedľajších postáv z jednotky, ako jeho manželka, kamarát policajt, alebo novinár, pridalo sa výborné zloženie letiska a dvojica policajtov a opäť skvelé zloženie záporákov. Síce nikto z nich nie je tak výnimočný herec, ako Alan Rickman, ale práve tento typ mám ešte radšej. Vedúce vojenské trio, William Sadler, John Amos a Franco Nero, ale aj medzi radovými žoldniermi sa dá nájsť dostatok známych tvárí. Akcia je na tom rovnako, ako aj celý film, takže opäť v podobnom štýle, ale väčšia a trochu rozmanitejšia. Ale aj tentoraz je skvelo natočená a pomerne drsná. Súboje očakávane moc nevynikajú, ale všetky prestrelky sú skvelé, rovnako aj rôzne likvidácie, vyniká hlavne použitie cencúľa, k tomu parádne veľkolepé výbuchy a ešte aj nejaké tie naháňačky. Najviac ma mrzí, že finále je z celého filmu najslabšie, ale tiež nie je zlé a hlavne, že film v priebehu ponúkne mnoho skvelých akčných scén. A najviac ma bavia prestrelka so skupinou, ktorá práve zneškodnila celú zásahovú jednotku, katapultovanie alebo naháňačka na snežných skútroch. Renny Harlin tiež svoju prácu v ničom nepokazil, rovnako dokonalá žánrová práca, ako aj predtým. Tento diel mám z celej série asi najradšej, vianočná klasika, ktorú spolu s prvým dielom nesmie chýbať na žiadne vianoce. 90% ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já v podstatě rozdíl mezi prvním a druhým filmem nevidím, snad v jednotlivostech děje a atmosféry, rozhodně ne v kvalitě. Dvojka mi připadne opravdu více naturalistická (oko...) a mnohem více akční, což nepovažuji ani za klad, ani zápor, jen za fakt. Zkrátka a dobře si myslím, že podtitul DIE HARDER tady opravdu sedí. Je to nářez!!! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Další vánoce u McClaneů znamenají další dávku mrtvých teroristů na už tak dlouhý fraglist. Plocha letiště je sice trchu rozlehlejší než pár pater v mrakodrapu takže stísněnost a dokonalé využití prostředí z jedničky je to tam, ale John je pořád stejný cool hláškař který se plazí potrubím a přitom nadává na svou zkurvenou smůlu. Pocit z dokonalého filmového zážitku jako z jedničky tedy Harlinovo pokračování nenabízí, ale zatraceně dobrou akční zábavou je určitě. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Aj keď to nebýva častým zvykom, v tomto prípade sa mi smrtonosné pokračovanie páčilo trošičku viac. Zatiaľ čo jednotka nevystrčila päty z mrakodrapu, dvojka ma potešila perfektne budovaným napätím na letisku s miliónmi cestujúcich a akčnými sekvenciami v podstate už od úvodu a bez nejakých dlhých obkecávačiek. Nadupaná willisovská jazda bez žiadnych zdĺhavých chvíľ, no ohromujúca svojou precíznosťou a štylizovanosťou, z ktorej aj Michael Bay musel mať jednoznačnú radosť :-) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (55)

  • Když ke konci filmu při jízdě po ranveji tryská širokým proudem letadlu z nádrže palivo a připočteme-li výšku křídla (příp. i vítr při nevlídné sněhové bouři), rozptyl dopadu by byl mnohametrový. Však při zapálení je vidět jen několik centimetrů široká strouha. (kyrtab)
  • John McClain (Bruce Willis) vysvětluje kapitánu Lorenzovi (Dennis Franz), že na něj terorista vytáhl německou porcelánovou pistoli Glock 7, která není vidět na detektoru. To jsou čtyři chyby v jedné větě: 1.Glock 7 neexistuje, 2. Glock je rakouská firma a zbraně se vyrábějí v Rakousku, 3. Není porcelánová, ale poloplastová (závěr z oceli, tělo zbraně z plastu), 4. Na detektoru i rentgenu je k poznání. (JohnSmith)

Reklama

Reklama