Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dramatických událostí ze závěru poslední epizody uplynuly dva roky. Víme jen tolik, že Sherlock žije. Vrhl se ze střechy nemocnice sv. Bartoloměje, a přesto žije. Pro svět ovšem zůstává mrtvý. Vyrovnat se s jeho smrtí bylo těžké především pro Johna Watsona, nyní se ale zdá, že konečně dokázal obrátit list a posunout se v životě dál. Jeho znovunalezený klid nemá mít ovšem dlouhého trvání. Londýnu hrozí masivní teroristický útok, jehož odvrácení si žádá Sherlockova génia. Detektiv vstává z mrtvých, k jeho překvapení se věci ale nevyvíjejí tak, jak si představoval. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

zdenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předchozí díl patřil k těm nejlepším a bylo náročné na něj smysluplně navázat. Bohužel se to moc nepovedlo. Vysvětlení předchozích dějů bylo hned několik, ale žádný z nich mě nijak neokouzlil. Pořád jsem čekal na ten moment, na ten pocit, který jsem měl když v minulém díle Sherlock udělal to co udělal. Ve finále mi došlo, že jsem se u tohoto dílu cítil přesně tak, jak se musel cítit chudák Watson, když se mu zjevil duch. ()

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Gatiss se snaží poskládat to, co Thompson v předchozím díle rozbil - tj znovu prezentovat Sherlocka jako geniálního detektiva nad hranicí lidských možností, ke kterému cítíte obdiv a ne jen rozpačitou lítost. A daří se mu to - tak nějak. Sherlockův návrat je podávaný humornější a uvolněnější formou, ve které jde více o návrat postavy do jejího "domácího prostředí" a obnovu přetrhaných vztahů, nicméně rekonstrukce Sherlocka jako úctyhodného detektiva je takovým mrkáním na diváka: "já vám dám přijatelnou historku o tom, jak to celé předtím bylo jinak a vy se v ní nebudete moc rýpat a bude nám to všem fungovat". (Nicméně, abych byl fér, detektivní část tohodle dílu je docela zábavná, i když dost rozvolněná.) ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek nové sérii začal menším škobrtnutím. Primárně se totiž děj spíše zaměřoval na Sherlocka a Watsona přímo a sekundárně byl děj směřován na zápletku s tím, že no... on tam někdo má někoho odbouchnout, ale koho to zajímá? Začátek třetí série má sice vtipná podtón, který plně oceňuji, ale stále mi přišlo, že vždycky se příběh snaží napůl řešit problém případu a poté postav. Ukázkový příklad bylo právě finále předchozí sezóny. Zatím asi nejhorší díl Sherlocka, ale to mi furt nebrání v tom tvrdit, že to i tak bylo super. ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V lecčems bych souhlasil s uživatelem gogos. Úvodní díl třetí série divákovi nabízí hned několik vysvětlení, jak proběhl závěr Reichenbachu, nabízí upgradované zpracování ve formě více slo-mo záběrů (v celku to bylo tímhle efektem předimenzované) a samotné zapasování fandů, kteří sdíleli hashtagy (?). a koumali všemožné konspirace. Jediné tři body, které bych úvodu třetí série Sherlocka vytknul. Samotný děj o Guyi Fawkesovi je chytrý a zapadá do sebe jednotlivými dílky v průběhu jako mozaika. Špičkování mezi Sherlockem a Watsonem zůstalo a díky konci Reichenbachu bylo v tomhle díle asi nejintenzivnější. Naposled dostal Sherlock od Watsona takovou sodu ve druhém díle druhé série. Já jsem s návratem spokojený. V co však doufám, tak je to, že tvůrci upustí od toliko užívání slo-mo záběrů a vyhrají se raději s jinými atributy seriálu. "Remember, remember, the fifth of November..." 80% ()

gogos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, po neskutečně nářezové druhé sérii přichází lehčí sprcha v podobě úvodního dílu třetí série. Sherlock je zpátky a s ním opět Dr. Watson. A oba jsou opět skvělí. Nicméně se mi nějak napáčil celý koncept dílu, hlavně pak velmi výrazné zapojení fandomu do příběhu a možná až zbytečné teoretizování s tím, jak to nakonec všechno bylo. Ten hlavní příběh se pak možná až zbytečně moc dostává do pozadí. Někomu tato forma možná vyhovuje, mně o trochu méně. V pořadí sedmá epizoda je první, které bych nedal tak vysoké hodnocení, jako těm předchozím. Hodně slabé 4* ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Miesto, kde sa natáčala táto epizóda (metro, ktoré malo vyhodiť do vzduchu parlament vo Westminstri) sa v skutočnosti nachádza vo West Hampstead a nebola to ani časť nedokončeného metra, ani nepoužívaná stanica Bull & Bush. Štáb nezohnal naozajstný vlak, a tak si musel zostrojiť vlastnú repliku vozňa District Line, aj keď interiér je z vlakov Jubilee Line. Milovníci londýnskeho metra však v tejto časti našli ešte viac ako 15 nedostatkov. (JOZZZKO)
  • Zápletka s pokusem o atentát na Westminsterský palác odkazuje na reálný pokus o atentát, který se odehrál 5. listopadu 1605. Tento den je ve Velké Británii každoročně připomínán 5. listopadu jako Noc Guye Fawkese a jako den, kdy byla monarchie a král zachráněni. V seriálu se pokusí útočníci spáchat atentát navedením vagónu s výbušninou na opuštěné koleje metra. Stejný způsob se objevil i ve filmu V jako Vendetta (2005), který byl inspirován stejnou událostí. (x_silver)

Reklama

Reklama