Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

J3dla 

všechny recenze uživatele

Pozor, Ministerstvo zdravotnictví varuje:"Přečtění tohoto komentáře by mohlo přivodit stavy úzkosti, deprese a nervozity."---Nevím jestli to bylo překladem, nebo vyzněním dabingu, pravděpodobně kombinací obojího, ale tak dementí, prázdný a zbytěčný dialogy se prostě nedaly přeslechnout. Navíc tak naivní zápletka a toporní herci... Jsem žijícím přikladem toho, že naivní zidealizované westerny 60. let nejsou pro každého. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pred tim, nez Quentin Tarantino vstoupi do vztahu se zenou, pusti ji tento film a pokud se ji film nelibi, zadny vztah neni. Hmm, neni divu, ze je Quentin v 50ti stale sam, protoze tohle je fakt bida. Mela to byt odpoved Howarda Hawkse a Johna Waynea na "High Noon", ale zatimco High Noon funguje skvele - komorni budovani napeti s minimem akce, sympatickym serifem a krasnou zenou. V Rio Bravo je to temer naopak - cela prvni pulka nehorazne roztahana nuda, John Wayne v hlavni roli toporny a nesympaticky a zena v podobe Angie Dickinson taky dost slabota. Par momentu to ale ma - jedna hvezda za country predstaveni (puvodne mel v roli mladika s kytarou byt primo Elvis Presley) a druha hvezda za slusnou finalni prestrelku. 4/10 ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika. Kdo neviděl, nemůže se považovat za znalce westernu. Nádherný příběh, v němž na straně zákona stojí kladné postavy, byť se svými lidskými slabostmi. Chlapský John Wayne jako šerif má za své pomocníky alkoholika a kulhavého staříka. Přesto se jim podaří zvítězit nad přesilou namachrovaných darebáků. A herečka A. Dickinsonová (na níž Wayne nakonec zabere) je opravdu nádherná ženuška. Příběh je sice delší, dosti konverzační, ale vedle "Sedmi statečných" řadím tento Hawksův film k nejlepším americkým westernům. Zde je ještě dobře rozlišeno dobro a zlo, zákon a bezpráví.--------------Viděno znovu 21. 8. 2014 (tentokrát s cz dabingem): Ono je to vlastně spíš takové melodrama, americký "heimatfilm" s westernovými prvky a s morální a uměleckou kvalitou. Třeba pasáž, kdy si zazpívají tři outsaidři v předvečer závěrečného střetnutí s přesilou gaunerů, je moc pěkná.: song Just my rifle... https://www.youtube.com/watch?v=v2ssbgThljU Znovu musím konstatovat, že Vladimír Brabec dabuje Johna Waynea skvěle, většina konverzace je zajímavá a vtipná. Vedle Rostera Cogburna a Malých kovbojů můj nejoblíbenější western s Johnem Waynem. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další westernová klasika s Johnem Waynem. Bohužel mi to přišlo hrozně dlouhé a utahané. Celé se to odehrává v jednom městečku v Texasu. John jako šerif se svými pomocníky brání celu, ve které je vrah čekající na soud. Jeho bratr se ho neustále snaží dostat ven. O vedlejší milostnou linku se stará kouzelná Angie Dickinson. "Pistole nechte na plotě." ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Môj prvý western s Johnom Waynom. Hawks stavia príbeh na klasickej schéme. Film nestojí na prešpekulovaných dejových zvratoch, fantastických prestrelkách a antihrdinoch. Je to o parte nesúrodej štvorici kamarátov, ktorý dávajú na seba pozor. Majú cit pre spravodlivosť a neboja sa nebojácne postaviť buzerácií a zločincom hoci šance na výhru sú často krát malé. Dean Martin a Wayne si skvelo sekundujú a starček Stumpy je postavou na nezaplatenie. Uvoľnuje napätie a zároveň je dobrák od kosti. Tak dobre napísanú postavu som vo westerne už dlho nevidel. A každý jeho vtip funguje. V zásade Hawks natočil veľmi inšpiratívny western, kde to poctivou filmárskou prácou úplne presakuje. Teším sa na zvyšné časti trilógie. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Ačkoli v titulcích je uveden Harry Carey Jr., ve filmu se neobjeví, jelikož „jeho“ scény byly vystřiženy. Měl problémy s pitím a režiséra oslovoval „Howarde“. Plat mu však zůstal. (džanik)
  • Scény v Old Tucson byly postaveny v měřítku 7:8, postavy tak vypadají větší než ve skutečnosti. (džanik)

Reklama

Reklama