Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Strašná sada. Špička z české/československé kinematografie jak v podání J.Herze, tak Rudolfa Hrušínského. Nestárnoucí klasiku s šokujícím vyústěním doporučuju každé generaci! ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Když jsme se ve škole o tomhle dílku učili, tak jsem to nedokázal pochopit. Byl to nesmysl, tudíž jsem to nemohl dostat do hlavy (taky jsem svoje zhodnocení díla v písemce odskákal 0 body ;)), ale až při sledování filmu jsem pochopil, o co se tu autor snažil. Myšlenkově je to na blití, pokusit se zpersonifikovat nacismus do psychopata - přičemž základní smysl psychopata je, že nepsychopatovi nedává smysl. Čili z myšlenky je mi na blití, jak z filmu, tak z novely či co to bylo... Filmová stránka, to je zase jiný kafe. Na jednu stranu jsem nemohl pořád z hlavy vyhnat vzpomínky na Tarkovského Solaris, kde byly jen půlhodinové monology a žádný děj. Na druhou stranu musím uznat, že jsem toho psychopata Hrušínskému naprosto věřil, a když na konci nahání dceru, tak mě dokonce zamrazilo... pro tyhle dvě věci dávám 2 hvězdičky. Jinak je to nudná psychopatická ideologická sprasenina... což není ovšem vina ani tak pane Herze, jako spíš pana Fuchse (či Fukse či jak), který ovšem spolupsal i scénář, takže je jisté, že "přesně takhle to myslel". A z jednostranně pojatých, alternativu nenabízejících, do psychopatie zjednodušujících děl, která míří na jakoukoli ideologii... mi bylo vždycky na blití. Škoda předlohy, ale chápu, proč se to mnohým líbí a proč se o tom musíme učit v Češtině, historii píší vítězové a ti si do Čítanek nacpou i díla, která se jim hodí do krámu, jakkoli jsou psychopatická, iracionální, směšná a - zde doslova - černobílá... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pan Karel Kopfrkingl je človek navonok veľmi milý, úslužný a milujúci všetko živé. Vo vnútri je to však človek bezcitný, prospechársky a autoritatívny (hlavne k svojej rodine a podriadeným v krematóriu). Svoju prácu v krematóriu berie ako poslanie, pri ktorom pomáha dušiam rýchlejšie opustiť telo (...pochovaním to trvá 20 rokov než sa duša oslobodí, my v krematóriu to umožníme za 75 minút...). Čo sa stane, keď takýto človek dostane príležitosť formou fašistickej ideológie? Spočiatku nič, ale s ľuďmi ako Kopfrkingl má každá takáto zvrátenosť menej práce aby ich potom úplne pohltila. Film veľmi sugestívnym spôsobom mapuje takúto charakterovú zmenu do ešte väčších hĺbok negatívnych vlastností a nechutností, ktoré sa na záver zlievajú až do motívu vraždy a hraničia s čírim šialenstvom. Pan Kopfrkingl si ani neuvedomuje, že robí niečo zlé, veď chce len pomôcť... Hypnotická atmosféra tu dodáva snímku veľmi nepríjemnú pachuť desivosti, ktorá je korunovaná hlavne geniálnym výkonom Hrušínskeho. Jeden z najlepších československých filmov, môžem len odporučiť. 85/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Jediný film, ze kterého jsem měl noční můru, aniž bych ho viděl. Nevím proč mě Rudla honil se sekyrkou kolem Karlštejna, ale něco to o tom vypovídá. Zvrhle mrazivé, obsahově (spousta narážek a dvojsmyslů - morbidní humor toho nejhrubšího zrna) i technicky (střih s kamerou zaslouží absolutorium) perfektně provedené. Český klenot s odvážnou ideou o fašistické ideologii, kult z normalizačního trezoru. Závěrečných 20 minut totální psycho. Co abych, nebeský, dal za 5*? [Přesná stopáž: 96 min] ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

osmy najlepsi film zo vsetkych /v case ke som toto pisal/....na svete ...sranda nie_? ..pokoril filmy tarkovskeho , feliniho ...leoneho ..tak toto sa asi fakt moze stat len na csfd .... myslim si ze 6* z desiatich ....staci az az ..... ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tento film je vyjímkou z pravidla "knížka je vždycky lepší". Geniálně natočeno, geniální Hrušínský. Navíc aspoň jedna pořádná slavná filmová role pro velkou českou herečku Chramostovou. Jen Menšíka s Myslíkovou jsem nějak nepobral. A pan Kopfrkingl, nejpodivnější monstrum československého filmu - "normální člověk" nebo "psychopat"? Každá odpověď je špatně. Původně jsem chtěl napsat něco chytrého o jeho osobnosti, ale nedaří se mi ho nacpat do připravených šablon. Jen cítím, že to, co je na něm monstroózního, se týká naší společnosti jako celku. Koprfingl není "šílenec", je odrazem šíleného-normálního lidstva. Stačí tak málo... třeba jedny demokratické volby v roce 1933. Jediné, co mohu říci o panu Kopfrkinglovi samotném, že je to člověk, který má rád svoji práci. Komentáře: Za přečtení tradičně stojí Marthos, nejzajímavější je ovšem NinadeL. Paaschův komentář číst nemusíte, to hlavní z něj (o Hrušínském) cituji: "Jeho práce s hřebínkem je famózní." (Pro nemoraváky: hřebínek = hřeben.) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Československá kinematografie má ve své sbírce i snímky, které mají v sobě přívlastek geniální. Herz - Milota - Liška - Hrušínský. Detailně připravovaný, záměrně natočen černobíle, doprovozen neskutečnou hudbou a kamerou, spatřuje světlo světa v poslední možné chvíli, aby mu svět reálný byl následně odepřen. Pan Kopfrkingl jako předvoj dob následujících? Neutuchající romantik nás zve do svého světa úsměvů a uklidňujícího pohledu, kde ovšem určuje pravidla ON. Upravuje si svou realitu...do krásy. Na obraze je ten, koho chci já, ne ten, který tam ve skutečnosti je. Klidně mi to přelepte. Prožívá životy jiných...těch nešťastných, kteří mohou trpět. Utrpení je zlé, velmi zlé. Je nutné ho odstraňovat...zachraňovat, neb spasení a zaručené očištění je zde pro každého...povinně. Svět se mění a jeho mysl rozkvétá, může totiž pomoci a pomáhá. Bude zbudován ráj. Ani ta neznámá černovláska s bílou pletí - připomínající jednu od Valmezu - nepochodila...jsou zde jiní. "Čeká Vás práce, pane Kopfrkingl, spousta práce" Černý humor, bezchybná hudba vycházející přímo z mysli pana Kopfrkingla a nekompromisně precizní přístup k filmu, zapříčiňuje toto nádherné hodnocení, které i v dnešní době potvrzuje, že poctivá filmová kvalita lidí na svém místě, má svoje uznání. Nehororový horor si zajisté vychutnáš daleko lépe jako dokonalé, psychologické válečné drámo. Jeden z filmů, který mě nikdy neopustí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto bezprostředně po dočtení stejnojmenné knižní předlohy Ladislava Fukse, který k tomuto filmu napsal ve spolupráci s Jurajem Herzem i scénář. Film i knihu jsem znal již z minula, nové čtení Fukse i moje první projekce Spalovače v kině mi ale umožnily znovu se nad tímto dílem zamyslet. Zcela bez obav lze prohlásit, že Spalovač mrtvol je výjimečný filmový počin; navzdory všeobecné popularitě tohoto trezorového snímku jsem však na pochybách, zda je mu správně rozuměno. Ladislav Fuks v postavě Karla Kopfrkingla dle mého soudu doložil, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly a nejhorší zlo je to neviditelné a skryté, které se samo zve dobrem. Ostatně Fuksova novela je uvozena známým citátem G. Papiniho "Největší lstí ďábla je, když sám o sobě prohlašuje, že není." Postava, kterou hraje Rudolf Hrušínský, mi osobně přijde charakterizována nesmírně odpudivě. Kopfrkingl je člověk, o kterém by se dnes asi řeklo, že trpí profesní deformací - jeho neustálé stáčení hovoru na téma kremace, smrti a posledních věcí člověka obecně je jeho nejvíce signifikantní rys. Především je to ale (spíše) prostší člověk, podivín se svými rituály a zvykem nazývat věci a osoby po svém, na oko milující otec rodiny a pravidelný zákazník bordelu, umanutý svým osobitě přisvojeným buddhistickým přesvědčením o reinkarnaci, osvobození od utrpení, apod. Ostatně jeho nejmilejší četbou je tibetská kniha mrtvých a zákon o kremaci. Takto vystavěná osobnost je zákonitě více a více sváděna svým mefistofelským přítelem a podléhá zlu, které však ve svých vlastních očích vnímá jako dobro, fascinující! Spalovače mrtvol tak vnímám jako Fuksovo naléhavé memento, které nás varuje, že stačí vzít jednoho jednoduchého člověka, pokrytce, provinčního čecháčka a maloměšťáka, který snadno odhodí v konformní touze po materiálních výhodách a nadějných kariérních vyhlídkách své dřívější přesvědčení, a upíše se ďáblu v podobě nějaké spásonosné ideologie, aby to vše mělo nedozírné následky. V tomto ohledu je odkaz Spalovače dodnes velmi živý a staví do popředí nutnost sebereflexe, zdravého rozumu, osobního svědomí a autentické morálky - jen na těchto pilířích lze stavět lepší svět. Žel, svět na konci 30. let byl dobou, kdy byly všechny tyto vlastnosti v úpadku, proto film končí tak jak končí, a mně to do sebe všechno krásně zapadá, a jsem znovu otřesen působivostí Herzova filmu, ačkoli jsem ho viděl již několikrát. Nemáme mnoho filmů, které by si zasloužily nazvat světovými - Spalovač mrtvol k nim ale naprosto bez pochyb patří. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu tryská každou chvilku nesmírně depresivní atmosféra. Rudolf Hrušínský exceluje ve své nejlepší roli a v každém detailu je skvělý (hřeben,...). U tohohle filmu se ani tak nebojíte, jako spíš obáváte toho co přijde. Tenhle film se mi rozhodně dlouho nevymaže z hlavy, tak jako mnoho jiných. Nutno však podoknout, že si ho jen tak znova nepustím. Snad nejlepší český film všech dob. P.S. Nedoporučuji ho pouštět v období Vánoc. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Snad nejoriginalnejsi cesky(diky panu reziserovi vlastne ceskoslovensky) film.Ja tomu jezte stale neverim!Tohle fakt nema chybu! ()

InJo 

všechny recenze uživatele

SPALOVAČE neřadím mezi své oblíbené filmy (na můj vkus je v něm málo "vrcholných" scén, jimiž bych se chtěl opakovaně kochat a opájet), ale jeho pozice jednoho z nejlepších československých filmů je podle mě naprosto zasloužená. Herzovo psychologicko-hororové pojetí, na němž má obrovský podíl hypnotická a místy až snová černobílá kamera Stanislava Miloty a znepokojivá hudba Zdeňka Lišky, je velmi důkladné, sugestivní a především jeho zásluhou je snímek tak osobitý (a oceňovaný). Silně stylizovaný příběh o zrůdnosti nacistické ideologie, lidské zmanipulovatelnosti, fascinaci smrtí (kremace je panem Kopfrkinglem definována jakožto krásný a humánní obřad, jenž osvobozuje a očišťuje naši duši) a přesvědčení o své vlastní výjimečnosti by však nikdy nebyl tak dobrý bez nepřekonatelného Rudolfa Hrušínského v titulní roli. 90 % ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

mrazivé a hrôzostrašné. desivé a šokujúce. vynikajúci a odpudivo dokonalý a dokonale strašný pán herec rudolf hrušínský v jednom z najlepších československých filmov, aké som kedy videl. úchvatný strih, kamera, bezchybná réžia juraja herza. perfektné. zimomriavky zaručené ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spalovač mrtvol je asi najťažší český film, aký som kedy videl. Mám pocit, že aj keď som ich videl tak priemerne veľa, ich narastajúcim počtom sa na tomto fakte nič nezmení. Spalovač mrtvol je tak depresívny, ako jeho názov, je tak dobrý, ako herecký výkon Rudolfa Hrušinského a je tak legendárny, ako povesť Juraja Herza. Nemám síce čo vyčítať, ale film mi z nejakého dôvodu neprirástol k srdcu. Štyrmi hviezdami mu tu aj tak priemer neznížim. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Opět film u kteréhe mám nutkání srovnávat s knižní předlohou. Vítězem je na plné čáře opět kniha. Proto * * * *. Obsazení Rudlofa Hrušinského do hlavní role byl více než skvělý tah. Panu Hertzovi se kvalitně podařilo zfilmovat dechberoucí knihu Ladislava Fukse. Skutečně vemi propracované dílo s obrovským smyslem pro detail. (Loutky v panoptiku daly panu Kopfrkinglovi inspiraci k jeho vraždám.) Ve filmu se režisérovi impozantně podařilo navodit depresivní knižní atmosféru. Co víc dodat. U mě jednoznačně nejlepší horor let dávno minulých. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama