Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film bol natočený za spolupráce oddelenia vývoja súťažných a pretekárských automobilov národného podniku Škoda Mladá Boleslav a poriadne ho oklieštila vtedajšia prísna cenzúra. No i tak patrí do mojej top3 v špecifickom horrorovom subžánry o autách, čo majú svoj vlastný život a vraždia ľudí. Doposiaľ na mňa najviac zapôsbil démonický kamión, s výraznou maskou Green Goblina na prednom chladiči, z filmu "Maximum Overdrive". Taktiež ma dostala aj Carpenterova "Christine". Oba tieto snímky boli natočené podľa literárnej predlohy Stephena Kinga. A v tesnom závese za nimi sa drží český "Upír z Feratu". Parádny, nadupaný, čierný šporťák, ktorý jazdí na ľudskú krv. Vysáva vodiča cez chodidlo pravej nohy pomocou plynového pedálu a jeho krv používa ako palivo. Dokonalý vampírsky biologický stroj. *** ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Konečně k letitému hodnocení doplňuji i komentář. Tenhle film je plný rozporů. Na jednu stranu námět, spolu se všemi (i ve filmu zmíněnými) okolnostmi a důsledky (dobově tehdejší ropná krize, dnes zase všechny ty kecy o uhlíkové stopě) je dost zajímavý a nosný. Dále výtvarná stránka (Pištěk se docela vyřádil), Hapkova hudba a i docela solidní atmosféra (v některých momentech). Naproti tomu scénář je dost krkolomný, tu a tam jakoby kus chyběl (cenzura?), někdy pro změnu atmosféra chybí úplně, postavy se občas chovají vyloženě divně a protismyslně a ta občasná kritika konzumu je tam nasazená hrozně násilně. A co nejhorší, výběr herců. Třeba Čepek pasuje přesně, jenže Menzel zkrátka nikdy hrát neuměl a Veš krnová stačí leda tak na prostomyslné venkovské nány a štětky, v dramatických rolích je úplně mimo. Ze tří neslevím, už proto, že jsem jako malý capart obcházel model feratu na slovutné filmové výstavě u Hybernů v roce 1986 dílem v hrůze, dílem fascinován, ale jinak myslím, že to zůstalo někde na půl cesty k využití potenciálu nápadu. ()

Reklama

borec999 

všechny recenze uživatele

Automobil na pohon ľudskej krvi. Veľmi by som chcel vidieť pôvodnú verziu, ktorú Herz natočil. N Nápad je totiž béčkový a na československé pomery absolútne nevídaný. Plus Herz v pár scénach dokazuje, že je kvalitný režisér a vie natočiť scény pútavo. Bohužiaľ, keďže cenzúra z filmu (horory sa komunizmu nepáčili) vyhodila všetky krvavé scény, tak vo filme ostalo hororového veľmi málo a väčšinu času sa len rieši, kedy bude môcť Menzel pozrieť pod kapotu auta a zistiť či Ferat saje krv z vodičov a zabíja alebo nie. Okrem pekne spraveného prototypu auta a Hapkovho výborného soundtracku ma nenapadá nič prečo by človek mal dnes film vidieť. Menzel nebol vhodná voľba na tento typ postavy a nepomáha ani absencia humoru: bizarný námet sa celý čas berie smrteľne vážne. Nakoniec teda slabota, ale ako som hovoril: verím, že pôvodne natočená a zamýšľaná verzia by mala svoje čaro. 35% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Desing automobilu Ferat - http://www.youtube.com/watch?v=Kd_zZv3eplY dělal Theodor Pištěk ve spolupráci lidí z Mladé Boleslavi z oddělení vývoje soutěžních a závodních vozů Škoda. Podařenou psychohudbu k filmu složil Petr Hapka. Hlavním hrdinou, mimo Mimi ( Dagmar Veškrnová ) a Dr. Marka ( Jiří Menzel ), je automobil Ferat Wampire z biologickým motorem, který jezdí na neobvyklé palivo. Ani po dvaceti devíti letech od natočení tohoto snímku režisérem Jurajem Herzem, jsem se nenudil a při pohledu na ty všechny vozy Škoda 1000, Škoda R - 110 nebo Škoda 120 nebo Fiat Maluch jsem si pěkně zavspomínal. Ne úplně nadarmo jsem si taky vzpomněl na filmy Terminátor nebo Virus z Jamie Lee Curtisovou a na knihu Století páry od Petra Schinka. TERMINÁTOR ( 1984 ) - stroj z ocelovou konstrukcí která je obalená lidskou tkání, VIRUS ( 1999 ) - stroje využívající ke svému " životu " lidské orgány, STOLETÍ PÁRY ( 2010 ) - Bytosti z masa a kostí uměle " vyrobené " pro práci, hlídání, ochranu a boj, UPÍR Z FERATU ( 1981 - 82 ) - biologická jednotka velké síly obalená ocelovou konstrukcí. A v neposlední řadě i povedená plakát k filmu, který lehce připomene Tarantinovo Grindhouse: Auto zabiják (2007). ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tento film si mnoho příznivců nezískal a že jej místní odborná veřejnost doslova strhá, nicméně vezmu-li v potaz, že tento film byl v Československu svým žánrem a tématem naprosto ojedinělý a řekněme průkopnický a navíc ještě želbohu podléhal přísné censuře tehdejší rudé garnitury, musím jej hodnotit jako naprosto skvělý. Na tento film se vždy velice rád podívám a dokonce se na něj dívám velice často. Mimochodem, když pan Menzel prochází hřbitovem do obřadní síně za účelem prohlídky rakve Luisi Tomášové, je zabrán stejný náhrobek, který se objevil rovněž ve filmu Spalovač mrtvol. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Auto při natáčení najezdilo 1 500 km a většinou za volantem seděl testovací jezdec automobilky Stanislav Cinkl. Herci Petr Čepek nebo Jana Břežková, kteří ve filmu s autem také jezdí, totiž ve skutečnosti neměli řidičák. [Zdroj: garaz.cz] (pornogrind)
  • Vůz patřící televizní společnosti WR je Mercedes-Benz 409 z roku 1978. (sator)
  • Úvodní titulková sekvence je poskládána z obrazů Theodora Pištěka (*1932), autora návrhů kostýmů a designu automobilů ve filmu. Jde o obrazy „Český horizont“ (1979), „Sdělení pro pravnuka, motýl“ (1978), Velká krajina“ (1976)“ a další. (Petsuchos)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama