Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 4
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 111)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Harry Potter mě velmi mile překvapil, podle ohlasů jsem nečekala žádný zázrak a přesto se mi ho dostalo. Film je nabitý akcí, je velmi temný a napínavý. Nádherný je boj s draky a podmořský souboj bere dech. Velmi mě potěšilo, že dali konečně vetší prostor dvojčatům Weasleyovým, kteří vždy spolehlivě pobaví a velmi pěkný byl i nástup dvou spřátelených škol. Doylova hudba je prostě výborná. Maličká vada na kráse je trochu nesrozumitelný děj pro neznalé předlohy. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Ano, já vím, že ve filmu spousta věcí chybí, ale myslím, že se scénárista s nevděčným úkolem vypořádal se ctí, a vyhodil jen to, co bylo opravdu nadbytečné. Chybou je spíš to, že film není dvoudílný, bůhvíproč ani nebude žádná prodloužená verze na DVD. Režisér Mike Newell je nepříliš známý, ale také obstál - ostatně takovéto velkofilmy jsou spíše produktem týmové práce než jedné režisérské osobnosti. Zkrátka jsem se u filmu výborně bavil a těch 150 minut rychle uteklo. Všechny nové postavy (snad až na Vy-víte-koho) byly výborně obsazeny, hlavně Rita a Moody jsou perfektní, a Fleur a Cho vypadají lépe než na fotkách, ale mají málo prostoru (a jsme zase u toho - já chci delší verzi!). ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejslabší filmový Potter, režie strašně zmatená, ze scénáře člověk, který nečetl knihu, pochopí jen minimum informací, Famfrpálové mistrovství, na které jsem se nejvíc těšil, neobsahuje ani jeden zápas a naopak Rita Holoubková je obsažena zcela zbytečně, protože úplně chybí v knize obsažené vyvrcholení pointy s ní. Zbytečně zabité záběry. Ralph Fiennes jako Voldemort (sice s odřenýma ušima) obstál, ale zbytek nového osazenstva je castingově zvolen povětšinou velmi nevhodně. Třeba taková Fleur - v knize byla popsána jako nadlidsky krásné stvoření (ona to taky byla víla), ve filmu ji hraje průměrná a nezajímavá buchta. Chybí také jakékoliv ztotožnění s hlavními postavami (viz smrt Digoriho - v knize vám to úplně vyrazí dech, ve filmu si toho pomalu nevšimnete). Zatímco první 2 díly se knihám přinejmenším vyrovnaly, 3 a 4 kulhají někde hodně vzadu. Ta třetí * je za obstojnou poslední půlhodinu, která je ale na 157 minutový film hodně málo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Blíži sa doba, kedy si budeme musieť vybrať medzi tým, čo je ľahké a medzi tým, čo je správne.“ Ohnivou čašou sa séria zlomila. Čo-to bolo naznačené už vo Väzňovi z Azkabanu, ale naplno to prišlo až tu. Ostatne, pekne to vystihla Hermiona. "Odteraz už bude všetko inak, však?" Nuž... áno. Svet detí sa prehupol do sveta dospelých a sága prestala byť o živote a začala byť o smrti. Od Ohnivej čaše sa z toho stala vyvražďovačka. Je to moja najobľúbenejšia potterovka (napriek Harrymu suverénne najhoršiemu účesu). Po konzervatívnych prvých dvoch dieloch a rozkokošenom Väzňovi z Azkabanu to chytil pod patronát režisér gangsterky Krycie meno Donnie Brasco. Príbeh spomaľuje. Áno, uznávam: niekedy možno príliš. Viac, ako dej, sa tu riešia emócie. To je ale zámer, ktorý možno nevyhovuje každému, ale to je jeho problém. Atmosféra stemnieva. Plus drsný koniec so šokujúcou vraždou. Vizuálne sa s tým vyhrali; ako škola, tak priľahlý areál obsahuje veci a stavby, ktoré tam doteraz neboli. Negatívne hodnotím čudné rozhodnutia postáv a turnaj nedáva logiku. Aký má význam, aby vo finále boli prítomné davy divákov, keď nevidia, čo sa deje v bludisku? Prečo žiadny z učiteľov nezasiahol, keď sa drak doslova utrhol z reťaze a zničil polovicu školy? Čo je to za súťaž, v ktorej môže študent zomrieť? To nikomu na rodičku nevadí? A tá Snapeova hra s hlavami Harryho a Rona... to bolo čo? No nejako extra mi to nevadilo a užil som si temnú atmosféru, skvelého Michaela Gambona a parádneho Brendana Gleesona. Jeho ustavičné popíjanie je wtf, ale na konci dostane zmysel. Áno, koná sa tu istý twist a je tu jedna sekundová nápoveda vo forme jazyka, ale neverím, že si to niekto (kto nečítal knihu) všimne. Faktom každopádne je, že nech je Gleeson akokoľvek perfektný, de facto nehrá Moodyho (!). Navyše, ak vezmeme do úvahy finálny zvrat, spätne množstvo vecí buď nedáva logiku vôbec, alebo stoja na veľmi vratkých nohách (trestanie Draca Malfoya). Ale zas s prižmúreným okom sa to vysvetliť dá, síce kostrbato, ale dá (budovanie pozitívneho vzťahu s Harrym, aby mu Harry dôveroval). Séria konzistentne potvrdila svoju silu: rozpočet 150 miliónov, celosvetová tržba 896 . ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Výborná ako trojka, spokojnosť z dejom, efektami, výkonmi hercov a aj z koncom filmu.....................Soundtrack Patrick Doyle: 1. The Story Continues ,2. Frank Dies ,3. The Quidditch World Cup ,4. The Dark Mark ,5. Foreign Visitors Arrive ,6. The Goblet of Fire ,7. Rita Skeeter ,8. Sirius Fire ,9. Harry Sees Dragons, ,10. Golden Egg ,11. Neville's Waltz ,12. Harry in Winter ,13. Potter Waltz ,14. Underwater Secrets ,15. The Black Lake ,16. Hogwart's March ,17. The Maze ,18. Voldemort ,19. Death of Cedric ,20. Another Year Ends ,21. Hogwart's Hymn ,22. Do the Hippogriff - Jason Buckle/Steve Claydon/Jarvis Cocker/Jonny Greenwod/Steve Mackey/Phil Selway ,23. This is the Night - Jason Buckle/Steve Claydon/Jarvis Cocker/Jonny Greenwod/Steve Mackey/Phil Selway ,24. Magic Works - Jason Buckle/Steve Claydon/Jarvis Cocker/Jonny Greenwod/Steve Mackey/Phil Selway , ()

Galerie (386)

Zajímavosti (144)

  • Kouzlo „Engorgio“ se užívá ke zvětšení předmětů, ať živých nebo neživých. J. K. Rowlingová sama uvedla, že dlouhou dobu uvažovala o limitech, které magie nemůže překročit. Vytváření jídla a pití z ničeho není možné. Zajímavá otázka je, zda by nestačilo malé množství jídla, jež by si hladoví kouzelníci mohli zvětšovat. (betyn)
  • Postavy Cedrica Diggoryho (Robert Pattinson) a Cho Changové (Katie Leung) se objevily už v knize „Harry Potter a vězeň z Azkabanu“, a to jako chytači Mrzimoru a Havraspáru. (vojtaruzek)
  • V úvodnej scéne, si starý pán všimne svetlo od vedľa ešte predtým než sa zapne. (dakota775)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno