Reklama

Reklama

Bývalý profesionální špičkový zloděj, John Robie (Cary Grant), má problém. Ačkoliv po skončení války zanechal svého řemesla a dnes žije poklidně ve své vile nad Monakem, policie a místní podsvětí mu nevěří. Příčinou této nedůvěry je řada loupeží, která se v poslední době na Riviéře děje. Bohatým turistkám krade neznámý zloděj z pokoje jejich šperky. Pachatel přesně kopíruje bývalý styl loupeží Robieho, a tak policisté věří tomu, že se Robie vrátil ke své původní profesi. Když policisté dorazí k Robiemu do vily, aby ho zatkli, Robie na nic nečeká a uteče jim. Následně vyhledá svého bývalého kumpána z doby, kdy byl v odboji, Bertaniho. Jemu Robie řekne, že se rozhodl pachatele najít sám, a tím očistit své jméno. Robie má však policisty v patách, a tak mu před nimi z Bertaniho restaurace musí pomoci utéct dcera číšníka Foussarda, Danielle. Ostatně Foussard byl v době, kdy Robie ještě kradl šperky, jedním z jeho kompliců. Bertani kontaktuje Robieho se zaměstnancem pojišťovny Lloyds, H. H. Hughsonem. Ten přistupuje na Robieho nabídku odhalení skutečného zloděje a začíná s Robiem spolupracovat. Robie dostane od Hughsona soupis nejbohatších dam, které se v současnosti na Riviéře nacházejí a u nichž je předpoklad, že se je zloděj pokusí okrást o jejich šperky. Na základě tohoto seznamu se Robie seznámí s Američankami Stevensovými. Robiemu se líbí mladší z žen, Frances (Grace Kellyová). Její matce Jessie je Robie také sympatický. Robieho vyhledá Danielle a varuje ho, že jeho bývalí přátelé jsou z loupeží nervózní a uvažují nad tím, že Robieho zabijí. Robieho tedy tlačí čas. I když se snaží zloděje vypátrat, vůbec se mu nedaří. Ke všemu ho Francine, jak si Frances říká, odhalí. Fakt, že Robie je bývalým zlodějem, jí však nevadí. Jenže situace se pro Robieho ještě více zkomplikuje, když je matka Francine také okradena o své šperky. Francine zprvu věří, že šperky ukradl Robie. Ten se proto musí ztratit. Znovu kontaktuje Hughsona a společně s ním připraví plán, jak skutečného zloděje dopadnout. Robie využije lsti, pomocí které se ho jeho bývalí komplicové z podsvětí pokoušejí vylákat na odlehlé místo. Věří, že zde by mohl odhalit totožnost skutečného lupiče... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný, výborně vybroušený film - i když z pohledu Hitchcockovy filmografie se jedná jen o řemeslné cvičení. Všechno tady je tak, jak má být - napínavé akční scény (honička po serpentinách, finále na střeše), slovní a situační humor ("obojživelná" Grace Kelly a slovní přestřelka se sokyní), drobné "inside jokes" (Hitch a klec s ptáky), vynikající kamera ladně klouzající po krajinkách jižní Francie. Mezi dvojicí hrdinů to jiskří, dokonce se objevují peprné narážky a nakonec ... šmarjá, ta Grace byla ale kost! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V tomto filme šlape všetko ako hodinky. Hitchcock je vo vrcholnej forme. Využíva prostredie francúzskej riviéry na maximum. Cary je sympaťák, ktorému tú jeho skrytú noblesu do bodky veríme a Grace je tu neuveriteľne očarujúca. Príbeh sú potom samostatné eskapády, ktoré vďaka Burksovej kamere, kompozícií a nasvieteniu dostávajú hĺbku a spád. Páči sa mi to. Je to taký drobný únik do doby kedy sa filmy robili s radosťou. Je to z toho cítiť. Tá láska k žánru, ktorú si Hitchcock nielenže osvojil, ale si ju aj hýčkal a rozvíjal podľa vlastných potrieb. To Catch a Thief je letný film. A je to zábavný film. A je to po všetkých stránkach aj veľmi podarený film. Nezostarol ani o rok. ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Veľmi prehnaná stopaž, lebo film ma veľa nudných miest, ktoré tam mohli byť aj svižnejšie zaplnené. Tak toto ma moc neoslovilo, lebo na kriminálku je tu malo prepracovaný príbeh, na thriller zas skoro žiadna atmosféra a na romantiku malo romantických momentov. A ten koniec ma nešokoval, pretože som to čakal.Toho napätia tu bolo veľmi malo a to je chyba, lebo som čakal, že tých vypätých situácii tu bude oveľa viacej, ale nestalo sa tak. Film zachraňuje ako vždy vynikajúca kamera a veľmi dobre hrajúci herci či hlavné, ale aj vedľajšie postavy.Videné v rámci Season Chalenge Tour 2015. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tentokrát som sa veľmi dobre bavil. Nie je to vrchol režisérovej tvorby to pŕŕŕ... ale keď si predstavím filmy, ktoré som pozeral v tomto období (november 2012), tak Chyťte Zlodeja je jedným z najlepších. Hitch do toho vniesol kopu skrytého humoru. Zaujímavosťou je, že možno tu vidieť hneď niekoľko žánrov : Krimi, Romantický, Triler, Dobrodružný, Dráma, Komédia. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Já se Mistrovi omlouvám, ale mě to vážně přišlo jako rutinní kriminálka, kde ani sám Hitch nedostává svojí pověsti a není schopen diváka nějak napínat - pointa mě snad poprvé byla tak trochu jasná (stačil jeden vyčítavý pohled) a když už aspoň tohle nevyšlo, tak závěr mohl nějak dynamičtěji vygradovat. Nestalo se. Sice je začátek solidní (střih z výlohy do hotelu je skvělý), ale to nějak nestačí. Co se napětí týče, tak mě napadá srovnání třeba s North by Northwest - automobilová jízda byla jak vtipná, tak především napínavá, zde jen tak prošumí. Ve stejném filmu také Hitch dokázal nervy drásat i beze slov, statickým pohledem. Jediné, co tedy drží film nad hladinou, jsou kvalitní herecké výkony - ale na druhou stranu, Cary Grant snad nemůže nikdy zahrát špatně. Stejně jako Grace Kelly, která na svůj věk (tehdy jí bylo šestadvacet) podala opravdu mimořádný a především vyzrálý výkon. Sice mě trochu štvalo, že circa první půlhodina je bez ní, ale to jsem rychle přešel. Ostatně, za připomínku toho smutného data to stálo i tak. Sice jsem se nikdy moc nestaral o Hitchcockova camea (byť sebelepší), ale tohle si, myslím, zmínku zaslouží (a schválně, ta ptačí klec byla čistou náhodou nebo ne?). Snímek se označuje jako thriller, ale bohužel, to nejdůležitější, co dělá thriller thrillerem, ve filmu chybělo a poprvé musím nějaký Mistrův snímek hodnotit méně než čtyřmi hvězdami. Je mi líto. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (27)

  • Podle scénáře měl být John Robie starý 35 let. Carymu Grantovi bylo 50. (Kulmon)
  • V původní verzi scénáře byla Francie (Grace Kelly) vdaná, ale doufala, že se brzy rozvede, aby se mohla vrátit do Monte Carla a provdat se za Robieho (Cary Grant). [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Cary Grant (John Robie) přišel tehdy s neslýchaným požadavkem na podíl ze zisku z celého filmu. Bylo mu vyhověno, inkasoval 700 tisíc dolarů, zatímco režisér Alfred Hitchcock se musel spokojit s 50 tisíci. (jenik71)

Související novinky

Gal Gadot a remake Hitchcockova thrilleru

Gal Gadot a remake Hitchcockova thrilleru

12.01.2022

Studio Paramount Pictures chystá remake klasického romantického thrilleru Alfreda Hitchcocka z roku 1955, Chyťte zloděje. Ten se točil kolem postavy bývalého profesionálního lupiče v podání Caryho… (více)

Reklama

Reklama