Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

majo25 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovka opäť so špionážnym námetom. Ten je celkom atraktíny a hlavne spočiatku funguje výborne. Východné Nemecko bolo vtedy in. Časom však sklzáva do priemeru - to keď hlavný hrdina začína utekať v cudzej krajine a všade je nabonzovaný. To sa opakuje niekoľkokrát, pričom sa pridávajú aj niektoré logické chybičky. Newman je síce ťahákom filmu, ale vedel by som si miesto neho predstaviť aj niekoho lepšieho. Film napriek dlhšej stopáži nenudí a aj kvôli kvalitnej filmárčine to nakoniec stačí na slabšie 4 hviezdy. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Špionážní thriller v hlavní roli s mým oblíbencem v rukou geniálního režiséra sliboval hodně, leč výsledek v mém případě byl velmi slabý. Nemám nic proti pomalým rozjezdům, ale jsem alergický na nudu, což je právě to, čeho jsem se zde dočkal nejvíce a ta neustála optimistická hudba je dost iritující. Pro mě zatím nejslabší počin od Hitchcocka. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Je patrne, ze Hitchcockova zlata era uz byla na ustupu, herecky uz to nebylo uplne ono, zena uz neptrila do klubu uzasnych blondyn jako driv, uz ani Herrmannovy hudby se nedockate, protoze se behem procesu nahravani s Alfredem nepohodli na hudebni podobe a zanru (Hitch a studio chteli vic pop) a ukoncili spolupraci. Stale je to ale kvalitni Hitch tentokrat v evropskem spionaznim stylu s nekolika super scenama (autobusy). Celou dobu to vypadalo, ze se to i na ty 4* dohrabe, cim me ale Cock ke konci vylozene nastval byl neskutecne otravny charakter stare polky, jako minutove cameo ok, ale kdyz film graduje a speje do finale, tak proste neni mozne tam suverene napalit 10 minut scen s nesympatickou babkou, ktera trapci a vsechno zdrzuje, podle me jasny ukaz toho, ze uz to Hitch zacal ztracet. 6/10 ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Do tohodle filmu jsem se pustil spíš ze zvědavosti, protože spojení Hitchcock a Newman zní docela lákavě. Nečekal jsem, že by si film mohl získat nějak moji velkou pozornost, protože mi to celkem dělá problém u starších filmů. Ze začátku jsem se celkem nudil, ale od scény s plynouvou troubou se všechno změnilo a od tý doby se furt drželo příjemný napětí. Škoda, že ten konec byl tak trochu jednodušší, jako kdyby ten film Hitchcock chtěl mít už z krku. Ale scénka s autobusem je perfektní. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pro špionážní příběhy ze studené války mám slabost a tenhle musím zařadit k těm nejlepším. Roztržená opona má od začátku do konce spád jako Na sever severozápadní linkou, ačkoliv - pravda - není tak velezábavná, scény na farmě, v autobusu a v divadle jsou obzvlášť vynikající, Paul Newman nakonec hraje zcela po svém, ačkoliv to zpočátku vypadá, že bude (nebo že měl) napodobovat Jamese Stewarta a Julie Andrews mu s přehledem stačí. Škoda, že se Hitchcock rozkmotřil s Bernardem Herrmannem, protože jeho hudba by soudě podle ukázky na DVD byla lepší než ta od Johna Addisona. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Natáčet se začalo v době, kdy ještě nebyla dokončena finální verze scénáře. Původní scénář se Hitchcockovi nelíbil a musel být několikrát přepracován. (ČSFD)
  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)
  • Roztržená opona byla inspirována příběhem zběhnutí britských a amerických špionů, kteří přešli na stranu Sovětského svazu, zejména Guye Burgesse a Donalda Macleana. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama