Reklama

Reklama

Manny Ballestero je počestný pracovitý hudebník učinkující ve Stork klubu v New Yorku. Když jeho žena potřebuje peníze na zubního lékaře, vydá se do místní pojišťovny, aby si vypůjčil na její pojistku. Zaměstnanci pojišťovny jej ale omylem začnou považovat za lupiče, který je v minulém roce přepadl, a zavolají policii. Film je skutečným příběhem, který Manny a jeho rodina prožili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock mě dokáže překvapit i zklamat. Tentokrát mě zklamal, protože Wrong man není vůbec takový film jak jsme očekával. Henry Fonda jako "ten nepravý" působí velmi příjemně, ale celá zápletka včetně pointy a poučení mi přijde natolik samozřejmou a jednoduchou, že jsem vlastně jen sledoval film a čekal až dojde k očekávanému. Škoda, že se nedostavilo nějaké originální překvapení či zvrat, který by film a jeho hloubku, která je jinak dost chudá, vylepšil. (spoiler: v závěru mi "pravý muž" nepřišel natolik podobný, aby si ho někdo s takovou jistotou spletl...) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno najpriamočiarejši Hitchckock, je to dané témou, založenej na skutočnej udalosti. Preto pôsobí v Hitchovej tvorbe najuveritelnejšie. Pe mňa dôkaz, že najlepše prípehy píše sám život. Postavy sú výborne psycholoicky vykreslené a film obsahuje znovu niekolko geniálnych scén (napr. prevoz transportom). Henry Fonda je hypersympaťák, snáď ešte väčší, ako Peck. Páči sa mi zapojenie manželky do deja, je to jediný vzrat, ale úplne stačí, dodáva filmu další rozmer. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Klasické téma, netradiční zpracování – snaha o reálnost je u Hitchcocka novinkou. Jedinou výhradu mám k druhé polovině filmu, kde se pozornost od sugestivního Fondy přenáší k jeho filmové manželce (tento tah má za následek dočasný úpadek napětí). Každopádně spolu s "Cizinci ve vlaku" a "Provazem" zřejmě nejsilnější čtyřhvězdičkový Hitch. 8/10 ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Bohužel mne námět příliš nezaujmul a tak i přes perfektní Hitchcockovu práci s kamerou a osvětlením, která vytváří jednu z nejdepresivnějších a nejhutnějších atmosfér, kterou jsem ve filmu viděl, nemůžu dát více jak tři. Navíc Fondovi tu roli starostlivého otce a hudebníka prostě ne a ne uvěřit. Ve chvíli, kdy vejde na scénu v kabátu a klobouku očekávám, kdy se začnou tasit kolty. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kdo se by nebál Kafkových vizí a osudu Josefa K. Samozřejmě, že i Hitchcock Kafkovi dobře "rozuměl" a hlavně si všímal toho, že se podobné události odehrávají zcela běžně i v reálných kulisách. Tak to bylo i se skutečným hudebníkem Manny Balestrerem, jehož případ popsal ve své knize "The True Story of Christopher Emmanuel Balestrero" Maxwell Anderson, jenž se spolu s Angusem MacPhailem podílel i na scénáři. Tenhle Hitchcock je asi tím nejpravdivějším a nejnaléhavějším, čemuž nahrává i jedinečný Fondův výkon. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Podle knihy "It's only a movie" se zkusil Alfred Hitchcock zeptat J. M. Hayese, zda-li by nechtěl spolupracovat na scénáři k tomuto snímku s podmínkou, že by nedostával žádný plat, ale získal by určité procento ze zisků filmu. Pan Hayes (největší úspěch do té doby slavil asi s Oknem do dvora) odmítl, a tak po čtyřech filmech skončil jejich profesionální vztah. (hippyman)
  • Když Mannyho vedou vězením, můžeme slyšet jednoho z vězňů, jak křičí: "Za co tě dostali Henry", což v dabované verzi samozřejmě bohužel není. (Kulmon)
  • Victor Moore Arcade bylo strženo v roce 1990. (Kulmon)

Reklama

Reklama