Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Miroslav DonutilOndřej Vetchý jako nerozluční přátelé v příběhu o velké odvaze a vlastenectví. Film o řeckém migrantovi z konce 40. let minulého století, který přijel do Československa, aby uprchl před občanskou válkou a našel zde svůj nový domov. Hlavní hrdina Archimedes (O. Vetchý) je jedním z vojáků, kteří do Československa přijíždějí v první migrantské řecké vlně. Děj je vyprávěn očima dnes již dospělého chlapce Arise, synovce Archimeda, který vzpomíná, jak se útěkem z Řecka do tehdejšího Československa jeho strýci změnil život. Archimedes nachází brzy po příjezdu velkou oporu v sousedovi Novákovi (M. Donutil), který svým zapšklým přístupem k bolševikům nejprve Archimeda moc nechápe, i když ho má rád, ale je nakonec jediný, kdo mu porozumí. Jejich společná snaha o to, aby se Archimedes v Československu dobře usadil, ale i následná snaha o to, aby mohl zase emigrovat zpět do Řecka, navozuje roztomilé, dojemné i komické situace. Ty jsou důkazem toho, že když je někdo dobrým člověkem, je nepodstatné, kde se narodil nebo žil, jak vypadá a jakou řečí mluví. Scénář Petra Hudského vznikl na základě autobiografických vzpomínek režiséra George Agathonikiadise. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

kitram71 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se bavila! Pekny pribeh umocneny mrazenim v zadech pri pomysleni, ze se jedna o autenticke vzpominky rezisera. Samozřejmě, nad lecčíms člověk musel trošku přimhouřit oči, jinak by lehce nabyl dojmu, že prchat na západ bylo tááák snadné, ale film celkově výborně fungoval, tak co řešit ;) A plne jsem si uvědomila, ze rozpocet filmu je sice dulezity (a zde jde poznat, ze se jedná pouze o tv film), daleko vic ale zalezi na vedeni hercu - dnes jsme se shodou okolnosti divali na Sverakuv Po strnisti bos take s Ondrou Vetchym. Tak toporny výkon hercu (nemluvě o plytkem pribehu) uz jsem dlouho neviděla a o to vetsi radost mam pri shlednuti standardne vyborneho výkonu panu Vetcheho a Donutila. Moc pekne! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Názov filmu zvádza, že pôjde o rozprávanie z pohľadu chlapca, ale tak to nie je, okrem pár momentov, keď rozprávač potrebuje objasniť situáciu. Dalo sa očakávať, že hlavné vtipné momenty budú vyplývať z jazykových nedorozumení. Ale film v podstate nie je komédia a rýchlo to prejde na vážnejšiu nôtu, ako žiadna cesta nevedie k opusteniu socialistickej rezervácie a ako sa v nej rýchlo stratia akékoľvek ideály. Okrem tých ideálov o slobode, k čomu je na konci veľmi pekný preslov. –––– To jsou přeci hrdinové. A hrdiny nemůžeme dávat do basy! –––– To nemůžeš žít jako my? Držet hubu a krok. Nevyčnívat. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Scénář přímo vybízí k poetičnosti, k ódě na sílu přátelství, jenže to by se musel látky ujmout jiný režisér a vdechnout jí trochu života. Karel a Archimedes se stávají protagonisty mnoha vtipných situací, ale i těm chybí šťáva. Režijně je film velice slabý, spoléhá se pouze na kvalitní práci hereckých matadorů, což sice pomáhá, ale ani ti nejlepší herci nedokážou sami vytáhnout film z šedi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý scenár, ktorý vyhovoval hlavne Donutilovi, akoby bol napísaný priamo na neho. Inak celkom dobrá reflexia toho, že český národ bol vždy viac menej uzavretý voči cudzím vplyvom. Či už je to dobré alebo zlé, nech každý posúdi sám. Film obsahuje vkusné množstvo humorných scén, nie je to ale nejaká obr komédia a niektoré scény nie sú veľmi uveriteľné, napríklad odlet balónom. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Do zhlédnutí Archimeda se mi moc nechtělo a furt jsem to odkládala. O to milejší převapení mě pak čekalo. Donutil jako představitel Čecha jako poleno nezklamal a Vetchý se dobře popral s rolí řecké komunisty a jeho přeměnou. Příběh má originální téma, ocenila bych více prostoru pro malého Arise a trošku zapracovat na konci. Na duši mě zahřálo přátelství, pobavilo plánovaní útěků a kolosální vtípky:) 3-4* ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Scény z husí farmy se natáčely v Křižanově. Úřad, ve kterém soudruzi jednají o ubytování řeckých partyzánů je budova Divadelní fakulty JAMU v Brně. Nevěstinec, ve kterém jsou ubytování řečtí partyzáni, je situován do Zámku Hoštice. Scéna na nádraží, kam řečtí partyzáni přijíždějí, byla natočena na nádraží v Lednici. Scéna, kdy má Archimedes (Ondřej Vetchý) s Penelopou (Dana Černá) rande, se odehrává v Denisových sadech v Brně. Svatba Archiméda a Penelope je natáčena v Kostele Nejsvětějšího srdce Páně v Brně-Husovicích. Dům, kam se Archimédes společně s rodinou nastěhuje, sídlí na ulici Františkánská v Brně. Scéna, kdy Karel (Miroslav Donutil) říká Archimédovi, aby na něj počkal před hospodou, se natáčela v Brně na Petrově. Scéna, kdy Goldstein (Tomáš Töpfer) uprchne horkovzdušným balónem, se natáčela v Lesním lomu v Brně-Líšni. [Zdroj: Filmovamista.cz] (majky19)
  • Tanec, který řečtí partyzáni tančí s dívkami z nevěstince, je tanec Sirtaki, známý též jako Zorbův tanec. (majky19)
  • Píseň, kterou píská Archimédes (Ondřej Vetchý) společně s jinými soudruhy na schůzi, je Internacionála – hymna dělnického hnutí. (majky19)

Reklama

Reklama