Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodina hejkala Huga obývá poklidně starou vilu na pokraji města. Sladký strašidelný život, v němž si Hugo hejkal, jeho paní Patricie a její matinka Žofie čarovaly, vodník Bubla se staral o dušičky a víla Jitřenka si tančila lehkonohé tanečky, změní vpád úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, především proto, že tu straší. Přesto tu žije jakási šílená rodinka. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat! Čím však platit, když pan Hugo za hejkání nemá žádnou mzdu a paní Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře či filmovou divu ale peníze nevyčaruje? Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo. Jak se bude dařit vodníkovi v prádelně, víle jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalovi jako hvězdě místního divadla? A odolá paní Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru? A co pan Patočka? Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla, než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných" lidí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (244)

hrona 

všechny recenze uživatele

Troška točí slátaniny, to je poslední dobou fakt, ale nemůžu si pomoct, pohádky se mu některé docela povedly. Tenhle film pohádkový je, nadhodnocuji, ale vzhledem ke zdejšímu hodnocení mu musím pomoci, jelikož do jednoho pytle s Babovřeskama ani Kameňákama jej rozhodně házet nehodlám. Za mě průměr, možná s trošku delší stopáží, ale rozhodně film neurazil, dokonce se film obejde i bez natěšenosti a přehnanosti gagů, zkrátka na Zdenkovu filmografii je to úspěch. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Osobně mi tento film vůbec nevadil. Sem tam jsem se zasmál, sem tam pousmál, ale rozhodně jsem se necítil trapně tak jako při sledování Kameňáků nebo Babovřesek. Dokonce bych to nazval inovativní pohádkou, která sice pobaví spíš dospělé, ale děti to také dají. A nakonec nutno konstatovat, že jako úplná troškovina to nevypadá a má to podobnou kvalitu jako Doktor od jezera hrochů. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Strašidla, strašidla ... co s vámi ? V první řadě si musíme ujasnit, že jste se neocitli v klasické vyprávěnce pro děti. Měli byste se tudíž tvářit alespoň o netopýří fous dospěleji - a nepředvádět klasické pubertální skopičiny, ze kterých je zřejmé, že vlastně nevíte, kam patříte, že teoreticky ani prakticky vůbec netušíte, jaké vás Zdeněk Troška stvořil (bez ohledu na to, co původně zamýšlel). Musím konstatovat, že do rodinky Addamsových máte HODNĚ daleko, na druhou stranu si nevedete úplně špatně ... přes všechny ne zcela šťastné amatérské přešlapy, jichž se opakovaně dopouštíte. Jste prostě a jednoduše zábavná, milá strašidla, to se vám musí nechat - a co se mě týká, jste dokonce nadprůměrně zábavná, takže mi nedělá problém přidělit vám 3,5* ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

"Slavnostní" jihlavské předpremiéře, jíž jsem 11.8. navštívil, předcházela autogramiáda tvůrců (B. Kotiš, M. Hádek, P. Šimčák a rejža), kterou moderátor stihnul za 45 minut asi 30x pojmenovat jako filmovou delegaci. Zmíněná třičtvrtě hodina byla prokládána stupidními soutěžemi typu udělej strašidlo nebo vyjmenuj tři filmy Zdeňka Trošky, načež velmi originální soutěžící s nevinným úsměvem na rtech odpovídá "Slunce, seno, jahody", "Slunce, seno a pár facek" a "Strašidla". Jako výhru si pak vybírá propagační tričko. Po 30 minutách se radši přesouvám do sálu, abych už delegaci neviděl. Za pár chvil do sálu k mé radosti znovu vstupuje delegace, aby nám zopakovala to, co už třikrát řekla předtím. Všichni se tomu znovu smějí jak pominutí. Film začíná. Úvodní lekačka vyděsí 90% sálu (protože 90% sálu jsou děti) a všechna dítka si nutně musí sdělit, jak se strašně lekla. Příjemným hereckým překvapením je Vladimír Polívka, který ztvárnil městského úředníčka, který přinutí strašidla k práci a lidskému životu. Takže vodník Bubla (skvělý Jirka Dvořák) začíná pracovat v prádelně, jejíž majitelka se pro něj stává velkou láskou. Jitřenka (Sara Sandeva) dostává práci v místním divadle, kde společně s otcem Hejkalem Adámkem (Broňa Kotiš) hrají v jedné pohádce. Celý film zdobí skvělá a trefná scénografie, hudební stránka i nasnímání je dost dobré. Baví i Carmen Mayerová a její kocour Bedna. Po Babovřeskách a Kameňácích celkem příjemné osvěžení. Asi nejlepší film Zdenála Trošky. Sice za to nebudou žádný sošky, ale neurazí. Troška překvapil. 55% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je určitě nad všechny ty imbecility typu Babovřesky a Kameňáci - asi jeden z nejlepších filmů Zdeňka T.. Kostýmové, bohatě obsazené kvalitními herci a občas i úsměvné, přesto i tady se zase řeší Zdendovo témata " On vydělává víc peněz", " Musíme zaplatit nájem" " Byla jsem znásilněná " - to asi do komedií natož pohádek moc nepatří a hlavně to poslední, to už je nějaká deviace, že si někdo myslí, že by se tomu mohli jako tlemit, že babičku znásilnil kocour když byla kočka. Možná ty tři hvězdy jsou moc. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • „Kostýmy strašidelné rodiny v rodinné komedii Zdeňka Trošky jsou z 90 procent navrženy a ušity přímo pro tento film. Nejprve jsem chtěla postavy roztomilé netradiční rodinky odlišit od obyvatel malého městečka pouze částečně, ale pohádkový žánr a podrobný rozbor scénáře umožnil odtrhnout je od současnosti. Drobná vznášecí kouzla, topení vodníkem a proměny v kočku mne nakonec dovedly ke kompletnímu zpracování kostýmů. Některé triky vyžadovaly více variant, a tak jsem měla možnost vytvořit krásnou kolekci,“ uvedla kostymérka Lucie Ulíková. (SONY_)

Reklama

Reklama