Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodina hejkala Huga obývá poklidně starou vilu na pokraji města. Sladký strašidelný život, v němž si Hugo hejkal, jeho paní Patricie a její matinka Žofie čarovaly, vodník Bubla se staral o dušičky a víla Jitřenka si tančila lehkonohé tanečky, změní vpád úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, především proto, že tu straší. Přesto tu žije jakási šílená rodinka. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat! Čím však platit, když pan Hugo za hejkání nemá žádnou mzdu a paní Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře či filmovou divu ale peníze nevyčaruje? Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo. Jak se bude dařit vodníkovi v prádelně, víle jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalovi jako hvězdě místního divadla? A odolá paní Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru? A co pan Patočka? Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla, než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných" lidí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (244)

bobstock odpad!

všechny recenze uživatele

Troškovi jsem dal šanci jako někomu, kdo má s pohádkou i jinými věcmi zkušenosti. Zpočátku mě celkem mile překvapil hezký interiér zámku, který mi sliboval i zajimavé pohádkové postavy. Po nuceném zabudování kouzelníků do ekonomicky aktivního stavu se vše zvrhává k režisérově oblíbeným ochotnickým lidovkám. Navíc po přečtění komentů ohledně kočičího sexu, který mi jaksi v TV utekl, vše uzávírám a končím. Sranda? Já nevím pane Zdeňku. ()

Tigran odpad!

všechny recenze uživatele

Troška je definitivně mimo. Nejsem žádnej puritán, sám mluvím jako kanál, sleduju např. Řezníkovu tvorbu a podobně. Ale kdybych točil pohádku, určitě bych v ní nenechal postavy používat výrazy jako "hajzl, prdel, děvka" apod. A řešit v pohádce znásilnění, to mi přijde hodně zvrácený. Dále ve zkratce: Trapné pokusy o humor přítomny, přehrávající herci taktéž, dějový oblouk a vyvrcholení filmu nenalezeno. ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nevím, co se zde všem na Strašidlech nelíbí? Je to jako hon na Trošku. Jedná se o moderní pohádku, která je milá, veselá a místy i vtipná. Jistě, nejde o bůhví jaký kinematografický skvost, ale házet film do odpadu může jedině imbecil, který se ukájí nad Batmanem, nebo nějakou nudnou rádoby intelektuálskou bezobsažnou ptákovinou a tváří se, že sežral všechnu moudrost světa. Srovnávat tento rodinný pohádkový příběh s Babovřesky je stejné, jako srovnávat jízdu na kole s jízdou v mercedesu. Prostě nesmysl. Příběh je vcelku jednoduchý, efekty spíše úsměvné, ale jako celek docela zábavné a dětem ( ty malé bych na to nevzala) se to líbí. Taková ptákovinka na jedno shlédnutí. Normálně bych dala dvě a půl, ale za to jak to tu hážou do odpadu dám tři a možná z trucu ještě přidám. Ještě jednou viděno a uznávám, že dialogy jsou dosti stupidní, místy je to herecky dost křečovité, zvláště Tereza Kostková dosti přehrává, ale tak špatné hodnocení, jaké je zde si nezaslouží ani omylem. Takže přidávám na čtyři nadhodnocené hvězdičky. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že i zralý Troška je s to překročit svůj stín. Dialogy i námět působí sice poněkud nepůvodním dojmem, herecké obsazení však nekulhá a celek klopýtá vcelku úspěšně do očekávatelného, ne však zraňujícího, divácky přijatelného konce. V českém polistopadovém hraném filmu se běžně - bohužel! - točí "díla" nesrovnatelně kulhavější. Někdy ani to ne. Z druhé strany tu Troška navazuje na lidovou podmínečně "buřičskou" linii české lidové slovesnosti i umělé krásné literatury, která začíná někde u Němcové, pokračuje Ladou a kouzelným světem kocoura Mikeše i sekorovským Ferdou Mravencem či již půlstoletí starou Saxanou. Alegorií a dobromyslného žertu má tato pohádka také poměrně dost na rozdávání. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Mám podezření, že většina uživatelů, kteří dali tomuto filmu odpad, film ani neviděli, a z principu, že ho natočil Trošku, tomu prostě flákli odpad (asi aby byli IN, nebo nevím proč). Nechci se Trošky zastávat, ale myslím si, že si tímhle film částečně napravil reputaci, a rozhodně se mi to líbilo více než jeho předchozí uječené pohádky Princezny ze mlejna nebo Z pekla štěstí. A každopádně je to o několik tříd lepší než příšernost Řachanda. Režie i scénář funguje (narozdíl od např. Babovřesek 3, kde obě funkce totálně selhali), obsazení, až na vyjímky (Kostková), je na úrovni a dokonce ve dvou případech (Dvořák, Polívka) je i vynikající, je tam i několik nenásilně vtipných scén a někde jsem se dočetl výčet nelogických jednání - no proboha, vždyť to je pohádka, a ne na oscara nominovaný film, ve které jiné, a to i klasické pohádce, najdeme nějaké logické jednání, hlavně když hlavními hrdiny jsou pohádkové bytosti?!? Například u mnohokrát zmiňované a příbuzné klasické Dívky na koštěti bylo více nelogického jednání než zde, a na rozdíl od mnohokrát viděné Dívky na koštěti, kterou už asi dalších 50 let vidět nemusím, tak na Strašidla se při některé repríze o vánočních svátkách rád podívám. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Karel Dobrý musel absolvovat návštěvu zubní ordinace, kde mu vzali otisk a vyrobili speciální zubní náhradu, kterou používal při natáčení jako upír Ignác. (Brydnis)
  • Pohádka, kterou v divadle zkouší režisér (Matěj Hádek), se jmenuje stejně jako film, „Strašidla“. Plakát je možné ke konci filmu zahlédnout venku u vchodu do divadla. (noelcoward73)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno