Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdy nejsou hrdiny ti, kteří nás inspirují svými výjimečnými výkony, ale lidé, co mají odvahu čelit obyčejnému životu. Bill Porter je jedním z nich. Narodil se s mozkovým postižením, jež by jiného vyřadilo z aktivního života. Bill celý život poslouchal argument, že člověka tak nemocného, jako je on, nelze zaměstnat. Přesto se díky podpoře obětavé matky i své nezdolné vůli stal podomním obchodníkem v oregonském Portlandu. A třebaže mu jeho choroba velmi ztěžovala chůzi, dokázal s ní celých čtyřicet let bojovat. Denně ušel patnáct kilometrů a dům od domu prodával výrobky společnosti Watkins. A při svém putování se setkal s mnoha lidmi a získal si jejich srdce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Una111 

všechny recenze uživatele

Mám ráda příběhy skutečných lidí, i když si nedělám iluze, že je filmové zpracování (a zvláště americké!) trochu nepřičísne k obrazu svému. To, že je film natočený podle skutečného života postiženého člověka, že ukazuje jeho obrovskou houževnatost a vytrvalost, to je jistě velkou předností filmu. Pak je tu skvělý výkon http://www.csfd.cz/tvurce/442-william-h-macy/ - - - A zápory? Trochu toho sentimentu bych spolkla. V jednu chvíli jsem si ale vzpomněla na http://www.csfd.cz/film/29221-amelie-z-montmartru/ Proč asi? Podobně jako ona i Bill napravuje mezilidské vztahy svých bližních, pomáhá naaranžovat jejich setkání a smiřování, což mi připadá až příliš vypočítané na efekt, i on je velmi "přející" a tolerantní, snad až příliš... Nakonec to musí být mormonka, která mu připomene, že homosexuální vztah je hříšný. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Čas od času podlehnu sentimentu a chci film, po kterém si řeknu - život je krásný a lidi jsou milí a úžasní a všechno je báječné. A nevadí, že je to sladké, že to hraje na city, že je to kalkul. Jsou chvíle, kdy jsem ochotná za takovou manipulaci dokonce i platit! No tohle jelo v TV, ale to filmu na kvalitě neubírá. Předně - v hlavní roli Macy, který neumí zklamat. Hraje lehce retardovaného podomního prodejce, který je neoblomný v cestě - za prací (vezměme si z něj příklad!), ale především v cestě k srdcím svých (i potenciálních) zákazníků. Dokáže milovat, dokáže sbližovat (nehádejte se, nebo vás rozsadím!) a po právu je milován. A to všechno je navíc podbarveno dokonalou hudbou. Mohu jen doporučit. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Asi budu ve svém komentáři zlý, ale při sledování filmu jsem prostě následující pocity a dojmy měl. Předem se omlouvám těm, kterých by se má úvaha mohla dotknout. Nevím, jakým kouzlem mají filmy o postižených lidech téměř vždy celkem vysoká hodnocení. Přitom takového retarda by doma málokdo snesl. Jedná se i o filmy "Moje levá noha", "Skafandr a motýl" a další. Když se oprostíme od toho, že se jedná o rozumově postiženého člověka, zbude nám umanutý chlapík, který ze své pofiderní zásady nechce od nikoho přijmout pomoc. Je to vlastně takový morous. Když zohledním jeho postižení, jedná se o člověka, který rady své matky (svého nejbližšího člověka) bral příliš vážně a důsledně. O člověka, který měl jedinou zábavu a to chodit za lidmi domů a nabízet jim čistící a prací prostředky jako podomní prodejce. On sice neustále tvrdil, že "má práci". Ve skutečnosti se ale jednalo o to, že coby postižený chodil rád mezi lidi, bavil se s nimi atd. Neměl prostě žádnou jinou zábavu. A možná i proto se ve své práci stal úspěšným. Protože jednoduše ji bral jako zábavu. Málokomu se poštěstí brát práci jako zábavu. Pravdou taky je, že většina lidí má plno jiných starostí - jedna z nejzákladnějších: musí živit, šatit a vychovávat děti. Když potom vidíte retarda, jak si chodí pokecat k lidem a ještě za to bere plat, tak se na to pak můžete dívat i trochu jinak. Závěr filmu, kdy firma (již v devadesátých letech) přechází od podomního k telefonickému a internetovému prodeji, sice přivádí lidi k zamyšlení, že doba je strašně rychlá a uspěchaná. Což přivádí k rezignaci i našeho hrdinu. Jenže proto, že on si chce pokecat s lidmi face to face nezastavíme dobu, že? Pravdou je, že i mně by se líbila doba víc klidnější, kdy k sobě měli lidé tak nějak blíž. Jenže zákonitosti nejdou zastavit a kdo ví, možná doba zase v jiné formě zpomalí. Věřím ale pevně, že lidstvo se ubírá tím správným směrem. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Bill musel v životě poznat obrovské spektrum lidských charakterů a určitě na to mělo vliv jeho postižení. Nenechal se odradit, byl vnímavý, emotivní a vždy ochotný přispět jakkoliv na pomoc. Nebude to asi pro každého, ale někdy si říkám, že podobné filmy by se měly promítat už v mateřských školkách. A chtěla bych vyzdvihnout výkon Williama Macyho....úžasné a věrohodné. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Skutečný Bill Porter (William H. Macy) zemřel 3. prosince 2013 ve věku 81 let ve městě Gresham v americkém státě Oregon. (MardukuS)
  • Film je natočen podle skutečné události, skutečný Bill Porter žije v USA a za svoje zásluhy dostal několik ocenění. (korbitch22)

Reklama

Reklama