Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svět legendárního spisovatele J.D. Salingera působivě ožívá v tomto snímku odhalujícím detailní pohled do životních zkušeností, které formovaly jednoho z nejproslulejších, nejkontroverznějších a nejtajemnějších spisovatelů naší doby. Snímek "Rebel v žitě", odehrávající se v barvitém prostředí New Yorku poloviny 20. století, sleduje mladého Salingera (Nicholas Hoult), který se snaží hlasitě vyjádřit, udržuje bouřlivý vztah s mladou hvězdičkou Oonou O'Neillovou (Zoey Deutchová) a přežívá hrůzy druhé světové války na evropských bojištích. Právě tyto zážitky daly vzniknout jeho mistrovskému dílu Kdo chytá v žitě, které mu přes noc přineslo slávu (i neblahou proslulost) a přimělo jej stáhnout se na zbytek života z očí veřejnosti. Film, v jehož hlavních rolích se představují Kevin Spacey a Sarah Paulsonová, nabízí vábivou sondu do života a doby nepochopeného génia, který porušil pravidla a redefinoval americkou literaturu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (64)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey stvárnil asi prvého filmového profesora-flákača, akých poznám z reality, ktorí si svoju prácu vykonávajú štýlom - tu máte tému eseje a zvyšok prednášky si robte čo chcete. Povedal by som, že objaviť napriek tomuto prístupu talent je moc filmové, ale ide o životopis. Postava Zoey Deutch hovorila o zmienenom dare, že ho miluje, ale v skutočnosti milovala úspech, tak s jej nedočkavosťou stretla nositeľa talentu s menovkou Jerome David Salinger príliš skoro. Ten si musel prejsť ešte pomýleným manželstvom z vojny, aby konečne našiel úprimnú a sympatickú partnerku v podaní Lucy Boynton, ale čas ukázal, že skutočnou družkou mu môže byť iba tvorba. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak vypadá posedlost...psaním. 1) Poněkud ňoumoidní vlažná atmosféra se po zapojení USA do války naštěstí změní. Válka je ztvárněna zajímavě._____ 2) 28letý Nicholas Hoult (Salinger) je sázka na jistotu, i když v této roli mě za srdce nechytil._____ 3) Snadný návod pro spisovatele: Představ si knihu, kterou bys chtěl číst a pak ji napiš._____ 4) Výstižný koment: Lacike**, Volodimir2*****. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dokud se ve filmu vyskytuje Kevin Spacey, má to švih. Nicholas Hoult je ale příliš nečitelný, aby utáhl celý film sám. A tak se to vleče a v osmdesáté minutě máte pocit, že dvě hodiny projekce už musely uběhnout. Přesto film nezatracuji, minimálně jsem rozšířil své obzory. Hrdina mi sympatický nebyl a stěží si mne získal do konce filmu. To bude asi problém číslo jedna. 65% ()

Dado 

všechny recenze uživatele

V prvých okamihoch po zhliadnutí filmu prevládalo u mňa nadšenie, po niekoľkých dňoch však nekompromisne dorazilo vytriezvenie a s ním aj odobratie jednej hviezdičky z hodnotenia. Film rozhodne nenudí, to vzhľadom na Salingerov životopis ani nemôže, avšak až na spoločné scény Jerryho s jeho mentorom Whitom Burnettom ani nedokáže strhnúť tak, ako by sa s takýmto materiálom patrilo. Je veľmi ťažké s istotou povedať, kto alebo čo nesie zodpovednosť za tento najvýraznejší nedostatok celého Rebela v žite. Možno je to scenárom Dannyho Stronga, ktorý v tomto smere zatiaľ na filmovom poli príliš neohúril, možno hereckým obsadením, kde skutočne výnimočný výkon nepodáva predstaviteľ hlavného hrdinu Nicholas Hoult, ale tradične skvelý Kevin Spacey v úlohe spomínaného Burnetta. Nech sa chyba skrýva kdekoľvek, film nepochybne mohol aj napriek svojim nesporným kvalitám, spočívajúcim vo svedomitom zachytení dobovej atmosféry či šikovnom zakomponovaní krátkych úryvkov z viacerých Salingerových diel do deja, dopadnúť v konečnom zúčtovaní ešte o niečo lepšie. (65%) ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

S chutí šroubuji hodnocení do plných, tento životopisný snímek mi totiž udělal velkou radost. A to je co říct, protože Nicholas Hoult je v mých očích stále to ošklivé dítě ve svetru s duhou z oblíbené komedie Jak na věc, kde mě sice dojímal, však v pozdějším věku jsem nedokázala ocenit ani jeho umělecké, ani vizuální kvality. Změna. V tomto filmu byl naprosto skvělý, získal si mě s naprostou lehkostí, pomohl tomu i namakaný scénář, skutečně je to krásně napsaný, svižný film, s Kevinem Spaceym jim to hrálo jedna radost, rozumím tomu, že nemusí oslovit každého, ale pro bytosti čmárající by to mohlo být příjemným osvěžením. Tohle se do do mě trefilo přesně. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v New Yorku (New York, USA). (Arsenal83)
  • Salingerovu knihu „Kdo chytá v žitě“ měl u sebe vrah Johna Lennona, psychicky nemocný Mark David Chapman. (noelcoward73)

Související novinky

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

29.07.2017

Když se na velkém plátně objevili Truman Capote, Jane Austenová, James Barrie, Edgar Allan Poe nebo P. L. Travers (a brzy nás čeká A. A. Milne), proč by neměl dostat biografii J. R. R. Tolkien? Jak… (více)

Reklama

Reklama