Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svět legendárního spisovatele J.D. Salingera působivě ožívá v tomto snímku odhalujícím detailní pohled do životních zkušeností, které formovaly jednoho z nejproslulejších, nejkontroverznějších a nejtajemnějších spisovatelů naší doby. Snímek "Rebel v žitě", odehrávající se v barvitém prostředí New Yorku poloviny 20. století, sleduje mladého Salingera (Nicholas Hoult), který se snaží hlasitě vyjádřit, udržuje bouřlivý vztah s mladou hvězdičkou Oonou O'Neillovou (Zoey Deutchová) a přežívá hrůzy druhé světové války na evropských bojištích. Právě tyto zážitky daly vzniknout jeho mistrovskému dílu Kdo chytá v žitě, které mu přes noc přineslo slávu (i neblahou proslulost) a přimělo jej stáhnout se na zbytek života z očí veřejnosti. Film, v jehož hlavních rolích se představují Kevin Spacey a Sarah Paulsonová, nabízí vábivou sondu do života a doby nepochopeného génia, který porušil pravidla a redefinoval americkou literaturu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (64)

misterz 

všechny recenze uživatele

Niečo pre tých, čo radi píšu. Takže mne veľmi milá téma. No ale neradil by som taký prístup, že skutočný spisovateľ nevydáva. A kde je zmysel písania? To asi Salinger nedomyslel. Alebo aj áno, ale vo filme to vyznelo inak. Písať do šuplíka je blbosť, riešenie, ktoré by malo byť iba dočasné na "dozrievanie" práce. Opäť ma tu ale milo prekvapil Nicholas Hoult, no a Kevin Spacy... ťažko si predstaviť lepšieho predstaviteľa do role stárnuceho učiteľa tvorivého písania. Nadpriemer. 75/100 ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey stvárnil asi prvého filmového profesora-flákača, akých poznám z reality, ktorí si svoju prácu vykonávajú štýlom - tu máte tému eseje a zvyšok prednášky si robte čo chcete. Povedal by som, že objaviť napriek tomuto prístupu talent je moc filmové, ale ide o životopis. Postava Zoey Deutch hovorila o zmienenom dare, že ho miluje, ale v skutočnosti milovala úspech, tak s jej nedočkavosťou stretla nositeľa talentu s menovkou Jerome David Salinger príliš skoro. Ten si musel prejsť ešte pomýleným manželstvom z vojny, aby konečne našiel úprimnú a sympatickú partnerku v podaní Lucy Boynton, ale čas ukázal, že skutočnou družkou mu môže byť iba tvorba. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Celkom slusna spolocenska konzervacka so Selindzrem ... Nejdem tu pochopitelne vypisovat ody na Spacey-ho, jednak je to buzerantske a jednak jaxi mi to nesedi. Okrem Spacey -ho som si vsimol Erica Bogosiana, zaporaka z filmu Under Siege 2 Dark territory. Kazdopadne rezisersky na urovni, Zoey Dutch nadherna ...... spokojnost . 70 % ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Predstav si, akú knihu by si chcel prečítať, a napíš ju." Jednoduchý návod, ako sa stať úspešným spisovateľom. Nie každý je však Salinger. Film je krásnou ukážkou, že tie najlepšie príbehy píše sám život, stačí to len hodiť na papier a môže byť z toho i Nobelovka. Ale pozor! Aj taký spisovateľ, ktorý dosiahne najvyššie ocenenie, musí prejsť 100 krát odmietnutím zo strany vydavateľa. Vydavateľ je vlastne väčšinou hlúpy podnikateľ, ktorý vie o písaní veľký prd, a tak síce Salinger síce nikdy Nobelovku nedostal, ale jeho román Kto chytá v žite je zapísaný v histórii, kým z vydavateľa ostal len bezcenný popol. Apropo, veď aj Rowlingovú odmietlo asi 13 vydavateľstiev, kým jej vydali Harryho Pottera. Jasné znamenie, že to nikdy netreba vzdávať. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasický dobrý životopisný snímek, který stojí na hercích, kdy Nicholas Hoult svou roli zvládl skvěle, profesionálně, stejně jako Kevin Spacey, od něhož bych nic jiného nečekal. Pořád doufám, že to není jeho poslední role. Film není zbytečně vyhrocený, má celkem klidné plynutí a představuje Salingera i těm, kdo ho tolik neznají. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v New Yorku (New York, USA). (Arsenal83)
  • Salingerovu knihu „Kdo chytá v žitě“ měl u sebe vrah Johna Lennona, psychicky nemocný Mark David Chapman. (noelcoward73)

Související novinky

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

29.07.2017

Když se na velkém plátně objevili Truman Capote, Jane Austenová, James Barrie, Edgar Allan Poe nebo P. L. Travers (a brzy nás čeká A. A. Milne), proč by neměl dostat biografii J. R. R. Tolkien? Jak… (více)

Reklama

Reklama