Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vše nechali za sebou a uprchli, aby nalezli to jediné, po čem celý život skutečně toužili. Zemi dost velkou pro jejich sny... V Irsku roku 1892 se rolník Joseph Donelly (T. Cruise) vydává zabít bohatého statkáře Christieho kvůli bídě, v níž se on i desítky dalších ocitli jeho přičiněním. Právě v Christieho sídle se setkává s jeho vzpurnou dcerou Shannon (N. Kidmanová), otrávenou svazujícími společenskými konvencemi. Tyto rozdílné povahy spojí dohromady stejný sen po nové půdě, která se má rozdávat zájemcům v americké Oklahomě. Společně prchají za oceán, ale brzy po připlutí k americkým břehům se svými plány narazí a jsou nuceni přežívat v nuzných podmínkách bostonské chudinské čtvrti. Odkázáni jeden na druhého překonávají spoustu zkoušek, ale svého snu se nevzdávají… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je tak divný! Na jednu stranu se tváří jako seriózní drama o Irech hledajících nový život v Zemi neomezených možností (a o dceři bohatého statkáře, která touží po svobodě rozhodování), na druhou stranu je ale protkaný tolika meh-momenty, že se prostě seriózně brát nedá. Těžké podmínky daného období naší historie jsou zobrazeny výborně, ale Tom s Nicole (jinak výborní herci) jsou chvílemi těžce mimo, díky čemuž je z "Navždy a daleko" nechtěná taškařice. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Tam vytrvale kráčí ten nejmladší. Z ostrovních míst, která se bortí, přes zákoutí, do těch, kde se rodí, ve slunečním oparu... Vítězoslavně vytryskne fontána fantazie, realita domovů. Přitom nezastaví (se), ruce, srdce. Náplně niter. Majitel věčného jitra kvetoucích zahrad, zelených, vzdušných dvorků. Vlajková duše pozemků, nastavená  "Novému svět(l)u." ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Blbé jako troky. Pardon, ale když mě nějaký film neuvěřitelně nasere, holt to napíšu. Dělávám to tak. Nic proti rádoby romantice ani nic proti pohádkám pro dospělé, i na tom si rád pošmáknu, ale něco takového... bohajeho... Urážka všech drsných Irčanů, urážka všech starosvětsky slušně vychovaných slečen toužících se emancipovat, urážka všech Američanů, kteří kdy krotili Divoký západ. Čtvrt hvězdy za zvědavé nakouknutí Nikolky pod salátovou mísu, na mužství alfa samce Tomíka a tři čtvrtiny hvězdy za milionáře s licousy, který se na stará kolena našel v malé lumpárně s kolíkem kvůli půdě, kterou vlastně ani nepotřeboval. Aspoň on byl šťastný. Já akorát nasraný ze ztraceného času. Ach jo. Ale že ten kůň zalehl Tomíka fest... skoro nám na to umřel, chudák ... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Strieľaš ľudí, šliapeš im po krkoch... keď som ťa videla, pomyslela som si, že by si mi mohol byť užitočný.“ Dávam 60%, ale nedávam ich rád, ale už za pokus o epickosť (kostýmy, výprava, záverečná koňská naháňačka) si ich NAVŽDY A ĎALEKO, dúfajme, zaslúži. Jedná sa o prvý z troch (pred BÚRLIVÝMI DŇAMI a EYES WIDE SHUT) spoločných projektov budúcich niekoľkoročných hollywoodskych manželov Nicole Kidmanovej a Toma Cruisea (ak nerátame ešte napr. horor TÍ DRUHÍ, ktorý Cruise Kidmanovej produkoval). Univerzálne zručný režisér Ron Howard vedľa seba, s pomocou kvalitného kameramana, strihača a hudobného skladateľa, ukladá jeden prekvapivo nevýrazný historický romanticko-dramatický obrázok vedľa druhého. Len občas medzi ne zamieša zábavného Íra Colma Meaneyho alebo vtipnú scénku s kastrólom na intímnej partii. Mne skrátka tieto „americky tupé“ epické kvázi veľkolepé (a finančne drahé) romantiky á la LEGENDA O VÁŠNI nesedia. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Od počátku předvídatelná love story, která využívá všechna klišé a romantické nelogičnosti, což (podle zdejšího hodnocení) zřejmě nikomu moc nevadí. Příběh je spíše pohádkou k pousmání - pokus o zabití statkáře Christieho, souboj - nesouboj, kdy se kulhající Cruise zázrakem ocitne v bryčce mířící k přístavu atd. Legrační jsou i Josephovi boxerské souboje, kdy mu stačí se občas sehnout a poráží o hlavu větší váhové kategorie. Dál příběh plyne jak z pera Dickense. Mladá dvojice si mnoho měsíců ani neřekne, že po sobě touží a předstírají, že jsou bratr se sestrou. Vážně to vyznívalo, jako pohádka pro děti. A to s mrtvým koněm a zkroceným divokým ořem, setkání po třičtvrtě roce uprostřed Ameriky a samotné finále...To už chce silné nátury nebo se musí úplně rezignovat a nějakou věrohodnost. Dobře řemeslně odvedeno včetně hudby Johna Williamse. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Zpěvačka Enya přezpívala skladbu "Book of Days" z původní irské gaelštiny do angličtiny právě pro soundtrack k tomuto filmu. Byla za ni nominována na Zlatou malinu. (Emzet)
  • Tři z pra prarodičů režiséra Rona Howarda se v roce 1893 skutečně zúčastili velkého závodu o pozemky. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama