Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

movie 

všechny recenze uživatele

Když vidím to vysoké hodnocení, říkam si že asi koleduju, ale pro mě byl ROY BEAN velkým zklamáním. Western, na který jsem se už dlouho těšil, ale upřímně jsem nepochopil co s ním Huston a Milius zamýšlel. Komediální ráz mi nesedl, častá poblázněnost už vůbec, Paul Newman spíš průměrný. Osobně bych příběh samozvaného soudce raději viděl z pohledu jiného režiséra, představte si jak by to asi dopadlo, kdyby příběh o někom kdo stihl za pár let pověsit celu armádu grázlů, natočil třeba Peckpinham (například). ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Je mi to moc moc líto, ale s filmem jsem měl 2 zásadní problémy: 1) Hlavní postava mi byla nesympatická. Newmana jako herce miluju, ale Roy Bean mě štval od samého začátku a nic se nezměnilo až do konce. Zajímal ho pouze vlastní zisk (jakéhokoliv charakteru) a morálku a právo si ohýbal dle potřeby. S takovou postavou se těžko ztotožním, zvlášť když v podstatě neprojde žádnou změnou. 2) Komediální nádech filmu. Mám rád melancholické westerny, ale ta kombinace s komediálním pojetím mi přišla hrozně nefunkční. U scének s medvědem jsem přímo trpěl, jindy jsem se výrazně nudil. Je to škoda. Na film jsem se dlouho těšil a podle ohlasů jsem byl přesvědčený, že to bude jasný divácký zážitek. 4/10 ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

John Milius jednu dobu sázel jeden geniální scénář za druhým a Život a doba soudce Roye Beana není výjimkou. Příběh se vine přes několik desetiletí a jak je u Miliuse zvykem, zrcadlí militantnější tvář Ameriky - samozvaný strážce zákona tu dokonce vytvoří fungující společnost z banditů, která je optikou filmu stejně dobrá, jako kterákoliv jiná... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Za Texas a slečnu Lily !" ----- Veskrze poučné pojednání o tom, že pokrok nezastaví ani samozvaný soudce Roy Bean - obzvláště pokud ho celou dobu přivolává. Nicméně nostalgie je prevít. Třebaže se zápletka bere převážně nevážně, s ubíhajícími minutami jakoby jí ztěžkl krok ... snad únavou - těžko říct, zda fyzickou či dušení, v důsledku čehož propadne trudnomyslnosti a nedaří se jí tak úplně navázat přetrženou nit scének, v nichž dominuje suchý humor, mnohdy laškovně pomrkávající za černými brýlemi. Sice nakonec v potu tváře dotáhne děj do finále, aniž by ztratila čtvrtou šerifskou hvězdu, leč za cenu nemalého - a bohužel divákem viditelného úsilí. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Když chtěl férovost, měl jít jinam." Velmi originální film a nestandardní pohled na divoký západ. Zdráhám se označit toto za western. Ne, že by nebyl, mnohem víc bych ale film zaškatulkoval jako "pohled na život a dobu jednoho člověka" (název filmu je přesný). Paul Newman byl výborný, za větší hvězdu však v tomto případě považuji režiséra a scénáristu. Nešlo jim (zřejmě) ani tak o historickou přesnost, jako o přesné vylíčení doby. A to se povedlo. Navíc mě zaujala forma vyprávění, ve které se ozývají hlasy a názory postav, které přijdou, řeknou svůj pohled na věc a zase zmizí. Neznám porovnatelný film. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Victoria Principal byla v roce 1973 za svůj výkon nominována na cenu Golden globe award v kategorii Objev roku. (Terva)
  • Skladba "Marmalade, Molasses and Honey", která ve snímku zazní, byla nominována v roce 1973 jak na Golden globe adward, tak na Oscara jako Nejlepší originální song. (Terva)
  • Režisér John Huston se ve filmu objevil v roli medvědáře Grizzlyho Adamse. (John Dunbar)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama