Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Poslední silní svobodní mustangové končící jako žrádlo pro psy amerických rodin... Poslední kovbojové Ameriky zostuzeni hrůzností svých činů na zbylé divoké zvěři.. Smutný příběh a úpadku lidské společnosti vlivem její konzumnosti a "vyspělosti". ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pomalá kovbojská dráma o mužoch a ženách, samotároch, ktorí svoje životy dávajú nazmar, s hviezdnym obsadením a mnohými nezabudnuteľnými scénami. Na tomto filme sa toho podpísalo veľa, a tak nakoniec vyznieva ešte silnejšie, ako bolo zamýšľané. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Div. Okolnosti, za kterých film vznikal, téměř vylučovaly, aby se z něj nestal propadák. Výsledku však nelze nic vytknout. Příběh o právu žít po svém, právu na svobodu, o nostalgii a smutku zapřisáhlých samotářů je po všech stránkách profesně dokonalý. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Millerův vynikající scénář nezapře kritické oko svého autora na podobu soudobé Ameriky. Asi nejlepší role MM. Duchaplná a skličující podívaná - jak svým postmutnělým vyzněním, tak okolnostmi natáčení. Tenhle biják vás rozlítostní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi by si Mustangy zaslúžili objektívne plný počet. Je to dosť náročný film na sledovanie, kde je dej v poradí dôležitosti až za postavami. A že tie sú veľmi zaujímavo napísané. Každá má svoj charakter, svoju minulosť, ktorá nepôsobí vôbec tuctovo a najdôležitejšie mi pripadalo, že keď sa na týchto slávnych a krásnych hercov pozriete zblízka, vidíte už, že svoje najlepšie dni majú za sebou a evidentnú únavu. Skvele to korešponduje s ich postavami a ich charaktermi. Každý dialóg je dôležitý, častokrát ponúka zaujímavé myšlienky, je nad čím rozmýšľať a Houston si potrpí aj na detaily. Napríklad si všimnite, že Roslyn sa s Gayom zoznámi prostredníctvom psa, čo sa ukáže neskôr vzhľadom na ich postoje k životu ako veľmi jemná symbolika. Záverečná pasáž je skutočne strhujúca a okrem napínavosti ponúka Houston aj krásne zábery prírody. Pokiaľ teda dokážete spustiť oči z Marilyn. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Útlu knižôčku Arthura Millera som si kúpil krátko po tom, ako som premiérovo videl film nakrútený podľa nej. Bol som primerane nadšený, pretože vo vtedajšej filmovej distribúcii takéto dielo pôsobilo ako zjavenie. Dnes po polstoročí už moje pôvodné nadšenie opadlo, ale pocit mimoriadneho filmu samozrejme ostal. Prispel k tomu nielen samotný, pomaly sa rozbiehajúci, ale výborne gradujúci príbeh, ale aj skvelá derniéra dvoch výnimočných postáv amerického filmu, množstvo skvelých dialógov, vynaliezavá kamera, hudba, ktorá sa netlačila do popredia a predovšetkým nezabudnuteľná záverečná polhodinka o love zvyškov divých mustangov a beznádejnej snahe obrátiť tok času. Mierne depresívny film o osudoch neprispôsobivých jedincov v meniacom sa svete ostane natrvalo v mojej pamäti, aj keď som bol nútený mu jednu hviezdičku ubrať. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ač mi připadá, že se mýtus krásy Marilyn zbytečně přehání, uznávám, že v tomto filmu byla k sežrání. Stárnoucí kovboj Clark Gable měl stále dost velké charisma. K nim ještě Montgomery Clift jako muž, který navzdory svému věku ještě nedospěl, a egoistický Eli Wallach. Nakonec finále, které udělá ochránce zvířat z nejednoho masožravce. Skvělé, téměř perfektní (90%). ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Velice smutný, ale krásný film, který byl posledním hned pro dvě velké herecké legendy. Film není milosrdný snad k žádné postavě. Monroe představuje hloupou, ikdyž citlivou naivku, mužské postavy se zase chovají jako zamilování blázni, kteří jsou kvůli dámě ochotni zradit všechny své názory. Jakkoli má konec působit pozitivně, rozhodně tomu tak není. Spíš z něho cítím dočasné štěstí svou ztracenců, kteří nemají žádnou budoucnost (a teď nechce stranou, že tohle platilo i pro herecké představitele hlavní dvojice). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jinak pojatý, ale přesto koukatelný western s Marilyn Monroe ve své poslední roli naivní blondýnky mezi třemi muži, kteří se živí odchytem divokých koní. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Marilyn mě velmi příjemně překvapila! Film je to nádherný, ale nejvíce mě zaujali Montgomery Clift a Eli Wallach. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Marylin v depresivním westernovém rozboru charakterů a doby, smyslově se odrážejícím v honu na mustangy... Marylin ve všech svých lascivních pózách... Marylin ve své poslední a prý nejlepší roli - ona ale nepotřebovala umět hrát, jí stačilo být jen krásná... a to splnila beze zbytku. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, vždycky jsem brečel u filmů, kde se něco ošklivého dělo zvířatům. Máma mě ale vždycky utěšovala a říkala mi, že se nemusím bát, že to je všechno jen jako, že se ve skutečnosti zvířatům ve filmech nijak neubližuje. Ještě že tak... 5/10 ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Trojice amerických hrdinů pěkně pospolu. A docela válí, byť je to víceméně naposled. Jedou po pláních USA sem tam a už ten starosvětsky střídmý černobílý obraz naznačuje, že se kritizuje i oslavuje součást něčeho, co už s dobou pomalu odchází. Symbolem takového loučení je především Clark Gable, který své poslední postavě s tradičními rysy ještě stačil propůjčit tu jeho pověstnou jiskru v oku. Jeho ironická postava je lakonická ve vyjádření emocí, ale Gable řekne vše nutné pouhými náznaky. Opakem je Montgomery Clift, jako obyvkle je tak nějak nepřítomen duchem. U Marilyn je tady krásně vidět, proč byla tak obdivovaná a zároveň vysmívaná, většinou dle osobních subjektiv hodnotícího. Je to tak stejně i s filmem, ten nebude vonět davové skupince, co ráda křičí anti-USA hesla. Ti budou zklamaní tím, že jde svým způsobem o jakési instruktážní video popisující myšlení Američanů. Zjednodušenou a romantizující verzi, ale takovou, která je filmařsky vytříbená. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 1.2.2016, v pôvodnom znení s titulkami+ČESKÁ (obnovená) TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČT 2 = 1.8.2016, réžia českého znenia (ČST Praha 1972) = MIROSLAV KRATOCHVÍL (2.8.2016) ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Svým velkorysým epickým záběrem a nečekaně hlubokými průniky do niter postav osvětlil Hustonův film i hloubku a závažnost - zdánlivě jednoznačného (a všeobecně zjednodušovaného nebo přinejmenším podceňovaného) - herectví Marilyn Monroe. Snad to byla písnička Psích vojáků, která mě k této univerzální ikoně v pradávnu ponejprv připoutala, ale i kdybych ji nikdy neslyšel, vycítil jsem v řadě Marilyných rolí za teatrálně (a vlastně i trochu stereotypně) rytmizovaným vyjevováním se ženy, která se tvoří, kohosi jiného, kdo chce tvořit svět, ale koho jeho dílo zavalilo. V Mustanzích nezbylo ze znaku (sexuálního idolu) nic než rámec, s nímž se ona jiná, pravá tvář stále porovnává; něco jej stále připomíná, ale hlavní pozornost k sobě poutá již cosi zcela jiného - průchozí hranice mezi Marilyn Monroe a Normou Jean. Venkovskou půdou otřásá zemětřesení duší a hrdinka, kterou Marilyin ztvárňuje, hledá sama rozechvělá, pevný bod, který by všemu dokázal dát řád. - Naturalistické ztvárnění lovu mustangů mi přirozeně vadilo, ale uznávám - nebylo samoúčelné a režisér asi neměl jinou alternativu, jíž by mohl toto běžné barbarství tzv. kovbojské etiky ve filmu zpřítomnit. Na druhou stranu ani sebevěrohodnější ztvárnění tohoto týrání většinovou společností nijak nepohne, jak je patrné z nejnovějších videí zachycujících „odchyty“ divokých koní, při nichž se pokrok projevil jen tím, že náhončí používají namísto dvouplošníků vrtulníky. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Von so svojím barbarstvom - k pred-renesančnému, klasickému Hollywoodu mám prevažne dosť vlažný vzťah. Do monentu, keď sa v ňom angažujú spisovatelia a dramatici, ich literárne predlohy, alebo scenáre. A Misfits sú esenciou tohoto úkazu. Film, v korom si užívate pomalé, miestami takmer stojaté tempo kvôli miere ponúknutej introspekcie. Millerov scenár preniká do postáv, Mettyho kamera zasa s rovnakou koncentráciou študuje prostredie, v ktorom sa pohybujú. Výsledkom je kombo pôsobivej archaickosti a nerezovej nadčasovosti - vizuálny genius loci prostredia a portrét postá s univerzálnou platnosťou. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Marilyn byla, při vší úctě, špatná hérečka... Tenhle film za něco stál až asi poslední půlhodinu, ta byla poměrně silná... Předtím to byl děs. ()

Reklama

Reklama