Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Skvely film. Zvlaste scena, ve ktere hlavni akteri snimku chytaji kone, stoji za to. Tak realisticky, dramaticky a hlavne bez pouziti jakekoliv digitalni techniky by ji dneska uz tezko natocil. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Čtyři lidé, kdy příběh každého z nich by vydal na samostatný film. Marilyn Monroe sice nepředvádí nějaké extra charakterní herectví, ale tu postavu krásné, útlocitné a zranitelné nešťastnice jí zkrátka musíte uvěřit. Ostatní tři muži pak díky ní odkrývají své slabiny, aby ke konci dospěli k názoru, že svět svět se sice změnil, ale oni zůstanou pořád stejní, ať se jim to líbí nebo ne. Jedinou možností je se vším seknout a padnout někomu do náruče nebo se se svěšeným ocasem vrátit zpátky domů, i když tam na člověka světlá budoucnost rozhodně nečeká. Překvapil mě především výkon Eliho Wallacha, který zde v roli nalomeného veterána ze druhé světové předvádí výborný výkon. Příběh okolo vzniku filmu pak melancholické atmosféře ještě přidává. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Hodnotím vysoko, ale tento film už si znovu nepustím, nebo alepoň pár jeho scén. Zničil mě, rozebral a rozbrečel. To není na škodu, ale já jsem na tom s povahou podobně jako Roslyn a nehledě na konec filmu, budu se z něj ještě dlouho vzpamatovávat, a tímto se klaním všem jeho tvůrcům. V podstatě je dobře, že v reálném životě není mužský a ženský prvek tak vyhraněný, jako je to znázorněno v tomto filmu, a žena může na světě najít i chlapa, který má pro ni trochu pochopení. Buďme zkrátka rádi za to, že nejsme všichni stejní a je opravdu možné najít si k sobě vhodný protějšek. Velmi sugestivní film, který vás donutí se zamyslet a myslím, že i většinu z vás dokáže dojmout. PS: Výstava Marilyn, která právě probíhá v Praze uvítá své návštěvníky právě scénou z Mustangů, tancem Roslyn na zahradě pod stromem. Film jsem ještě neznala, ale spojení toho tance a dojemné hudby mi pořád znělo v uších celou výstavu. V podstatě jsem se dostala do deprese hned zpočátku, ani jsem nechtěla. A teď si představte, jak pak asi působí celý film. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý film. Kdo má rád koně, pro toho to muselo být i bolestné u srdíčka. Film pojednává o kšeftování s koňmi, potažmo chytání divokých mustangů a jejich následném prodeji. Ale něco zajímavého k filmu: nejprotivnějším protagonistou filmu byla Marilyn MONROE. Chodila pozdě na natáčení, měla neustále špatnou náladu a migrény, což otravovalo již tehdy velmi nemocného Clarka GABLEA. (Koneckonců zemřel 2 měsíce po ukončení filmů na srdeční infarkt ) což velmi vyčítali M.M., že to bylo jejím neukázněným počínáním, že museli na ni ostatní herci čekat mnohdy ve 40.stupňových vedrech než se jí uráčilo přijet. No, kdoví, jestli by totéž nepotkalo Gablea, ikdyby Marilyn byla disciplinovaná. Sám měl vědět, zda tato náročná role v náročném přírodním prostředí jemu samotnému nezhorší zdravotní stav. Ale zahráli to všichni bezvadně. Jo, film stojí za zhlédnutí. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Hustonovo drama s westernovým nádechem líčí neveselé osudy hrdinů, které dávno předběhla doba. Smutný kult, kde krása MM září snad jako nikdy předtím. 9/10 ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

9/10 Dalsi westernova nostalgie, kde pri trose soudnosti jde i cesky preklad povazovat za docela povedeny. Verim, ze do faze jako se dostali vsichni z predstavitelu se s postupem casu propracuji vsichni... ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Podle mně nudné, zdlouhavé, divné. Nedokázal jsem film shlédnout na jeden pokus a skoro to vzdal. Druhá půle je sice trochu lepší, ale celkově: nezáživná vztahovka. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Stručně by se dalo říct: Tři muži a Marilyn Monroe. A když jsou těmi třemi chlapy Clark Gable, Montgomery Clift a Eli Wallach je o filmový zážitek postarané. Výborné drama se skvělými dialogy, které mají stále co říct i současnému divákovi. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný výkon Marilyn(takhle téměř dobře jsem ji nikdy hrát neviděl), a vždy statický neherec Gable ve svých posledních rolích. K tomu úžasný Wallach a dobrý příběh (kdy i jindy dost patetický Huston se docela držel).Výborný film. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Příběh o naprosto čisté, realitou nezkažené krásce, která soucítí se všemi a se vším a je uvrhnuta na chvíli do světa lidí, kteří se živí způsoby, kterými ona právem opovrhuje. Postava Monroe je jednou z nejpůsobivějších dobraček, co jsem kdy ve filmu viděl a když se k tomu připočítá její odzbrojující krása a půvab, působí bez přehánění jako bohyně. Ostatní herci za Marilyn ale nijak nezaostávají a všechno tu zkrátka funguje tak, jak má - výborně napsaný scénář s dialogy plnými zajímavých a originálních životních postřehů a Hustonova pevná režijní ruka. Jednoduše řečeno zatraceně silný film, kterým se Marilyn, a vlastně i Gable, důstojně rozloučili se svou hereckou a životní dráhou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser John Huston /Bila velryba, Poklad na Sierra Madre, Asfaltova Dzungle/ natocil slusnu spolocensku konzervacku s Clarkom Gable-om /Gone with the Wind, Run Silent, Run Deep/ v hlavnej roli. Norma Jean tu bola v poslednej roli, a je mi teda luto jednak jej krusne detstvo a jednak aj jej smrt - umrela prilis mlada. Film o opustenych ludskych dusiach, ktore mali nestastne vztahy dokaze zaujat nielen filmoveho diviaka - ba dokonca aj pozersky dementalny artovy picus ako som ja si tuna zakrochka od spokojnosti. Napriek fascinujucej kamere a obdivuhodnym hereckym vykonom sa film v dobe vzniku nestal hytom. Chyba sice vyrazna dejova linia, ale ako som spomenul, vdaka hercom ako Gable, Norma Jean a Montgomery Clift film dobre a rychlo ubieha a clovek sa co- to dozvie aj z dialogov. Jo a Clark Gable kratko po filme umrel, to len ako pikoska, Norma Jean az roku 1962. 80 % ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Mustangy. Posledný film Marilyn Monroe. Posledný film Clarka Gable, ktorý zomrel len niekoľko dní po skončení nakrúcania. Dva idoly v jednom filme, ich poslednom. A do tretice aj Montgomery Clift zomrel v relatívne krátkom čase len nejakých 5 rokov po filme a mal len 45 rokov. The Misfits alebo Mustangy som chcela vidieť už dlhšie, v týchto dňoch ma k tomu inšpirovala ponuka RETRO filmov vrámci Filmového festivalu Mannheim/Heidelberg. Celkovo by som film ohodnotila na niečo medzi 3 a 4*, ale celé je to tak nepredvídateľné, okrem toho na Marilyn sa dobre pozerá a tak musím ísť vyššie, nedá sa inak :). A inak, zaujímalo ma, prečo sa to v originále volá The Misfits, tak som si vygooglila toto (ak to náhodou tiež niekoho zaujíma🙂): “Nevada was full of misfits,” Miller would later recall, “people who did not fit anywhere. They knew it, they made fun of it, of their inability to function in the United States.” ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poutavý, lehký a trochu nostalgický stesk nad dobou, která už nenávratně patří minulosti a jíž se někteří snaží křečovitě držet stále dál. Romantika v chlapáckém světě svobody, nepoddajnosti a okázalého hrdinství. Dobrodružně romantický kovbojský život svobody, který opovrhuje normálním životem zaměstnanecké podřízenosti, je vlivem času již spíše jen krásnou vzpomínkou, než skutečností. A byť se několik jedinců snaží stále držet tohoto svobodomyslného způsobu života, tak jsou čím dál více konfrontováni s nemilosrdným pravým stavem věcí, jež znamená rozčarování. I když stále zůstává malý plamínek naděje ve šťastný stav budoucnosti, který je drží při životě. Postarší kovboj zlatých časů Gay Langland (dobrý Clark Gable) je hrdý na svůj životní styl nepodřízenosti. Je si vědom neúprosně postupujícího času, ale to mu nebrání v tom, aby prožíval všechny své chlapácké radosti života s nebývalou chutí. Proměna u něj proběhne až pod vlivem rozvíjejícího se vztahu s čerstvě rozvedenou bývalou tanečnicí nevalných podniků Roslyn Taber (šarmantní Marilyn Monroe), která vnese čerstvý svěží vítr okouzlení do stojaté vody neúprosně odcházejícího času. Svou bezprostředností a užíváním si života poblouzní nejednu mužskou hlavu, často siláckého založení, a zřejmě nepřekvapí, že se nakonec rozhodla pro přirozeného vůdce a autoritu tohoto zajímavého společenství. Z dalších rolí: neúnavný účastník kovbojských rodeí Perce Howland (Montgomery Clift), který si vlivem Roslyn uvědomuje již zašlou slávu starých dobrých časů, Roslynina přítelkyně Isabelle Steers (Thelma Ritter), podporující svojí kamarádku v novém životě, a úlisný Guido (dobrý Eli Wallach), muž silných slov a nepevného charakteru, který touží po Roslyn a je kvůli tomu ochoten obětovat a zradit všechno a všechny. Staré zlaté časy svobody a dobrodružství, těsné souznění s přírodou a neochota se slabošsky podřídit většinovému způsobu života. Je to opravdová pocta tomuto způsobu života, i když většinou ani neslouží svému prvotnímu účelu, což je patrné zejména při odchytu divokých mustangů. Neúprosný zub času ničí staré zavedené pořádky volného druhu života a nechává jen sladkou a bolestnou vzpomínku. Doba se stále mění, často bohužel ve svém romanticko-dobrodružném charakteru opravdového života plného životního umu. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Zomierajúce hviezdy zachraňujú mustangy... Neo- a anti-western s úchvatnou nostalgiou za starými dobrými časmi, ktorá sa tu miesi s tragikou prítomnosti (hodnou dramatika Arthura Millera). V kontexte okolností  je to naozaj pecka na plné. Okolnosti: Miller napísal scenár a ušil rolu osobne pre Marilyn v snahe zachrániť  ich manželstvo; ona na pľac večne meškala, bola neustále pod vplyvom a bola to pre ňu posledná filmová rola; Huston na pľaci pravidelne popíjal; Gable zomrel pár dní po nakrúcaní; o necelé dva roky po ňom ho tragicky nasledovala aj Marilyn a pre oboch tak šlo o ich labutie piesne. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pribeh nic moc, naivni blondyna, kterou chce ohnout kazdy kovboj, jedou na lov mustangu nekde v Nevade. Krome chytani divokych koni, film predevsim zaujme hereckym obsazenim, v cele s Marilyn Monroe. Ne, ze by to byla nejaka vyjimecna herecka, zajimava ale byla bezesporu. Z hercu se mi nejvice libil Eli Wallach. Jinak, sotva hledat v nejake postave kladneho hrdinu. Jeden z tech lepsich Hustonovych filmu (diky obsazeni), krome Pokladu na Sierra Madre me ale jeste nikdy moc nepresvedcil. ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Marilyn je uječená píča která by za ty kecy potřebovala dostat pořádně přes držku. Nejlepší asi Eli Wallach kterýho jsem málem ani nepoznal. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kdyby ten scénář nebyl manželův dárek. Takto po většinu filmu sledujeme, jak se tři muži točí okolo MM, svěřují se jí se svými bolístkami, cvrlikají, jak je úžasná, a chtějí být od ní spaseni. Na demystifikaci kovbojské romantiky dojde až v závěrečné třetině a John Huston v ní prokazuje své režisérské umění. Bohužel účelem filmu byla MM a nikoli kovbojská realita. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Není mnoho starých amerických filmů, které by mě tak rozhodily, jako tenhle. Když to tak znova přetřásám tam i zpět, uvědomuju si, jak mě měl režisér celou tu dobu krásně v hrsti, jak si mě připravoval na ten závěrečnej lov, na to velkolepé finále. Skvělé vykreslení postav, otázky, otázky, otázky. Parádní film, je o čem přemýšlet...100% ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Herecký obsazení skvělé, ale prostě film jako takovej mě něčím zaujal až na pláních kde chytali mustangy. Marilyn hraje blbku a tři kámoši se na sebe kvůli ní dívají celej film skrz prsty. To mi vadilo asi nejvíc. ()

Reklama

Reklama