Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (218)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Len by som chcela pripomenúť, čo písal v jednej zo svojich kníh nedávno zosnulý izraelský spisovateľ Amos Oz: "Takmer všetky konflikty na svete sa dajú charakterizovať ako súboj dobra a zla. Je jasné, kto sú tí dobrí a kto sú tí zlí. Súboj Izraelcov a Palestínčanov je však súbojom dobra a dobra, kde nebojujú tí správni chlapci s tými zlými chlapcami, ale kde bojujú správni so správnymi." Tak si vyberte. Ale to je vlastne nemožné. Taký Radek99 to vo svojom komentári vidí inak a presne jemu boli predošlé vety určené. Odhliadnuc od filozofickej roviny, film je pútavý, dynamický a jeho ozdobou sú herecké výkony. Prestrihávanie na tanečný súbor je efektné a režisér veľmi dobre vedel, čo robí. Za mňa veľmi dobre, pozriem si to pokojne aj viackrát. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Absolutně nezvládnuté finále. Už od první minuty film pěkně odsejpá a člověk se těší jak to vše dopadne (neznám příběh). Jenže to co nám je naservírováno ke konci, jsem opravdu nepobral. Akční scéna jak z céčkového filmu a do toho scény nějakého debilního tanečku a hudby, kdy jsem měl chuť rozflákat televizi kladivem. Deutsch dvojička si nakonec ani nevystřelí, Rosamund Pike vypadá jak na piku a nejlepší byl ten frajer, co chtěl pomstít svoji rodinu a nakonec jde proti vojákům a řve, že má granáty, který nakonec ani nedokáže hodit. Totální fiasko !! A to se mi ten film celkem líbil, ač jsem čekal absolutní nudu. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Moc jsem chtěl, aby se ČSFD pletla, ale neplete. Není to ani akční thriller o záchraně rukojmích, ani psychologické drama očima únosců, ani sonda do izraelsko-palestinského problému. Je to něco mezi, a není to moc zajímavé. Revolucionáři pořád říkají, že musí dělat revoluci, Izraelci pořád říkají že nemůžou vyjednávat, a to se mele furt dokola. A až konečně dojde na finále filmu, na které se těšíte poslední hodinu, prostříhají vám do toho nějaký conteporary dance a skoro nic nekukážou: Je to škoda, takovej to byl super námět. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, co se na tom všem nelíbilo, protože já viděl špičkově natočené, svižné, napínavé a emotivní drama, kdy člověk samozřejmě fandí těm rukojmím, ale zároveň tak trochu chápe teroristy. Prostřihy reálných záběrů tomu navíc dodaly punc opravdovosti, takže jediná výtka je to zkurvené divadlo. 90% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přestože je José Padilha zdatný řemeslník (obě Elitní jednotky) tato látka mu příliš nesedla nebo mu do ní někdo hodně kecal. Neskutečně utahaná a nezajímavá rekonstrukce skutečné události o únosu letadla, která nudí a občas se pokouší o zajímavé nápady, které filmu ještě více škodí (závěrečná akce s prostřihy na taneční vystoupení). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Film zapomíná na dva Boeingy 707, které následovaly transportní C-130. Jeden sloužil jako velín a druhý přistál a vyčkával v Nairobi. Byl plný zdravotnického vybavení a personálu, protože akce počítala se ztrátami. Druhý Boeing kroužil nad letištěm Entebbe a koordinoval samotnou akci. Po úspěšném osvobození rukojmích naváděl zbylé tři podpůrné letouny Hercules na přistání. Vojáci z těchto letounů byli vybaveni i těžkou technikou, se kterou odráželi dotírající ugandské vojáky a zabezpečili tak naložení rukojmích a následný bezpečný odlet. (Cocacolix)
  • Únos letadla vedle Wilfrieda Böseho a Brigitte Kuhlmanna realizovali členové Lidové fronty pro osvobození Palestiny Andul-Rahim Jaber a Jayel Naji al-Arjam. Brigitte se na palubu dostala s ekvádorským pasem. Böse byl identifikován až po skončení akce v Entebbe. (Robbi)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama