Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (221)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět tak nejúspěšnější protiteroristický zásah v dějinách je pro filmaře pořád vděčné téma. Nevím kolik zde hodnotících vidělo předchozí verze. Toto je totiž již čtvrté zpracování této události a i když nemůžu mluvit o nějakým průseru, tak tomu kdo se o tuto problematiku zajímá bych spíš doporučil starší verze Operace blesk a Operace Entebbe. Tohle je dost zkratkovité. Vzhledem k stopáži to mohla být strhující jízda, ale je tu zbytečně moc nepodstatných scén na úkor těch důležitých. Každopádně kvalitní filmařina to nepopírám a ty slabší 4* bych dal, ale hvězdu dolů sráží nezvládnuté a odfláknuté finále. No a prostříhávat finální přestřelku záběry na tanečnici která nezvládá své kreace a padá na hubu opravdu nebyl šťastný nápad.65% ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu pozoruhodná rekonstrukce nabízející i pár pohledů do zákulisí a snažící se do značné míry o nezaujatou interpretaci myšlenek a činů všech zúčastněných, na druhou stranu s ohledem na sílu tématu prekvapivě docela emočně sterilní odvyprávění, a to včetně podání finální akce zvláštně prostříhané se scénami z uměleckého ranku. 65 % ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Samotná operace geniálně postříhaná na Echad Mi Yodea je natočená výborně, Padilha ukazuje kde je jeho síla, ale prokousat se k ní přes hodinu a půl zbytečné a nevýrazné vaty, která ani neví co by chtěla říct, to není snadné. Vaty bezkrevně soustředěné na osobní příběhy únosců, zatímco širší politické souvislosti a i mnoho reálií ze samotné operace (včetně nasazení těžké techniky a zničení jedenácti Migů) je ignorováno. Nepochopitelné. Ale je to na Netflixu, takže když přeskočíte rovnou na to finále, tak se vlastně nic hrozného nestane. 6/10 ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamanej. Padilhu jsem si oblíbil díky Tropa de Elite, která měla atmosféru, dynamiku, ostrou akci a hodně vyhrocený pohled na to, co je morální. Tady chybí skoro všechno. Přitom ta událost a cela operace je skoro vším neuvěřitelně zajímavá a dalo se na ni fakt vyřádit. Místo toho jsem dostal děsně dlouhou nudu (s dobrou kamerou, to zase jako jo). Z filmu funguje dobře a dynamicky v podstatě jenom prvních deset a posledních cca 30 minut. V samotné akci je vidět, že Padilha tyhle věci točit umí (i když střihy s divadlem mj lezly na nervy), takže o to víc je to škoda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dvaja super herci, hlavne ten v mužskom podaní, nemohli nijako zachrániť takto fádne napísaný príbeh o únose lietadla. Niektoré príbehy sa píšu pomaly sami a predsa to režisér neprivedie do zdarného konca. Nezmyselné tanečné scény úplne kazia celý film a nechápem ich zmysel. Jedine, že to bol chabý pokus o oživenie tohto inak malátneho diela. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Cestující Dora Bloch (Trudy Weiss) měla mnohem krutější osud. Kvůli zdravotním potížím byla hospitalizována v nemocnici Mulago v Kampale, takže v době útoku v Entebbe vůbec nebyla. Po skončení akce vpadli do nemocnice vojáci, zabili strážného, který měl čtyřiasedmdesátiletou Doru hlídat a ženu odvlekli neznámo kam. Její tělo bylo nalezeno až za tři roky. Mladší syn Dory cestoval s ní a události přežil. (Robbi)
  • Film zapomíná na dva Boeingy 707, které následovaly transportní C-130. Jeden sloužil jako velín a druhý přistál a vyčkával v Nairobi. Byl plný zdravotnického vybavení a personálu, protože akce počítala se ztrátami. Druhý Boeing kroužil nad letištěm Entebbe a koordinoval samotnou akci. Po úspěšném osvobození rukojmích naváděl zbylé tři podpůrné letouny Hercules na přistání. Vojáci z těchto letounů byli vybaveni i těžkou technikou, se kterou odráželi dotírající ugandské vojáky a zabezpečili tak naložení rukojmích a následný bezpečný odlet. (Cocacolix)
  • Představení, které provází celý film, nese název „Echa Mi Odea“ a choreografii k němu vytvořil známý Izraelec Ohad Narahin. Pro film ho ztvárnil soubor The Batsheva Dance Company. (Robbi)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama