Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (218)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Snímek 7 Days in Entebbe se opírá o dramatické události roku 1976, což by logicky mělo vyústit v hutnou podívanou se svižným spádem. Bohužel, výsledek je všechno možné jen ne dobrý. 7 Days in Entebbe se totiž po většinu času věnuje přípravám na únos a poté "hloubavým" úvahám na téma smrti a nakládání s unesenými lidmi. Celý tento filmový "guláš" obsahuje pochybnou třešničku na dortu v podobě prostřihů na nějaký skupinový umělecký tanec. Upřímně, po většinu stopáže jsem nevěřícně kroutil hlavou nad tím, jak moc jde zkazit tak zajímavá a poutavá látka. „If your government does not cooperate, I will kill two children every twenty-four hours.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, jestli tvůrci věděli, co chtějí vlastně točit. Na jedné straně je tu věnován velký prostor izraelskému politickému zákulisí a jednání, které předcházelo záchranné operaci. To mě bavilo. Počínání špiček židovského státu působilo věrně a výbornému obsazení vévodil Eddie Marsan v roli Šimona Perese, byť mu typologicky vůbec neodpovídal. Na druhé straně tu je linka teroristů a ta mi přišla hodně nevyvážená. Cítil jsem tu snahu Boseho a spol. polidštit, ale s tím si Padilha nevěděl vůbec rady. Rosamunde Pike s Brühlem pak neměli pořádně co hrát, protože jejich postavy byly nedotažené ve všech směrech. Samostatnou kapitolou je pak osobní minilinka jednoho z izraelských vojáků, která byla naprosto zbytečná. Asi měla sloužit jako protiváha Brühlově linii, ale to se vůbec nepovedlo. Každopádně jestli jsem se na něco těšil, tak to byl samotný zásah a režisérovo jméno mě v tom jenom povzbudilo. Jenže tady narazila kosa na kámen. Prostřihy s židlovým tancem byly na pěst a zpomalené tempo, ve kterém se téměř celá akce odehrávala, ten zmar jen dokonalo. Neheledě na to, že to celé trvalo asi dvě minuty. Škoda. Celkově nemůžu říct, že by mě to nebavilo, ale očekával jsem tedy mnohem víc. 60% ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu pozoruhodná rekonstrukce nabízející i pár pohledů do zákulisí a snažící se do značné míry o nezaujatou interpretaci myšlenek a činů všech zúčastněných, na druhou stranu s ohledem na sílu tématu prekvapivě docela emočně sterilní odvyprávění, a to včetně podání finální akce zvláštně prostříhané se scénami z uměleckého ranku. 65 % ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Daniel Brühl a Rosamund Pike jako dva levičáčtí magoři, u kterých stačilo pár minut, abych jim přál bídnou smrt. Oč zajímavější byly postavy a dění v Tel Avivu. A pak tu byly ještě pošahané umělecké prostřihy na balet. Pejsek s kočičkou by z takového filmu asi měli radost, podle mne si prostě tvůrci neujasnili, co chtějí natočit za film. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Entebbe rozhodně není tak špatné, jak by napovídalo průměrné 5.5 hodnocení na IMDb. Řemeslně je zvládnuté dobře. Nicméně z herců/ postav dostávají nejvíce prostoru němečtí teroristé (Brühl, Pike), pak zbude trocha času na izraelské politiky a tím to skoro končí. Kromě inženýra z letadla nedostane žádný z unesených více prostoru, stejně tak se skoro nic nedozvíme o dalších únoscích nebo těch, kdo to celé plánovali. Takže těžko tam k někomu budovat sympatie. Vzhledem k tomu mi stopáž přišla delší, nebo mi naopak chybělo větší gradování postupně během filmu. Konec samotný je zvládnutý dobře a prostřihy na tanec zážitek umocňují. Když se ještě vrátím k izraelským politikům a rozhovorům Rabin - Peres, Peres se ve svých odhadech několikrát mýlil, přesto to zde není dále rozebíráno. 70 % ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Velení akce se u cesty zpátky obávalo leteckého útoku na bezbranná transportní letadla C-130 Hercules. Z tohoto důvodu část vojáků zneškodnila 11 ugandských letounů typu Mig-17 a Mig-21, které byly na letišti přítomné. Tímto krokem prakticky zničili veškeré bojové letouny, které Uganda měla. (Cocacolix)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. února 2018 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Pôvodné kódové označenie operácie bolo Blesk (alebo operácia Guľový blesk). Misia však bola spätne premenovaná na operáciu Jonatán, na uctenie pamiatky padlého veliteľa a trvala v skutočnosti od pristátia prvého izraelského lietadla do odletu posledného len 57 minút. (Raccoon.city)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama