Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (218)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S filmem jsem byl vcelku spokojen, i když... Příliš mě nezajímaly flashbacky ze života teroristů a klidně bych je vyměnil za další politická jednání v Izraeli. Potěšily mě herecké výkony Rosamunde Pike, Daniela Brühla a Eddieho Marsana, ale nepochopil jsem dějovou linii se Sarah a Zeevem, ta tady působila absolutně nepatřičně a vlastně vyústila totálně do ztracena. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak nízké hodnocení, Padilha to pojal zajímavě a originálně, vždyť filmy podle skutečných událostí nemusí být jen převyprávěné tupé střílečky. Ano, chybělo mi hlubší prokreslení postav hlavních aktérů, včetně rukojmích, kteří byli nakonec zabiti. Jinak jsem byl spokojen, včetně závěru a skvělou Echad Mi Yodea. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dvaja super herci, hlavne ten v mužskom podaní, nemohli nijako zachrániť takto fádne napísaný príbeh o únose lietadla. Niektoré príbehy sa píšu pomaly sami a predsa to režisér neprivedie do zdarného konca. Nezmyselné tanečné scény úplne kazia celý film a nechápem ich zmysel. Jedine, že to bol chabý pokus o oživenie tohto inak malátneho diela. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka to není, no na druhou stranu ani bezobsažný průšvih, světlé chvilky se najdou, z mé strany v podstatě jen lehké zklamání.. Silný námět inspirovaný skutečnou událostí o únosu letadla Air France v roce 1976, k tomu slušní herci, zejména Daniel a Rosamund to popotáhli, oba byli bezvadní, ovšem ten střih, moje nervy.. Ten, kdo tohle stříhal, zasloužil by klečet na struhadle, tím závěrem zničil můj celkový dojem.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

José Padilha se rozhodl natočit filmovou rekonstrukci historicky nejúspěšnějšího protiteroristického zásahu a vůbec není divu, v kontextu jeho debutu Tropa de Elite se tyhle dva filmy ideově jasně potkávají. Padilhův snímek nezobrazuje tyto události v dějinách filmu poprvé, ale zrovna v dnešní době jistě není na škodu připomenout si fenomén evropského levicového terorismu a jeho provázanost s palestinským hnutím odporu, náklonnost evropských levicových elit k Palestině a slepá nenávist k Izraeli je dlážděna těmito činy...velmi výstižná byla paralela mezi nacisty vyhladivšími 6 z 12 milionu Židů a jejich novodobými extremistickými nástupci. Tvůrci se pokouší vyprávět důležitou a složitou historickou událost v mantinelech thrilleru a celkem se daří, umělecká symbióza válčení a tance, taneční soubor vytvořil opravdu neobvyklý a silný rámec příběhu. Osobně mi sice chyběl Padilhův dvorní herec Wagner Moura, během Narcos jsem si na něj vypěstoval doslova závislost, ale i bez něj je casting celkem podařený, hodně se povedla postava Šimona Perese, v té době ministra obrany, bravurně ztvárněná Eddiem Marsanem... Příště bych jen prosil o ždibec méně tvůrčích empatií pro teroristy, jejich motivy jsou naprosto nepodstatné... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Akce byla tak troufalá, že únosci vůbec nepočítali s možností útoku Izraelců. (Cocacolix)
  • Již čtvrté filmové zpracování riskantní protiteroristické mise. (Zdroj: Febiofest)
  • Pôvodné kódové označenie operácie bolo Blesk (alebo operácia Guľový blesk). Misia však bola spätne premenovaná na operáciu Jonatán, na uctenie pamiatky padlého veliteľa a trvala v skutočnosti od pristátia prvého izraelského lietadla do odletu posledného len 57 minút. (Raccoon.city)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama