Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bohem zapomenuté osadě v nekonečných horách, až někde na konci světa, se odehrává krvavá tragédie. muži z osady při střetnutí s vlky přicházejí o své ženy a děti. mladá nevěsta Verona unikne smrti jen o vlásek. zachrání ji desetiletý chlapec Goran. Uprostřed tohoto zoufalství porodí Verona dítě, holčičku Veroniku, kterou osudově přislíbí za nevěstu malému Goranovi z vděčnosti za záchranu jejich životů. zatímco Goran dospívá a čeká na svatbu s Veronikou, přichází do osady zbloudilý cirkus plný žen. Spolu s nimi přichází do osady i naděje pro opuštěné muže na znovuzrození osady. S touto nadějí poznávají osadníci prokletí mnohem horší než byli vlci... nenávist a závist, vášně silnější než láska, které v lidech po staletí dřímou, mají po probuzení stejnou podobu, jakou znali jejich předkové.

Scény černého humoru se střídají s akcemi plnými zhoubných vášní, odvíjejících se z osudového příběhu jedné nenaplněné lásky. Příběh dvou hříšných milenců je podobenstvím o konci světa, jak ho předpověděla bible i Nostradamus. Svět najednou už není kulatým světem, ostré hrany jej proměnily v malou hranatou destičku s pevnými obrysy, která plave vesmírem. stačí překročit její okraj a následuje pád do prázdnoty, možná do ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (129)

honajz 

všechny recenze uživatele

Těžko mi hodnotit tento film, když jsem byl při natáčení, dělal rozhovory s Jakubiskem, Horváthovou, Luckou Vondráčkovou a a s Issovou u ní doma na zahradě opékal špekáčky... Jak jsem psal kdysi dávno v nějaké recenzi pro již smazaný server (FilmPub, původní Tiscali, možná DiViDi, už nevím), tento film je příkladem toho, když tvůrce dostane neomezené množství finančních zdrojů a přestane se kontrolovat a sebeovládat, takže do filmu dá všechno, co ho napadne. A takový film je přeplácaný, plný zbytečností. Zlatá cenzura a minimum peněz, fakt. Tvůrci tehdy museli jít na dřeň sdělení, osekat zbytečnosti, a najednou ty filmy dokonale fungovaly. Zde netuším, co je hlavní výpovědí, protože pan Jakubisko, jak si jeho tvorby vážím, se zde "vylil z břehů" a filmu chybí hlavní koryto, jednotné směřování a tah na branku. Jde jen o rozbředlou fantaskní feérii, která sama o sobě má své zajímavé momenty, ale jako celek tragicky selhává. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Jasná správa."     Táto šialená fraška s neskutočným panoptikom postáv je zrejme tým najhorším, čo som od Jakubiska videl (konkurovať jej v tomto môže jedine Dovidenia v pekle, priatelia (1970)). Priam prekypuje trápnosťou a zvrhlosťou (trpaslík s obryňou), z toho trápneho šaškovania som mal často pocit, že sledujem film od Trošku. A nielen to - je tu v koncentrovanej podobe hádam všetko, čo sa mi protiví (len tak skusmo: cirkus, hazard, chľast, svätuškárstvo, poverčivosť a ľudská tuposť všeobecne). Vyslovene mi vadili niektoré toporné herecké výkony, najmä čo sa týka rečového prejavu (veď niekedy to znie ako poľský dabing!). Mimochodom, tá čeština mi k Jakubiskovi vôbec nepasuje, najmä keď ide evidentne o slovenské reálie. Ani ten astronomický rozpočet sa na filme akosi neprejavil, napr. akčné scény pôsobia vyslovene komicky (to tie helikoptéry zhltli toľko peňazí?). Sledovanie filmu je znesiteľné len vtedy, keď film zvážnie a trochu sa znormalizuje, čo sa deje v jeho 2. polovici a hlavne závere, ktorý vylepšuje celkový dojem. Film, ktorý vybočoval z radu, je dnes už zaujímavý jedine tým, že kedysi vybočoval z radu. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

2* tohle poetické podobenství od "legendárního" Jakubiska mě teda nebavilo. Je tam cítit snaha natočit něco netradičního a okázalého, ale bohužel tolik patosu bylo pro mě příliš. Ani s hereckými výkony jsem nebyl spokojený a někteří známí herci mi tam seděli jako pěst na oko. Úplně to neshazuji, protože výprava byla slušivá, ale tomuhle tématickému mišmaši se budu obloukem vyhýbat, stejně jako jeho režisérovi - aspoň zatím. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jakubiskovi se poradilo vytvorit neco co v nasem filmu nema obdoby.Jeho mimoradny,neobycejny, neobvylky,pozoruhodny, vynikajici,nezvykly,kromobycejny,vysoce nadprumerny,tajemne zvlastni pribeh nas zavede do horske vesnice - osady kde ziji orthodoxni krestane. Ziji tam takovym zpusobem ,az by si divak myslel ze dej filmu je z 17 ci 18 stoleti, to vsak pouze do te doby nez se tam objevi kufr plny papirovych penez(tipnul bych si na dolary),motorky, vrtulniky a polaroid. Kazda postava ma svou vlastni jedinecnou povahu,znak. Vsichni dohromady tvori skupinu,jiz se asi doopravdy musely prihodit vsechny pribehy vypravene autorem.Kdyz by to bylo jinak, bylo by to totiz k neuvereni... Absolutne famozni byl vyber mista kde se tocilo, prace fotografa ci bezchybny vykon Vladimira Javorskeho. Naopak do role Michala bych pri vsi ucte k Mateji Hadkovi zvolil jineho herce. Kazdopadne: "Zapomenme ze jsme tady zili!" ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toľko utrpenia dostať do filmu dokáže asi len Jakubisko. A samozrejme, ako v iných jeho filmoch, nesmú chýbať cirkusanti a v lete padajúci sneh. Film zahŕňa široké časové obdobie v jednej nepomenovanej osade sužovanej zemetraseniami, kde nie je núdza o ďalšie bizarné udalosti. Teda čistý Jakubiskov rukopis, čo sa dá pochopiť, keďže má pod palcom námet, scenár aj réžiu. Príbeh lásky a nelásky sa rozohráva už od narodenia, kedy je osud dievčatka jasne vymedzený sľubom daným pri záchrane života. Nasleduje sága niekoľkých generácií plná zvratov, tragédií a zakázanej lásky. Vo filme sa objavuje snáď všetko, čo autora napadlo: sex, drogy, hazard, akcia, krimi, živly, plukovník, opica, Nostradamus a asi to bolo až príliš na dve a pol hodiny filmu. Dobrý komenár: TeachMe ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • První film, který produkovala společnost JAKUBISKO FILM. (Halloween9)
  • Pri jednej scéne počas zemetrasenia, keď mala v statku spadnúť hrada, nedopatrením nastal elektrický skrat a vznikol požiar, a tak je horiaci statok skutočný. Bol to však poriadne drahý oheň, nakoľko zhorela aj nejaká technika. Počas tohto incidentu sa nikto nezranil. (Raccoon.city)
  • S filmem se natáčel i šesti dílný hodinový stejnojmený seriál. (Halloween9)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama