Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Opět příběh o jednom z řady hrdinů. Liam Neeson ztvárnil Michaela Collinse naprosto přesvědčivě. Podle mě je Liam rozený řečník, věřila jsem mu každé slovo. Samozřejmě film drží skvělé herecké obsazení v čele s Liamem, Aidanem a samozřejmě Alanem Rickmanem a aby obsazení nebylo jen drsného mužského rázu, tak režisér zvolil skvělou Julii Roberts. Musím říct, že Neil Jodan je genius, dokázal napsat a natočit tak skvělý film. Nádherná hudba, akorát dialogů by mohlo být méně, jinak nemám k filmu absolutně nic. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Těžko natáčet objektivní film o irském boji za nezávislost na britské koruně, když je člověk Ir, že jo. Takže Irové jsou tu vymalovaní o něco líp a Angláni, zvlášť black and tans, o něco hůř, než by odpovídalo realitě. Jinak je ten film povedený, s výborným obsazením a historickými kulisami. Jako celek se mi to docela líbilo, ale od Neila Jordana budu mít jako top asi jeho další kousky. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Collinsův životopis je historicky přesný a poměrně objektivní, i přes poměrně nataženou stopáž ale rozhodně nenudí. Jordanovi se podařilo hezky vyvážit akční scény se soukromými dramaty jednotlivých postav, poutavý je především ústřední konflikt mezi Collinsem (Neeson) a de Valerou (vynikající Rickman). Povinná četba pro každého, kdo se zajímá o dějiny Velké Británie a Irska. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Krvavá neděle. A taky pondělí, úterý, středa a zbylé dny v týdnu.. Spirála násilí stojící za přerodem smaragdového ostrova je Jordanem podána ve stejném duchu jako způsoby hlavního hrdiny, tzn. chaos a energičnost (všimněte si, jak je Neeson prakticky v každé scéně v pohybu), ale přitom se snaží vyjít vstříc i divákům, co o boji za irskou nezávislost nemají ani ahnung. Rozhodování mezi třemi a čtyřmi hvězdami nakonec usnadnily spolehlivá jména i v drobných rolích, jímavý hudební doprovod (Goldenthal, irské lidové písně) a Mengesova kamera v nočních scénách. Dilema měl i „Big Fella“ Collins, když přemítal, jestli poslat další lidi zabíjet, ale pak si asi vždycky vzpomněl na třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona a jeho: „Strom svobody musí být čas od času osvěžen krví vlastenců a tyranů..“ ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Doteraz som o Michaelovi Collinsovi nevedela takmer nič, nanajvýš len to, že bol súčasťou histórie vzniku slobodného Írska. Vďaka tomuto filmu som sa o ňom a jeho boji dozvedela podstatne viac a okrem holých historických faktov oceňujem aj pekne spracovanú osobnú rovinu jeho príbehu. Na jednej strane tvrdý bojovník a na druhej strane vnímavý vodca a človek. Film síce nie je typickým štýlom Neila Jordana, napriek tomu však nesklamal... práve naopak! ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • V skutočnosti Joe O'Reilly (Ian Hart) nebol s Michaelom Collinsom (Liam Neeson) v Béal na Bláth v osudný deň 22. augusta 1922, ako je znázornené vo filme. (Arsenal83)
  • Neil Jordan vo svojom filmovom denníku spomína, že Kevin Costner sa tiež zaujímal o vytvorenie filmu o Collinsovi a predbežne dokonca navštívil Béal na Bláth a okolité oblasti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama