Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Poctivá práce, na mnoha frontách. Rodinná linie jde Ondříčkovi od ruky, protože ho drží slušní herci a sociální drama se vejde do stísněného havířského bytu (Oskar Hes!). Samotné doly pak tepou temným životem, v němž vládně čerň a minimum světla. Dvořákova kamera skvěle koresponduje s barvami a náladou, která dává tušit, kam se vše zákonitě musí ubírat. Tragédie, která za sebou zanechá 108 životů, přichází pozvolna a působí až nepatřičně, jakoby z jiného světa. Ondříček šponuje tenzi tím, že drží otěže tempa pevně utažené. Škoda, že je popouští jenom tehdy, když zatouží po melodramatické vsuvce, kdy je potřeba pronést poslední slova, nebo zpomaleně padnout. Na úkor upozaděných manželek, čekajících u brány dolu, bych očekával více střídmosti v kýči a důslednější postoj k chytřejšímu diváku. Ale i tak je to oddřená paráda, vzdávající hold i držící tichou pietu. Produkční proces nebyl žádný med. A že o tom od své (tehdy už těhotné) ženy vím dost. 4 a ½. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud se snažíte představit život havířovských horníků prakticky na ploše několika dnů, zákonitě tím vznikne něco na úrovni mýdlové opery. O tomto důlním neštěstí jsem nic nevěděl, a díky tedy za osvětu a její velmi dobré ztvárnění. Zato život ústřední filmové rodiny byl zvládnut o úroveň hůře, takže nakonec jdu s hodnocením o hvězdičku níže, jinak by to bylo spíš na tři a půl. (Beata Hlavenková napoprvé při filmové hudbě velmi pěkně, příjemné osvěžení domácích hudebních standardů.) ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„V NAŠEM DOLE DUKLA DOŠLO K TRAGEDII“… /// Téměř dokonalej scénář plnej špinavejch chlapů, zvuků sbíječky a haviřskyho dialektu. Kurva… tohle navíc psal sám život! Ty rodinný etudy tomu sedí jak hrnec na prdel. Když pak začne trága, je to fakt dramatickej majštryk. Jednak haviřske paničky… ale hlavně ti dole. Kdy by to byl řekl, že (MOŽNÁ) nejlepším letošním českým filmem bude televizní drama. I když… Ondříček (i Podzimek) prostě umí! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Nevím, jak se běžela nejdelší havířská stovka. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Film svou kvalitou velmi kolísá. Některé herecké výkony jsou perfektní, některé se potápí pod hlubokým průměrem. Některé proměny charakterů jsou naprosto precizní a uvěřitelné, některé dramatické oblouky jsou naopak silné WTF?!. Některé příběhové sekvence jsou špičkové a velmi silné, některé jsou pak hluché a nic nevypovídající. Naštěstí těch dobrých věcí je o něco více. Může už za to především přesah, který nový Ondříček divákům dává. Hlavně že práce stále žije. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě na tom, jak i za těžkého socialismu jde lidem o to nahrabat si co nejvíc peněz. U ředitele je to klasická minimalizace nákladů a maximalizace zisku i za cenu ohrožení bezpečnosti práce. Horník zase celkem logicky operuje s tím, že takhle dobře placenou práci by iv regionu jinak nesehnal, ačkoliv daň za to je obrovská. Skvěle natočeno i zahráno. Jelikož žiju ve středních čechách, tak autentičnost přízvuku úplně neposoudím. Občas jsem byla ráda, že vůbec stíhám. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Z původního dolu Dukla zbyly dnes už jen poslední dvě budovy (ta zachovalá byla v postprodukci přenesena ve 3D do natočeného materiálu), proto tvůrci film natáčeli v dole nedaleko Rakovníka. Zavítali také do dolů v Karviné, Ostravě, Frýdku-Místku či Dolu Julius Fučík v Orlové. Natáčelo se v exteriérech měst Havířov a Příbram. (SimpanzJi)
  • V 17. minutě druhého dílu si lze v pozadí všimnout přijíždějícího automobilu z jedné z bočních uliček na havířovskou Hlavní třídu. Jedná se o Renault Clio modelového ročníku 2017. (bejkovec)

Reklama

Reklama