Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

mitrax 

všechny recenze uživatele

uff...vobec ma to nebavilo a to som sa tak tesil na tento film :( Aj hodnotenie tu na csfd mi dodavalo velku nadej, ze konecne natocili film o Armstrongovi, ktory bude zato stat. Vobec sa tak nekonalo. Velke ponaucenie pre mna do buducnosti aby som si nedaval ziadne velke nadeje dopredu, hoci by tu film dostal rovnych 100% Cele to zabila hlavne priserne dlha stopaz kde sa nic nedialo. Keby sa film skratil o celu hodinu tak film by paradoxne bol ovela lepsi. Dramaticke sceny na ktorych ked uz tak velmi chceli dolovat u divakov emocie, ako havarie ci uhorenie posadky Apolla 1, boli vyobrazene len symbolicky alebo vobec. Film Apollo 13 je ovela lepsi a to je z roku 1995. Roztrasena kamera sice dodavala filmu autentickost ale divakovi kazila filmovy zazitok. Ide to spravit aj inak. Pristatie na Mesiaci bolo na vybornu a za to jedine dostava tento film hviezdu a nie odpad. ()

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Krásná pocta člověku, jehož jméno patří mezi ty, které budou lidé znát i za stovky let, kdy na všechny ostatní jeho a naše současníky už dávno zapomenou. Hlavním pocitem po jeho skončení je u mě ale smutek - kam se poděla naše touha posunovat hranice a ochota podstupovat pro to oběti? Vím, že to zní jako svého druhu klišé, ale tenhle film nastavuje zrcadlo naší současnosti. Proč jsme se přestali dívat nahoru? Filmy jako je tenhle mají moc probudit tu touhu v nových generacích, proto volám: jen houšť a větší kapky! ()

tompolicky 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z největších sobců historie...až se mě děti někdy zeptají co je sobectví, pustím jim tento snímek... Nechápu, jak se o Armstrongovi může mluvit jako o hrdinovi, když si udělá tři děti a pak se vydá na sebevražednou misi... Z hlavního hrdiny čiší arogance, která je v pořádku, protože takový musel "originál" být, arogantní, sebestředný, egoistický. Místy se chová doslova jako robot, chladně, bez emocí, nelogicky.... Po shlédnutí filmu jsem měl akorát tak chuť dát mu přes hubu, aby se probral :-D díky Bohu, že události se již staly a že vše dobře dopadlo. Oproti životopisu Bohemian Rhapsody, kdy jsem chudáka Freddiho na konci litoval, bych tohoto nakopal někam. Člověk, který opustí rodinu a malé děti, vydá se na misi o níž je sám přesvědčený, že je sebevražedná, jen proto aby sebral kus kamene z vesmíru u mě není hrdina...Díky tvůrcům, že jsem si konečně mohl udělat obrázek o tom jací "hrdinové" to tenkráte byli.... ()

patient333 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalé, príbeh pekne podaný, no mám pocit akéhosi odosobnenie alebo chladu. Rozumiem tým dlhším scénam, no namiesto emócií to pôsobilo dosť chladne. Každopádne povinná "podívaná" pre všetkých science ľudí a najmä opačnú stranu - konšpirátorov. Nebolo to tak, že sadneš do rakety a bum si tam, ale niekoľko rokov progresu, ktorý je v tomto filme krásne podchytený. ()

Tunator 

všechny recenze uživatele

Uměle natahovaný film. Hercům stačí celou dobu zmražené obličeje. A ve výsledku člověk zjistí, že byl Neil tak trochu asociál. Nicméně náhled do zákulisí dobrý. Zpracováno pěkně. Celkově "overrated". Podruhé se na to nikdo nepodívá. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Ale jo, 4 si to asi zaslouží. Hlavně za NASA scény. Zejména stísněnost u projektu Gemini byla moc hezky natočená. Ale záležitosti z osobního života astronautů mne tolik netáhly. Zbytečně dlouhé. ()

horcrux7 

všechny recenze uživatele

Hviezdička za herecký výkon Claire Foy, druhá za autetenticitu rokov šesťdesiatich, tretia za scenár, štvrtá za hudbu, mínus hviezdička za stopáž filmu. ()

pornohavo 

všechny recenze uživatele

Mám rád sci-fi a filmy z vesmíru, navyše tematika Apollo 11 ma chytila za srdce. Vo filme je navyše aj ľudský rozmer a nijak to nepreháňaju s proamerickou propagandou. Teším sa, opäť skvelý film, aj keď ta stopáž mu trochu berie tempo a dych. 80% ()

Matrix44 

všechny recenze uživatele

Americká propaganda asi najväčšieho podvodu v histórii ľudstva. Áno bolo to lepšie natočené ako pôvodná verzia Stanleyho Kubrika z 1969, ale ako Sci-Fi to bolo slabé a nezaujímavé. Aspoň v prvej časti ukázali ako im nič nefungovalo a ako zaostávali vo vesmírnom programe. Realita je taká, že vo vesmírnom programe zaostávali tak 5-10 rokov za Ruskom, a na pristátie na mesiaci tak 15-20 rokov. Takže to bolo jednoduchšie natočiť. ()

Prepperka 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně doporučuju ke zkouknutí. Je zajímavý nahlídnout pod pokličku letů do vesmíru i pod pokličku samotného Neila. Natočeno neokoukaným dokumentárním způsobem, celou dobu jsem měla pocit jako bych u toho všeho dění byla přímo (ne zkrze objektiv kamery). Chválím výběr herců, jejich postavy jsem jim věřila. Jen to celý není klasický mainstream, takže chápu diváky trochu rozházené hodnocení. Proto je ale nutný se na film podívat osobně, abyste věděli kam ha zařadíte Vy. :) ()

Brigitte 

všechny recenze uživatele

Škoda, opravdu promarněná příležitost. Pocit při sledování filmu? Otrávenost. Zbytečně zdlouhavé a nudné scény o ničem. Bohužel mám pocit, že tohle nebyl film o přistání na Měsíci. Obrovské zklamání. ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Som velky fanusik filmov tejto tematiky. Skvele herecke obsadenie, zaujimavy hudobny doprovod, dobovu atmosferu. Pomale obcas nelutostne bolestne, ale aj o tom to bolo. Gradacia napatia vyborna, fakt som sa do toho nejako zahlbil, a az sa bal ci pristanu... :D... Aj ked mi trvalo kym som sa do toho dostal, stalo to zato... 90% ()

marieblahova 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se opravdu těšila. Bohužel pro mě to bylo zklamáním a naprostá ztráta času. Film je naprosto bez akce, bez emocí, bez atmosféry. Celý film se řeší pouze vztahy a rodinné drama. Od filmu s tématikou přistání na měsíci jsem čekala nějakou akci, zapojení více do programu Apollo. Když se sakra jedná o film o přistání na měsíci, tak čekám akci, mrazící záběry na odpalovací raketu, záběry z vesmíru. Místo toho dostávám detailní záběry na tlačítka v modulu a záběry "zpátky do minulosti". Když to srovnám s Apollem 13, kde naprosto exceloval Tom Hanks... Kdo od filmu čeká dlouhé táhlé záběry na herce kde na sebe jen tupě zírají a nic se nedělají, tak se film bude asi líbit. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama