Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Recenze (229)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zatímco starší severská dramata si většinou dokážu hodně vychutnat, u jejich současné tvorby často bojuji s podáním a pocitovým míjením, včetně těchto žánrových filmů ponášející se formou na artové drama, jak tomu bylo u Ať vejde ten pravý a zde v Thelmě především v první polovině. Hodně pomalé tempo se přede mnou mísilo se studeným chladem a než se něco zajímavého událo i než jsem se konečně začal dostávat se zájmem do nitra Thelmy nebo jejich rodičů, musel jsem se prodívat řadou scén, kdy mě film nechával nezaujatě chladným. Úvodní scéna mě připravila na cosi mimořádného, ale zbytek první poloviny s výjimkou uhrančivé scény na podivném divadelním představení (s prvním drobným horrorovým prvkem) se přede mnou líně táhla zdlouhavá, jakoby tuctová lesbická romance pro teenagery. Celkem je mi to líto, že jsem dlouho nedokázal mít z Thelmy silnější prožitek, protože druhá, silně mysteriózní polovina mě naopak často začala dostávat intenzivními událostmi, odhalováním nečekaných schopností, halocinogénními prožitky střídajícími se s ozvěnou traumatu či velmi silnými rodinnými scénami. Scén z exteriérů zde není moc, ale těch několik málo v přírodě dokázalo velmi pozvolna gradující atmosféru ještě více zintezivnit... a ač coby horror je Thelma opravdu netradiční a v zobrazování děsivého díky zvolené stylizaci značně umírněná, třeba přesun dítěte z vody do jiné vody dokázal na mě vzhledem k pointě působit mrazivě, s pocitem čehosi odporně nepříjemného. Něco do sebe ten film rozhodně měl, byť mi u něj překážel výraznější důraz na formu oproti obsahu. [60%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k ohlasům jsem popravdě čekal mnohem více. Atmosféra je v mnoha ohledech výborná. Herecky film také funguje, ale celou dobu jsem měl pocit, že se tam vůbec nic neděje. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výtvarně výtečný film. Pohledná dvacetiletá studentka katolička postižená schizofrenií je poprvé mimo dosah rodičů. Dívčí sexualita se probouzí. Vytváří mezirasové kamarádství s kamarádkou ateistkou. Artově mírně ujeté. Děj mnohdy nečekaný, ale kvůli vypadáajícímu rytmu nás nevtáhne. "Táta bydlí v Norsku, má spoustu dětí". "A jsi na něho naštvaná?". "Vůbec si nejsem jista, jestli má své děti vůbec rád, čím jsem starší, tím se ho snažím víc vytěsnit ze svého života." Režisér má zálibu v temných tónech. Harboe v titulní roli má obličej, který promlouvá beze slov. Velmi sdělný a vnitřně prozářený. Film je působivý, ovšem historka nepravděpodobná. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Myšlienky, čo sa dokážu zhmotniť, sú samé o sebe nebezpečné, pokiaľ dotyčný myslí na nepekné veci ! Ak by som ja mal takúto schopnosť, vlastnosť, či DAR, tak to by som teda narobil poriadky ! Postihnutého by som normálne omráčil, a ten by vôbec ľutoval toho okamihu, keď uzrel svetlo sveta. Thelma, vysokoškolská študentka, kdesi v Nórsku, by bola oproti mne, ešte iba obyčajný, neškodný začiatočník, síce uznávam, že má toho na „Rováši” pomerne dosť, moc pekne sa nezachovala voči svojmu mladšiemu bratovi, ktorý skončil pod ľadom, a ani rodičia si o nej nemyslia nič dobrého, rysuje sa jej vzťah so spolužiačkou, a tak má to veľa, čo potrebuje riešiť, vyriešiť. Je lesbický orientovaná, zamilovala sa do Anji, ktorá city opätovala... V tomto severskom snímku je vskutku hutná atmosféra, ktorá ku koncu stráca svoj význam, pretože, čo sa vybudovalo v úvode, v strede, sa postupne vytráca, a tak pre mňa osobne, sa FILM stáva absolútne zbytočným, ledva, sotva na jedno pozretie, s pozoruhodným výkonom hlavnej predstaviteľky Eili Harboe, a myslieť si, že tu mám novú, legendárnu CARRIE, je extrémne naivné, aj keď obe ovládali telekinézu, sú veľmi iné, rozdielne ! V žiadnom prípade sa nejedná o akýsi mimoriadny film, ako to tu mnohí definujú ! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nevím. Tři za atmosféru, hlavní představitelku a zajímavý námět, nicméně poměrně záhy se mi začaly všechny ty paranormální psychohrátky docela zajídat. Severskou kinematografii můžu, ale tento snímek přijímám vlažně. Viděno v kině v rámci Festivalu evropského filmu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Desivé, seversky chladné, prenikanie do duše mladej ženy uväznenej v ortodoxnom náboženstve a rodinného prekliatia. Poctivo vystavaný príbeh, možno až príliš pomalý, s dôrazom na myšlienkové hodnoty. Všetko s dokonalou obrazovou vycibrenosťou a parádnou hudbou. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové guilty pleasure. Thelma je tím druhem živelného ženského thrilleru, na který je hrozně zábavné se koukat a o kterém je lepší příliš nepřemýšlet. Všechny ty významové roviny by totiž mohly přestat dávat smysl. Nicméně Eili Harboe perfektně ztělesňuje provinilou hříšnost hlavní postavy a celý film tak příjemně graduje až do zábavného konce. V rámci severské kinematografie je tak Thelma až překvapivě popcornová záležitost. 7/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tohle byl fakt divný film o divných lidech a obávám se, že i tvůrci disponovali nějakými těmi zvláštními schopnostmi, protože mě dokázali přesvědčit, abych se u snímku bavil, přestože jsem byl místy přesvědčen o tom, že se děj poněkud táhne. Jenže teď si tím vlastně nejsem až tak jistý. Vím ale jistě, že jsem si užil zvláštní temnou atmosféru v kombinaci se svérázným střihem a nemohl jsem si dovolit vypnout myšlení, což je u mnohých jiných počinů bezproblémová záležitost. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Brilantní mix nadpřirozena s dramatem obsahující kapku severské ponurosti a podávaný s vybroušeným soundtrackem. Thelma v sobě tyto atributy kombinuje s jakousi naléhavou kadencí, což dokonale kontrastuje s jemným psychologickým nádechem společně s chytře rozvedenou příběhovou linií. Rovněž zde musím ocenit režiséra Joachima Triera za příkladnou práci s lidskými charaktery a rozkrývaní nejniternějších lidských pudů. Již dlouho jsem neviděl nic tak procítěného a zároveň tak odtažitého, tak do hloubky jdoucího, a přitom s lehkostí klouzajícího po nevyzpytatelném povrchu našeho vnímání. Bez debat jeden z nejlepších filmů roku 2017. Skvělá práce! „There's something with you, Thelma.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Atmosféra dobrá, herečka v hlavní roli výtečná a technická stránka věci také moc chyb neměla. Jenže mě to přišlo celé takové banální a místy hodně nudné. V holce se probouzí sexualita a protože je vychovaná v křesťanském duchu, je pro ní fakt, že něco cítí k jiné ženě, docela problém. A protože má tak trochu nadpřirozené schopnosti, začne dělat bezděčeně menší paseku. A to je vlastně všechno. Jsou tu scény, které sice mají něco do sebe a třeba hned ta úvodní hodně navnadila. Jenže to jsou takové ojedinělé výkřiky do tmy, které se přetaví do zajímavějšího celku až v nějakých posledních dvaceti minutách. Čekal jsem teda mnohem víc. 55% ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film o samotě, která je pro mně naprosto pochopitelná a věcmi mezi nebem a zemí, které perfektně dokreslují seversko-mysteriózní atmosféru. Nemusím témata okolo křesťanství a věřících, ale tomuhle filmu to vyloženě sluší, tedy Thelmě to sluší, když začne hřešit a pak se snaží, aby jí Bůh odpustil. Film si získal mé srdce nejen láskou mezi dvěma ženami, ale i brilantně vyobrazenou hlubokou bolestí a osamělost a v poslední řadě i skvělou skladatelskou prací od Ola Flottum. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa myšlienkovo, filmársky a charakterovo lahodné. Postupné vrstvenie základnej témy, obalenej v typickom duchu severských filmov. Hutná atmosféra a uhrančivá, melancholická hudba a prvotriedne vedené postavy postupne odhaľujúce typický zrod hrdinky. Pričom to vôbec nie je o superhrdinoch, ani o lesbičkách, ani o kresťanských sektách, ani o zúfalstve a samote. Je to skrátka o príjatí toho kto v skutočnosti sme. A Joachim Trier to robí pomocou výborných režíjnych nápadov a niekoľkých zaužívaných konvencií. Prispôsobuje si ich a vytvára podľa môjho názoru originálny, nenásilný a zaujímavý film. Podobné emócie som mal pri Lanthimosovom Lobsterovi. Pre mňa bez chyby. A Kaya Wilkins je dychberúco krásna. ()

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Severské filmy zažívají poslední léta takový boom (málokdo má v českých kinech tři festivaly do roka), že i základní set-up či schéma se už blíží komerčnímu hollywoodskému filmu. Nejvíc film vytáhlo posledních 15 minut, ovšem ne, ono obrácení, ale otec na člunu a vykašlaný pták. Kdyby to takto začalo a neslo se to v podobném duchu celý film... ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Nevím, celé mi to přišlo takové nemastné neslané. Já se u toho celkem nudil. Pár momentů zajímavých, ale jako celek nic moc. 30% :( ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEŽIŠOVO H*VNO?" ,,NIE." ,,JEŽIŠOVA P*ČA?" __ To, že sú v súčasnosti príbehy dospievajúcich outsideriek ,,in" ešte neznamená, že všetky sa premenia na zlato. Po prvotnom veľkom navnadení skončila pre mňa ,,Thelma" niekde na polceste. Zo začiatku vo mne prevládala spokojnosť a vôbec som si nedával niektoré scény do asociácií s veľkými míľnikmi kinematografie (Vtáci?), iba som si užíval priateľstva dvoch zvláštnych dievčat a so zvedavosťou som sledoval, ako sa bude ďalej vyvíjať príbeh prezentujúci sa len v rôznych náznakoch a metaforách, napriek archetypom neponúkajúcim vždy jednoznačnú interpretáciu. Postupom času sa síce dá tým symbolom rozumieť, čakal som však ich nejaké hlbšie, jednoznačnejšie vysvetlenie (možno som ho správne nezachytil). V hodnotení preto volím strednú cestu. ,,Thelma" obsahuje potenciálne silné scény, ale ani jedna nie je natoľko úderná, že by ma dostala do kolien. Vo výsledku sa jedná o dobrý, snáď aj nadpriemerný film (pripomínajúci mi o čosi horší ,,Raw"), ktorý si treba pozrieť viacej ráz a vtedy si zrejme zaslúži objektívne zhodnotenie. (3127. hodnotenie, 176. komentár k filmu) ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Komorní až minimalistický dramatický thriller s prvky hororu. Přesně takhle si představuju soudobou skandinávskou tvorbu - chladnou a precizně výrazově strohou. Snímek přináší téměř až intimní pohled do života dospívající dívky, která se nejen že musí vyrovnat se společenskými či školními úskalími, ale především s vlastními paranormálními schopnostmi, jež s přibývající hrůzou odkrývá. Kruh se uzavírá, když zjistí, že rodina na to reagovala despotickou výchovou a obracením na dogmatickou víru. !Spoiler! Nemluvně pod ledem je přísně šokující scéna, stejně jako hořící fotr. PS: Z ústředního motivu soundtracku jsem úplně v prdeli! ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Že by norská odpověď na Kingovu/De Palmovu Carrie? Eili Harboe (zajímavá tvář, rád bych ji viděl i v něčem dalším) hraje dívku, která vyrůstala izolovaně (v ultra-náboženském prostředí) a po příchodu na univerzitu v sobě objevuje netušené, tajuplné schopnosti. Film mě nadchl tím, že je - bacha spoilery! - otevřen dvojímu čtení: a) mohl by být metaforou coming outu: totiž, jak komplikované může být s tímhle rodinným backgroundem nalézt sám sebe... ale v posledku nic není nemožné; b) stejně tak ale může být pravda na straně rodičů, a Thelma je v přízní s ďáblem a musí být i nadále izolována (jelikož se nikdy nedozvíme, jestli vztahy, které má se svým okolím, nejsou manipulovány jejími schopnostmi). Nejen Lars von, ale očividně i Joachim si zaslouží být sledován. 80 % ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Norská lesbická variace na Carrie, kompletně neakční a středně ujetá (tento víkend jsem viděl Suburbicon a Zabití posvátného jelena, takže je pravděpodobné, že v jakémkoli jiném kontextu je Thelma ale sakra ujetá) s dost vypracovaným důrazem na psychologii, atmosféru a kameru. Jen je to přeci jen ve svém jádru ne úplně objevné a celá ta křesťanská linka mi přišla neuspokojivě prozkoumaná a na konci i nedotažená. Eili Harboe si to ale docela dává. Nevyrazí vám dech, ale něco na té holce je. PS: Po jisté lehce nechutné scéně od jezera téměř na samotném konci filmu by se to celé dalo interpretovat i tak, že hlavní hrdinka prostě jen potřebovala pořádnýho ptáka. Tímto se omlouvám všem lidem se vkusem a jdu se někam zahrabat. ()

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama