Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Flego 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch som si opäť pozrel tento film a musím mu pridať hviezdičku. James Dean v úlohe rebela túžiaci po otcovskej láske a uznaní je strhujúci. Žiadni z hercov za ním nezaostáva, skúsený Kazan takto vytvoril vynikajúcu drámu, keď dokázal obnažiť ľudskú dušu, túžby a dal im až biblický rozmer. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PROSÍM VÁS, NAJPRV VÁM ODTRHNE RUKU A POTOM PALEC? SNÁĎ TO MÁ BYŤ NAOPAK." __Roky si pamätám, ako som v TV zastihol iba sugestívny záver s Calom pri otcovej posteli a veľmi som sa tešil na príležitosť pozrieť si toto slávne dielo celé. Niet sa čo čudovať Jamesovi Deanovi, že bol takým obrovským vzorom voľakedajšej mládeže, keď ešte i teraz vedia črty jeho postavy mladíka akosi tápajúceho kudy-kam osloviť aj mňa, predsa len staršieho. Hoci sa v uvažovaní vzďaľujem od témy, zaujímali by ma názory mládeže na toto dielo v období 60. rokov počas nástupu ,,novej generácie" bojujúcej proti konformizmu rodičov. Dean by sa vtedy z úlohy rebelanta zrejme už vymanil. Osobne som bol milo prekvapený slovenským dabingom vytvoreným niekedy v 60. alebo 70. rokoch minulého storočia. Dozaista znie už (trocha) archaicky a občas má kolísavú kvalitu zvuku, ale oceňujem výber dabérov (Dean mi znie ako mladý Dančiak) a prostý fakt, že si RTVS za poplatky koncesionárov dala prácu vyhľadať ho v archíve a ponúknuť divákom. Verzia s pôvodným znením je v súčasnosti pre každého dostupná. (3083. hodnotenie, 185. komentár k filmu) ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Když jsem si film pouštěla, nevěděla jsem nic moc víc, než že je to podle Steinbecka a že hlavní roli hraje James Dean. Se spisovatelem mám ten problém, že ač se mi líbí náměty, které si vybírá, většinou mi přijdou pohřbené a zkažené přílišným patosem, potažmo sentimentem, což v sobě sice odráží vkus doby vzniku, ale dneska je dneska a já jsem já a já to nemůžu překousnout. S Deanem jsem měla ten problém, že jsem znala jenom jeho pověst a ne jeho schopnosti. Po shlédnutí snímku jsem absolutně spokojená. S postavami, jak s Calem, tak s Abrou, jsem se nečekaně ztotožnila, v tom je myslím ta opravdová nadčasovost, lidé jsou pořád stejní. Pocit z filmu ještě umocnilo srovnání s filmem James Dean z roku 2001, který pojednává o hercově životě i o natáčení právě tohohle filmu. ♥♥♥ ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Kazan je asi jediný človek na svete, ktorý dokáže obdariť krehkou dušičkou drsného mladíka tak, že z neho ostane len krotký baránok. A Dean v tomto smere parádne nadväzuje na Brandov On the Waterfront. Toto sú proste diela na celý život, v jednej rovine sa prelínajú životné jazvy, neústupčivosť ako aj odpustenie, láska, ktoré vďaka rejžovej presvedčivej výpovedi, činia z tohto filmu niečo viac než iba film. Strhujúce. Najmä tou komplexnosťou a jemnučkým, neopakovateľným dotykom humanizmu, ktorý mi pripomína Fordove majstrovské schopnosti. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och bože, americká kinematografie byla odjakživa posedlá vztahem otců a synů a "Na východ od ráje" je typickým představitelem těchto filmů. Odhlédnu-li od respektu k hereckému výkonu Jamese Deana v hlavní roli a dalším kvalitám tohoto klasického snímku, za sebe nemám problém prohlásit, že je tento film prostě jen... nesnesitelně nudný a ve svém výrazu až melodramaticky afektovaný. Obecně moc nemusím filmy z 50. let, všechny mi přijdou strašně stejné a beznadějně zaseklé v době svého vzniku, která je z nich cítit na sto honů. Třeba už jen ta příšerná hudba... Ne, toto skutečně není můj cup of tea. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Julie Harris původně do role Abry nechtěli obsadit, protože byla o deset let starší než její postava. (beyli)
  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama