Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsem byl se školou v kině a i když mi kvůli rozmazaným titulkám unikla asi polovina dialogů, byl jsem učarován. Největší devizou jsou bezesporu herecké výkony, které působí tak civilně a uvěřitelně, že jsem úplně zapomněl, že sleduji film z padesátých let. James Dean se svým projevem neuvěřitelně odlišoval od ostatních a jeho výkon byl prostě neuvěřitelný. Spolu s výtečnou Julií Harris tvoří hlavný klad tohoto filmu. Nádherná byla i moderně pojatá kamera a hudba. Škoda jen, že se režisér více nedržel předlohy, postava matky by si určitě zasloužila více prostoru. K plnému počtu scházelo jen málo... ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tento film po letech neztratil nic ze své síly. Elia Kazan je vynikající režisér, jsem si jist, že jeho filmy se budou pouštět ještě dlouho. Za kvalitu bezpochyby může i předloha Johna Steinbecka. Střízlivý realimus amerického maloměsta, uvěřitelné postavy, skvěle zahrané, vyniká nejen James Dean, ale hlavně Julia Harris. Ten příběh prostě umí vydolovat neuvěřitelně silné emoce, aniž byste tvůrce podezřívali z podbízivosti a falešnosti. Nevím, co bych dodal, tady není co vyčítat, ani kameře, hudebnímu doprovodu. Dokonalé. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na východ od raja som videl niekedy dávnejšie v zámorskej komerčnej televízii. No to vám poviem, to bol zážitok. V tamojších televíziách bežali reklamy po každých piatich minútach filmu. Boli to stále zhruba tie isté tri reklamy + zopár upútavok na ďalšie programy. Neviem, či je to akceptovateľnejšie, ako u nás, keď pozeráme na reklamy 7 minút, ale v dlhších časových intervaloch. Situáciu mi sťažovala aj nie úplne dokonalá angličtina. Takže asi by to chcelo nabudúce v kľude, bez reklám a s titulkami. VIDENÉ ZNOVA: A dokonca s dabingom a bez reklám! Zvyšujem svoje hodnotenie, pretože East of eden je spoločne s Rebelom bez príčiny jeden z mála filmov, ktoré sa úprimne zaoberajú tým, čo rieši mladý človek, ktorý už nie je dieťa, ale ešte ani muž. Zhodou okolností tento typ úloh najlepšie sadol Jamesovi Deanovi a môžeme byť radi, že to práve včas pochopilo zopár skvelých režisérov, akými boli Elia Kazan a Nicholas Ray. Zmierenie je jeden z najpozitívnejších pocitov, aké môže človek zažiť. A samozrejme láska. Nebyť milovaný a cítiť nenávisť je peklo. Toľko v skratke posolstvo filmu. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Steinbeckův značně rozsáhlý román (něco kolem 600 stránek) jsem před lety četla, proto jsem byla zvědavá na filmové zpracování. Hodně toho bylo vynecháno, včetně postavy čínského kuchaře, který se o Cala a Arona od dětství staral. Byla jsem trošku zklamaná - přišlo mi, že se Kazan jen zaměřil na postavu Cala a ostatní charaktery dostaly jen hodně málo prostoru. Přesto jde o hodně dobrý a nostalgický film, když si uvědomím, co všechno mohlo z Jamese Deana ještě být...Zaujala mě i Julie Harris v roli Abry, při scéně s Calem na zastaveném kolotoči se mi tajil dech. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dean jako nejistý, zasněný a většinou mlčenlivý mladík, kterého souží nedostatek lásky, chybějící matka a především totální neporozumění, s kterým se všude setkává. Hlavní roli v samotné dramatické struktuře filmu hrají stará biblická témata - především hledání otce a konflikt Kaina s Abelem. Film je na vysoké úrovni sám o sobě - "šikmá kamera" ve chvílích nejistoty hlavních hrdinů a ještě o něco vystupňovanější postup pomocí houpajícího se Cala. Přes to přese všechno tady jde "skoro jen" o citlivého rebela s celkem patrnou příčinou svého buřičství. Zajímavé je, že v německé verzi byla vystříhána takřka všechna místa obsahující narážky (po pravdě řečeno dosti výrazné "narážky") na protiněmecké nálady let 1917-18. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (17)

Reklama

Reklama