Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná rozervanost trpícího Cala, snaha změnit osudové určení "prokleté" povahy, kterou zdá se, zdědil po své zlé a kruté matce, která rodinu opustila, zatímco se bratr Adam vyhříval na výsluní otcovy lásky, jež Cal nikdy nepoznal. Přirozený výkon J.Deana zastínil teatrální herectví ostatních protagonistů, v době vzniku snímku běžně vídané. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tento film po letech neztratil nic ze své síly. Elia Kazan je vynikající režisér, jsem si jist, že jeho filmy se budou pouštět ještě dlouho. Za kvalitu bezpochyby může i předloha Johna Steinbecka. Střízlivý realimus amerického maloměsta, uvěřitelné postavy, skvěle zahrané, vyniká nejen James Dean, ale hlavně Julia Harris. Ten příběh prostě umí vydolovat neuvěřitelně silné emoce, aniž byste tvůrce podezřívali z podbízivosti a falešnosti. Nevím, co bych dodal, tady není co vyčítat, ani kameře, hudebnímu doprovodu. Dokonalé. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem "objevila" rebela s příčinou Jamese Deana, který si mě okamžitě získal a stal se pro mě opravdovým Idolem, jehož smrt je obrovskou škodou pro diváky a film vůbec. Jeho první snímek, který natočil se svým učitelem Eliou Kazanem se po právu stal legendou jako samotný Dean. Podobenství s biblickým příběhem Kaina a Ábela je dovedně zakomponováno do filmové řeči, takže neznechutí ani ateistu mého ražení. Naopak, toto působivé drama, s vypjatými scénami, se mi nadlouho vryje do mozku. Úchvatné jsou zejména záběry jakoby nakřivo, které ilustrují právě ty zásadní okamžiky střetu otce a syna. Ztraceného, osamělého, nikdy nemilovaného. Syna, který bojuje s vnitřními běsy a démony sžírající touhy po otcově uznání a lásce. Konec sice nekoresponduje s biblí (jestli se tedy nepletu), ale film tím nijak netupí, jen zmírňuje bolest hrdiny (diváka). Postava, se kterou jsem se ztotožnila až do morku kosti. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nádherný film nakrútený pred pol storočím podľa polovice Steinbeckovej knihy. James Dean v ňom predstavuje Cala Truska a je ľahké pochopiť, prečo ho milovali davy žien napriek tomu, že nakrútil iba tri filmy. Jeho stvárnenie Cala, ako hľadajúceho, túžiaceho, vybuchujúceho mladíka, niekedy prepadajúceho malovernosti a zúfalstvu je dokonalé a nezabudnuteľné. Cal môže žiariť aj vďaka skvelej ženskej spoločnosti Abry a jeho matky a poľahky dominovať nad nevýrazným Aronom a bigotným otcom. Film nie je ani zďaleka dokonalý, ale obsahuje niekoľko scén, kvôli ktorým ostáva v mojej Top 100. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

East from Eden, ktory reziroval Elia Kazan je vyborna drama z farmarskeho prostredia v USA z rokov 1917 -- 1918 a prakticky dokaz, ze James Dean bol vyborny herec. Filmu vladne vyborny pribeh, rozhovory, herecke vykony - tu fakt suverenne vedie samotny James Dean. K tomu vsetkemu genialny zaver, na ktory sa len tazko zabuda. A najviac sa mi pacilo, ze kazdy je niekedy ako Cal, nepochopeny ci uz rodicmi/kamaratmi. Opat prakticky dokaz, preco som milovnikom starych filmov. Tento film sa moze kludne zaradit do Zlateho fondu svetovej kinematografie. Nadhera : 100 % ()

Galerie (83)

Zajímavosti (17)

  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno